Szexuális zaklatás áldozata nyert pert Romániával szemben

Zaklatás áldozatául esett egy takarítónő, pert nyert Románia ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB). A Temes megyei nő esetét a romániai bíróság nem minősítette bűncselekménynek, ezért fordult az EJEB-hez. Bár az ítélet még nem jogerős, a román állam készítheti elő a 7500 eurós kártérítési összeget.

A döntés európai precedenst teremt, a bíróság történetében először kezelik a magánélethez való jog megsértéseként a szexuális zaklatást – nyilatkozta az Adevărulnak Iulia Moțoc, EJEB-bíró. 

A hölgy egy takarító cég alkalmazottjaként dolgozott a temesvári keleti Pályaudvarban, 2014. és 2017. között. 2017. november 3-án tett feljelentést a pályaudvar igazgatója ellen szexuális zaklatás vádjával. A jelenleg 52 éves nő arról számolt be, hogy az állomásfőnök többször megpróbálta levetkőztetni, kérte, hogy maradjon egy helyben, mert „valami szépet” akar csinálni vele. Amiért a nő visszautasította, verbálisan bántalmazta, akadályozta munkája elvégzésében, majd felrótta neki, hogy nem végzi rendesen a feladatát.

A nő előbb a takarító cég főnökét, majd bizonyítékok birtokában a Romániai Állami Vasúttársaság (CFR) képviseletét kereste meg az ügyével. Az állomásfőnök bocsánatot kért, de nem sokkal később választás elé állították a hölgyet: vagy áthelyezik, vagy felmond. Ez utóbbi mellett döntött.  

Előbb a temesvári ügyészség, majd a Temesvári Bíróság is úgy döntött 2020 júniusában, hogy az állomásfőnök viselkedése nem minősül bűncselekménynek, mivel a bizonyítékok szerint a nő nem érezte magát megalázva, szexuális szabadsága nem volt korlátozva.

Ez az ítélet nem állta meg a helyét az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt. 2022. augusztus 30-án úgy határoztak, hogy a felperes panaszának kivizsgálása hiányos volt, a bizonyítékokat nem helyezték kontextusba, nem vizsgálták ki, hogy a feltételezett agresszor cselekedetei milyen hatással voltak az áldozatra, ahogyan azt sem, hogy a nőnek érdekében állt volna-e rágalmazni az állomásfőnököt, amire tanúk nyilatkozata utalt. 

Az EJEB döntése szerint a romániai hatóságok megsértették a magánélethez való jogot a felületes eljárással. 

Transtelex