Szerintük Kelemennél nincs jobb

Temesváron rendezték a Romániai Magyar Demokrata Szövetség tizenhatodik tisztújító kongresszusát, a küldöttek szombaton, április 29-én egyhangúan döntöttek arról, hogy Kelemen Hunort szeretnék vezetőjüknek a következő négyéves mandátum során is.

Már a kongresszus előtt kiderült, nincs ellenjelöltje a szervezetet jelenleg is irányító, negyedik mandátumára pályázó elnöknek. Nincs szükség másra – visszhangozták a Transtelex által, a kongresszus első napján megkérdezett tagok, ahogy Hegedűs Csilla fogalmazott, amíg valaki jól vezeti a buszt, nem kell másik sofőr. 

Arra is válaszoltak, hogy miért nem válaszolnak a hírportál megkereséseire.

A kongresszus

első, szombati napján a szövetség elfogadta a Felzárkózás évtizede nevű keretdokumentumot, amelyet ide kattintva böngészhetsz, meghallgatta a szociáldemokraták részéről Marcel Ciolacu elnök, és a liberálisok részéről Nicolae Ciucă miniszterelnök beszédét, mielőtt elérkeztek a másnapi tisztújításhoz.

Az UIET is szavazott a kongresszuson, fotó: az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács Facebook-oldala

A vasárnapi felszólalók között az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanácsának elnöke, Tornai Szilárd is szót kapott, aki örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a kongresszuson fiatalok és nők is vannak – közben feltűntek a közönség soraiban Czika Arnold és Kedei Csenge elnökségi tagok –, ő úgy gondolja, hogy a szervezet kitűzendő céljai mellé fel kell írni, hogy a fiatalokat továbbra is be akarják vonni a politikába, mert nem igaz, hogy őket nem érdekli a közélet. „Hagyjuk a fiatalokat liberálisnak és kritikusnak lenni”, élt Churchill szavaival, majd egy Hajrá Udvarhely!-jel zárta beszédét, mielőtt érkezett

a hétvége főszereplője,

aki megköszönte az előző hozzászólásokat, amelyek szerinte a beszámolóját egészítik ki. A választások eredményei, a FIDESZ-szel való együttműködés kezdete, a Minority SafePacket elvinni az Európai Parlamentig – kezdte sorolni a megvalósításokat, amelyek közül a legfontosabbként említette, hogy a szövetség részt vett a román kormányalakításban, minisztereket adhatott.

„Amikor a kormány megalakult, egyértelmű volt, hogy a legfontosabb azonnali célunk a koronavírus járvány utáni gazdasági újraépítés kell, hogy legyen. Ehhez minden adottság megvolt akkor: erős felhatalmazással bíró kormánykoalíció és erős elkötelezettség az Európai Unió részéről, hogy plusz forrásokkal támogatja a tagállamok gazdaságának újraindítását” – folytatta. A szövetség megvalósításaként emelte ki, hogy megvédték az embereket és a gazdaságot az energiaárak emelkedésétől, infláción felüli nyugdíjemelést kezdeményeztek, soha nem látott mértékben korszerűsítették a közlekedési infrastruktúrát, és 21. századi szintre emelték településeik közműveit.

Fotó: Bethlendi Tamás, az RMDSZ Facebook-oldala

Végül az oktatási törvénytervezetről beszélt. Szerinte sikerült elérniük, hogy ne csorbuljanak a magyar anyanyelvi oktatás jogai, hozzátéve, hogy még az elején tartunk a vitának. De a legfontosabb cél továbbra is a magyar érdek – hangoztatta többször is Kelemen, aki szerint büszkén zárhatják ezt a négy évet. Az elnök beszámolóját egyöntetűen elfogadták a jelenlévők, ezzel le is volt tudva az előző négy év,

jöhettek a következő időszak célkitűzései.

Az elnök szerint a legnagyobb kihívásuk a szülőföldön megteremteni a jobb élet lehetőségét, hiszen tudja, még mindig jobbak a bérek, és az életkörülmények Nyugaton, de hozzátette, példátlan mennyiségű fejlesztési forrás áll az ország rendelkezésére, és “befolyásunk van arra, hogy ez hová megy”.

„Az évtized végére az ország, és Erdély teljesen másképpen fog kinézni, hiszen ha az ország GDP növekedésének üteme megmarad a következő években, megduplázhatjuk a nemzeti összterméket. Ezzel csak az a baj, hogy Erzsike néninek hiába mondom a GDP-t, ő azt látja, hogy a vaj ára tavaly tíz lej volt, s most húsz lej, s neki van igaza” – mondta Kelemen Hunor, aki szerint most majd lesz pénz támogatni a rászorulókat. Szerinte az erdélyi magyarok, az Erzsike nénik megsegítése kell, hogy legyen a cél.

Kelemen Hunor beszéde végén azt is kiemelte, hogy vissza kell adni a reményt a kiábrándultaknak, meg kell mutatniuk, hogy ismerik az erdélyi magyarok problémáit, és tudják a válaszokat ezekre a problémákra.

Fotó: Kiss Gábor/az RMDSZ Facebook-oldala

Nem sokkal programja bemutatása után már köszönetet is mondhatott az elnök, hiszen mint a szavazatokat számláló bizottság megállapította, 653 igen és 7 nem szavazattal újabb négyéves mandátumát kezdheti meg.

A kongresszus szombati napjáról készült teljes videófelvétel ide kattintva elérhető.