Szerinted te mennyit érsz?

Székelyföldön két dologról nem beszélünk. Az egyik a fizetésed. Arros Orsolya szerint azért már itthon is átalakulóban van a munkaerőpiac.
Fotók: DÁVID ANNA JÚLIA

A DreamJo.bs állásportál és branding platform egyik járulékos hozadéka, hogy az oldalt használva egyre tudatosabb munkavállaló, vagy egyre szerethetőbb munkaadó leszel. Mert maga az oldal a feltett kérdéseken keresztül rengeteg olyan dologra rávilágít, amiről lehet, hogy addig nem is gondolkoztál.

Arros Orsolyával, a DreamJo.bs Romania vezetőjével elsősorban a Self-Branding profilokban rejlő lehetőségekről beszélgettünk. És most nem csak arra gondolunk, hogy ha június 20-ig kitöltöd a saját Self-Branding profilodat, akkor egy 200 lej értékű my.petite ajándékcsomagot nyerhetsz.

DreamJo.bs és Arros Orsolya. Hogyan találtatok egymásra? Miért érezted úgy, hogy ez számodra izgalmas lehet?

Közgazdászként, kereskedelmi bankban dolgozva, a számok mellett mindig nagy érdeklődéssel figyeltem az ügyfeleim szervezeti kultúráját, a vezetőket, az ott dolgozókat, sőt a mai napig követem, hogyan alakulnak az üzleti, partneri és emberi kapcsolataik. Szeretek emberekkel dolgozni, és még jobban szeretek jó csapatokban dolgozni.

Amikor helyi cégeknél kerestem a csapatomba kollégákat, hamar rájöttem, hogy Székelyföldön, sőt Erdélyben sincs olyan online platform, ahol magyar nyelven irodai munkaerőt kereshetnék. 2018 második felében jártunk, és ahogy ezt a problémát megfogalmaztam, szembejött velem egy startup felhívás, amit megpályáztam, majd meg is nyertem.

Közben felfigyeltem a wmn.hu magyarországi portálon meghirdetett női startupper versenyre, és a befutók között is Balogh-Mázi Máriára, azaz Majára, aki Balogh Petyával együtt létrehozta a DreamJo.bs állásközvetítő portált. Küldtem Majának egy levelet, és ő azonnal reagált, hiszen ők is terjeszkedni szerettek volna Romániában. Így született meg a DreamJo.bs Romania, ahol a cégek bemutathatják saját profiljukat, a munkavállalók pedig Self-Branding profilt készítve kereshetnek állást.

Számomra ez egy szerelemprojekt, mindenképp hosszú távon gondolkodom benne, a DreamJo.bs-on keresztül nemcsak összekapcsoljuk az embereket, hanem egy új keretbe tudjuk helyezni a HR folyamatokat is.

Akkor ezek szerint mondhatjuk azt, hogy most találtad meg az álommunkahelyed?

Igen. Minden munkavállaló számára létezik álommunkahely, és minden munkahely számára létezik álommunkatárs. Ez ma nem feltétlenül a pénzről szól, és ez a koncepció fogott meg leginkább a DreamJo.bs-nál is. Számomra fontos, hogy olyan emberekkel dolgozzak, akiktől tanulhatok, akikre emberileg is felnézhetek: Balogh-Mázi Mária és Balogh Petya mellett a teljes DreamJo.bs csapat ilyen emberekből áll.

Sokaknak már az is egy álom, hogy van egy állásuk, amiből ki tudják fizetni a költségeiket, és el tudnak menni egy évben egyszer nyaralni. Mit tud ehhez képest egy álommunkahely?

Székelyföldre valóban jellemző még, hogy sokan csak a pénzért járnak dolgozni. HR-esként már több évvel ezelőtt megfogalmaztam, hogy kerülni kell az „5+2-es munkatársakat”, akik öt napon keresztül várják azt, hogy végre két szabadnapjuk legyen, sokszor délután négy óra előtt öt perccel már ki is van kapcsolva a számítógépük.

Az az álommunkahely, ahol flow élményben van részünk, ahol jól érezzük magunkat a kollégákkal, ahol közösek az értékek, az eredmény, ahol a te sikered az egész csapat sikere. Persze az sem utolsó szempont, hogy mindezért pénzt kapsz, de a pénz önmagában még senkit sem motivált hosszú távon.

A flow élmény mellett számomra nagyon fontos a szabadság, ami természetesen együtt jár a felelősséggel. A DreamJo.bs-nál például van egy törzsidő, ami alatt elérhetőek vagyunk, a munkaidő többi része flexibilis. Nem az órákat számoljuk és értékeljük, hanem az elért eredményeket. Számomra egyébként ez a szabadságigény volt az elsődleges szempont, amikor a munkavállalói státuszból munkaadó lettem.

Ez elméletileg nagyon szép, de ha körülnézünk a piacon, azért nem ez jellemző. Kicsit olyan érzésem van, mint a tudatos vásárlók esetében. Beszélünk róla, de mutass nekem egyet.

A te hasonlatod helyett nekem inkább a szelektív hulladékgyűjtés ugrott most be: az is kis lépésekkel kezdődik, és egy idő után rutinná válik. Az, hogy nálunk az ötéves már tudatosan szelektál, azt jelenti, hogy ez hozzátartozik az életéhez, mindennapjai részévé vált. Ugyanígy tanulhatóak és a mindennapok részét képezhetik a jó vezetői magatartásformák is. Például az is rutinszerű lehetne, hogy a vezetők az embereiket értékelik, pozitív, építő visszajelzésekkel támogatják, a negatív visszajelzésre pedig csakis négyszemközt kerül sor.

A DreamJo.bs Romania a nyitottságot, az őszinteséget, a minél jobb egymásra találást hirdeti a cégprofilokon keresztül. Ha az álláskeresés során olyan információkat kapsz egy cégről, amelyek a te értékeiddel passzolnak, akkor nagy valószínűséggel összeilletek.

Azok a kérdések, hogy mi a kedvenc tárgyad az irodában, vagy mutass egy csapatfotót, lehet, hogy elsőre viccesnek tűnnek, viszont amikor egy képen látsz tizenöt nevető embert, és nem tudod megállapítani, hogy melyik közülük a főnök, az már pozitív jel lehet egy olyan munkakereső számára, akinek fontos a közvetlenség, vagy a lapos hierarchia. Nagyon sok mindent ki lehet következtetni a cégprofilokból, és ezzel máris segítünk a munkakeresőknek elkerülni azokat a csapdákat, amelybe másképp esetleg belecsúsznának.

Mi a DreamJo.bs erőssége? Miért éri meg munkavállalóként, illetve munkaadóként jelen lenni az oldalon?

Rögtön például, ha június 20-ig elkészíted saját Self-Branding Profilodat, egy értékes my.petite kozmetikai csomagot nyerhetsz! Fontosnak tartottam, hogy a kampányban szintén női és székelyföldi céget vonjak be, ezért is örültem, hogy Fröhlich Orsolya nyitott volt a kérésemre.

Munkaadóként most ingyenesen hirdethetsz. És ez a következő hónapokban még így is marad.

Konkrétabban válaszolva a kérdésedre: oldalunkon irodai és IT állásokra fókuszálunk, releváns jelentkezőket közvetítünk, ami lehet, hogy számban kevesebb, viszont az a célunk, hogy megtaláljuk azokat, akik igazán passzolnak a cég kultúrájához.

Szakértői szemlézés mellett blogcikkek elkészítésére is van lehetőség, az állásajánlatok esetében pedig pozícióra tett javaslatokkal, riportokkal segítjük a minél hatékonyabb közvetítést. A cégprofil a kis cégek vagy akár a freelancerek esetében egy ingyenes weboldalként is működhet, hiszen egy saját landing oldalt kapnak, ahol be tudnak mutatkozni, el tudják mesélni, hogy miben jók, milyen munkaadók, melyek az értékeik.

Sok esetben azt látom, hogy egy kis cég nem tud még tartalommal megtölteni egy saját weboldalt, itt viszont mindenki kap egy könnyen kitölthető és bármikor bővíthető keretrendszert, ami csak az övé, és úgy alakítja, ahogyan szeretné. Videót, fotót, cikket, idézeteket is fel tud tölteni, és olyan színessé teheti, amilyenné csak szeretné.

A DreamJo.bs-nál folyamatosak a fejlesztések, például a Self-Branding Profilokat most már angolul és románul is el lehet készíteni, sőt választhatsz, hogy ezeket online szeretnéd továbbítani, vagy pdf-ben lementve, esetleg nyomtatva használod.

Egyszóval diktáljuk a trendet. 2021 egyik újdonsága például a DevChallenge, az IT fejlesztőknek szóló verseny, ahol immár romániai jelentkezők is versenyezhetnek.

A céges profilok mellett most a Self-Branding Profilok jelentik a nagy újdonságot. Ezek mitől jobbak, mint egy CV?

A Self-Branding Profil sokkal több, mint egy CV. Az egyik legnagyobb erőssége, hogy szabadon írhatsz magadról, bele tudod vinni a saját sztoridat, és azok a HR-esek vagy cégvezetők, akik eddig csak száraz számokat láttak, most a szakmai tudás mögött látják az embert is. Úgy gondolom, hogy a HR-esek számára is öröm és felüdülés, amikor a sok standard CV után az egyik jelentkezőtől egy színes, könnyen kezelhető, releváns információkat tartalmazó, strukturált dokumentumot kapnak.

Fotókat, videókat is tölthetsz fel magadról, beszámolhatsz az elért eredményeidről, de például meg tudod mutatni azt is, hogy milyen karitatív tevékenységekben veszel részt, mi az, ami kikapcsol, ami feltölt és inspirál. Ezek mind releváns információk lehetnek munkakereséskor, hiszen a munkaadók nemcsak munkatársakat, hanem csapattársakat is keresnek. Mint ahogy te sem csak egy munkahelyet, hanem az álommelót keresed.

Ez egy nagyon jól kigondolt, strukturálisan felépített eszköz, ami esetenként azzal is szembesíthet, hogy te valóban alkalmas vagy-e az általad kiszemelt állásra. Mert például, ha nem tudsz válaszolni az adott szakmával kapcsolatos kérdéssorra, akkor lehet, hogy nem az a te álomállásod.

Rendben, meggyőztél. Most épp nem keresek állást, de kitöltöttem a Self-Branding Profilomat. Most már nyugodtan hátradőlhetek?

Már beszéltem arról, hogy a HR esetében a siker titka abban áll, hogy megtörténjen a match, a minél tökéletesebb kapcsolódás a munkavállaló és a munkaadó értékei között. Maja azt szokta mondani, hogy olyan ez, mint egy társkeresés, nem kell mindenki beléd szeressen, elég, ha annak az egy embernek tetszel, akivel együtt élsz.

Amikor a profilodat elkészíted, akkor bejelölhetsz bizonyos területeket, amelyek érdekelnek, és, ha azok kapcsán megjelenik egy új álláshirdetés, akkor értesítést kapsz róla. Ugyanakkor a cégprofilok esetében is jelezheted, ha szimpatikusak neked, elég, ha nyomsz rájuk egy szívecskét. És ha ezeknél a cégeknél felszabadul egy állás, akkor ezekről is kapsz értesítést.

A Self-Branding Profilok dinamikusak, bármikor szerkeszthetőek, lehetőséged van megjelölni akár a bérigényedet is, ami Székelyföldön ismét egy elég nagy újítás. Az idén májusban előadást tartottam a Sapientia HR Szakmai Napok keretén belül, és amikor a bérigényről beszéltem, ott is elmondtam az egyik nagy fájdalmamat.

A székelyföldi családokban két dologról nem beszélnek: a szexről és a pénzről, pedig mindkettő hatalmat ad azok kezébe, akik ezt uralják. Különösen a nőket biztatom, hogy tanuljanak meg jól bánni a pénzzel, és tanítsák meg erre a gyerekeiket is. Aki a családi költségvetést kezeli, annak mindig kell tudnia, hogy a bevételek és a kiadások hogyan alakulnak, mit lehet tenni azért, hogy évről évre jobban éljenek.

A pénzzel való bánást már gyerekkorban meg kell tanulni, és azt is jó tudatosítani gyerekben, felnőttben egyaránt, hogy melyek az erősségei, a pozitív hozzáadott értékei, szóval tudjuk, hogy mennyit érünk.

Egy startup esetében a mérőszámok általában nagyon fontosak. Te miben méred a sikert?

A csapatmunka mellett az értékteremtésben és a folyamatos újításban hiszek. Mindkettő jelen van a DreamJo.bs Romaniánál. Hiszem, hogy ezek mellé majd a számok is felnőnek. Az első ezer sikeres állásközvetítést mindenképpen sikerként fogom elkönyvelni.

Eredmény ott van, ahova az energiát befektetjük. Kollégáimmal együtt a DreamJo.bs Romaniában nagyon sok energiánk benne van, azon dolgozunk, hogy megoldásokat nyújtsunk, hatékonyan segítsük a munkakeresők és munkaadók egymásra találását.