Ilyen az ütős önéletrajz

Mi kell belekerüljön és mi nem? Mennyire kell személyes legyen? Vagy az legyen-e egyáltalán? Mi a helyzet a hibákkal? Mi számít annak? ha kapásból nem tudsz válaszolni a kérdésekre, akkor mindenképp tanácsos elolvasnod egy szakértő tippjeit.
Fotók: Gál Előd

Nemcsak akkor lehet hasznos egy tuti önéletrajz, ha épp állást keresel, hanem pályázathoz, ösztöndíjhoz is jól jöhet. Ha pedig kíváncsi természet vagy, a munkád mellett is írhatsz és küldhetsz el önéletrajzokat, így folyamatosan térképezheted fel az alternatív lehetőségeket a környezetedben. Lehet, hogy már mondjuk tizedik éve kuksolsz az irodában unottan minden hétköznap délután hatig, ha nem vagy figyelmes és nem próbálkozol kitartóan, akkor soha nem fogod megtudni, hogy mondjuk a szomszéd cégnél ugyanezért a munkáért jobbak a juttatások, sőt a munkaidő is rövidebb. Vagy az is megeshet, hogy egy nap a hátad mögött hagyhatod az irodák unalmát, mert például megkaptad álmaid munkáját.  

Hogyan tudod ezt elérni?

Hogyan lehet az önéletrajzod hatásos? Mi kell belekerüljön és mi nem?  Mennyire kell személyes legyen? Vagy az legyen-e egyáltalán? Mi a helyzet a hibákkal? Mi számít annak? Kérdések hosszú sora fut ilyenkor végig a fejekben. 

Néhány hete, október 9-én a Márton Áron Ifjúsági Házban az Udvarhelyi Fiatal Fórum és a Magyar Ifjúsági Tanács szervezésében állásbörzére várták a (főként) fiatal munkakeresőket, itt Veres Anna, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanársegédje és a Karrier-Labor Egyesület karrier-tanácsadója arról beszélt, hogy mit várnak  el a helyi munkaadók, mire ajánlott figyelnünk önéletrajzírás közben, az ő tanácsait összegyűjtve jöttek létre az alábbi hasznos instrukciók.

Az első és legfontosabb kérdés, hogy: 

mi kerüljön bele egy önéletrajzba?

A személyes adatok a teljes név, a születési dátum (ha külföldre küldjük, nem feltétlenül kell), a telefonszám, az ímélcím, a lakcím (csak az ország és a tartózkodási város) semmiképp se maradjon ki. Ha van, akkor a LinkedIn profilod is bemásolhatod, ez itthon is kezd egyre népszerűbb lenni, ha pedig távmunkára pályázol, akkor mindenképp illeszd be. 

Semmiképp ne felejtsd ki a betölteni kívánt állást megemlíteni, vagy belefoglalni, hogy mi a célod az önéletrajzzal. (Ha például csak próba szerencse alapon küldted el a CV-d olyan cégeknek, ahol nem is volt meghirdetett állás, akkor mindenképp fogalmazd meg röviden, hogy mi volt ezzel a szándékod.) 

A szakmai tapasztalatot is csak akkor hagyd el, ha nincs. Ha dolgoztál, önkénteskedtél, azzal itt kell hencegned. De be kell tartanod néhány szabályt. Lehet, hogy te arra vagy a legbüszkébb, hogy önkénteskedtél egy hónapot a szomszéd városban, de ne ezzel kezd a felsorolást, hanem időben a legutolsóval indíts, és így haladj a legtávolabbiig. Tüntesd fel a pozíciót és a rövid munkaköri leírást is, utóbbit ne másold valahonnan, hanem fogalmazd meg saját szavakkal, ezzel bizonyíthatod, hogy van fogalmad róla, hogy mit is csináltál nap mint nap az előző munkahelyeden.

A tanulmányokkal is hasonló a helyzet: itt is a legutolsóval kezdj. A tanintézmények teljes nevét írd ki, ha nem vagy biztos benne, ne légy lusta ráguglizni. Ha az egyetemmel párhuzamosan peda modult is végeztél, azt külön jelezheted itt, ha valamilyen képzésen vettél részt, szintén. Ha nincs érettségid, nem fejezted be az iskolát, egyetemet, bármit vagy nem védtél államvizsgát, azt is jelezd, mert úgy korrekt és a munkaadódnak meg magadnak is megspórolhatsz egy felesleges interjút.     

A nyelvismereteidről semmiképp ne füllents, mert előbb-utóbb úgyis kiderül. De szerénykedni se ezen a ponton kezdj el, igyekezz a realitás mellett maradni. Ha van diplomád, akkor azt itt mindenképp említsd meg. Ha nem vagy biztos saját tudásodban, keress rá egy online tesztre. Az online CV-író programoknak köszönhetően pedig részletesen felbonthatod a tudásod, külön beszélhetsz arról, hogyan megy az írás, beszéd, értelmezés egy adott nyelven . 

Ezután jöhetnek az egyéb készségek és ismeretek. Ide írhatod, milyen számítógépes programokat tudsz kezelni, van-e jogosítványod, ha igen, milyen típusú. Készségeidet is felsorolhatod, amelyek úgy véled, jól jönnének az adott munkához, azonban vigyáznod kell arra, hogy ne csak üres pozitív tulajdonságok halmazát listázd több soron keresztül, amelyek fele nem is igaz rád. Inkább írj kevesebbet, de azt támaszd is alá valamivel, például kiváló esztétikai érzékedet bizonyíthatod általad készített igényes fotókkal.

A sor a hobbikkal zárul, ide mindenképp csak olyat írj, amit tényleg szeretsz, és szoktál is csinálni. Lehet jól hangzik az, hogy szeretsz utazgatni, de ha egy évben egyszer-kétszer hagyod csak el a várost, akkor nem biztos, hogy ez feltétlenül hobbinak számít.

Ma már léteznek olyan oldalak,

amik azt ígérik, hogy percek alatt elkészítik az önéletrajzod: választasz egy sablont, feltöltöd az adataidat, és tádám, meg is vagy. Itt például több sablonból is válogathatsz annak megfelelően, hogy pályakezdő, szakember vagy sok tapasztalattal rendelkező munkakereső vagy, ugyanitt több, munkakörök szerint szétválogatott önéletrajzmintát is vizsgálgathatsz és inspirálódhatsz belőlük.

Vagy ott van az ismertebb Europass, itt nem sok választási lehetőséged van, viszont vannak cégek, akik kifejezetten ilyen önéletrajzot kérnek. Ezek némiképp megkönnyítik a dolgod, de azért nem mindenre kínálnak megoldást, még így is 

van bőven mire figyelni: