Szeretnél e-busszal bejárni a városba, ki a faluba?

Udvarhelyen lassan divattá válik teszt-buszjáratokat indítani, az utóbbi időben szinte minden héten teszünk egy kört valamelyik tesztjárattal.

Múlt szerda délelőtt 10 óra 40 perckor hajtott be a zöld rendszámú elektromos busz a Márton Áron téri megállóba – az a tesztjárat, amellyel felmérik a lehetséges megállókat és az idősávot, amíg a város fő útvonalain haladva kiér a környező falvakba: Felsőboldogfalvára, Farkaslakára, Fenyédre, Máréfalvára, Zetelakára, Oroszhegybe.

A környékbeli települések lakói nehezen jutnak be a városba, ezért a közszállítás egy megoldásra váró problémát jelent, amivel kapcsolatban korábban már voltak egyeztetések Fenyéden a körzeti polgármesterekkel. A szomszédos községek polgármesterei is érdekeltek a közszállítás megoldásában, hiszen az általuk vezetett településekről is sokan járnak be a városba: iskolába, munkahelyre, orvosi kezelésekre, ügyintézésre, vagy éppen a piacra.

Fotók: Gál Előd

– Hiszen ma már nem elég, hogy a környező településekről jövet csak a városi buszmegállóig szállítson az autóbusz, fontos, hogy a vidéki járatok össze legyenek kapcsolva a városi tömegközlekedéssel, több megállót, átszállási pontot biztosítva az utasok számára – hangoztatta például a farkaslaki polgármester, Kovács Lehel.

A városi és udvarhelyszéki községek közszállításának megszervezése már két hónapja elkezdődött. Összesen hat nagy, 12 méter hosszú, elektromos buszra nyújtott be Székelyudvarhely és Fenyéd közösen pályázatot, melyek működéséhez hat éjszakai töltőállomás és két gyors töltőállomás is elengedhetetlen, ezekkel együtt a járművek összértéke körülbelül összértéke 19 millió lej ÁFÁ-val. A többi környező község már egy közös fejlesztési társuláshoz (ADI) csatlakozva vesz részt a projektben – többet erről itt írtunk.

Tervek már vannak

A fejlesztési társulás neve már meg is van (Transcom Udvarhelyszék Közösségi Fejlesztési Társulás), jelenleg bejegyzésre vár, a menetrendek tesztelése van folyamatban, ezért is szervezték augusztus 10-én a próbautat az ADI kezdeményezői, akik a sajtót is elhívták.

A sajtótájékoztatón jelen volt Ölvedi Zsolt alpolgármester, Berde Zoltán RMDSZ-es és Godra Zsolt POL-os frakcióvezetők, Kakassy Norbert, a városi RMDSZ ügyvezető elnöke, Benedek Árpád Csaba és Darabont Gergő önkormányzati képviselők, valamint a város adminisztratív területével szomszédos községek polgármesterei: Kovács Imre Máréfalva, Bokor Botond Fenyéd, Kovács Lehel Farkaslaka, és Zsombori Levente Felsőboldogfalva képviseletében. 

A hat elektromos autóbusszal öt járatot működtetnének (a hatodik autóbusz tartalékként szolgálna – szerk. megj.), több mint 20 udvarhelyszéki települést, – köztük a legkisebb falvakat, Sükőt, Farcádot és Hodgyát is  – érintve, és naponta akár 5-7 alkalommal is fordulnának, ha van rá igény – mondta el a tesztjáraton tartott sajtótájékoztatón Sinka Arnold, az Udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezető elnöke. 

A településekről bejövő nagy elektromos buszok csak a város főútvonalait érintenék, a lakónegyedek kis utcáiban kisebb, 9 méteres buszokkal oldanák meg a városi tömegközlekedést. A járatokat pedig úgy hangolnák össze, hogy egy esetleges átszállás ne jelentsen gondot: 

„Nagyon fontos ezt úgy összerakni, hogy ne csak egy olyan buszjárat legyen vidékről, amely behozza a vidékieket és a városi buszmegállóban leteszi, hanem a város közszállításával összekapcsolódva kell működjenek ezek a járatok, mert akkor pontosan be tudja tájolni az utas, hogy a város melyik részében tud leszállni: – ha az a járat, amelyik Farkaslakáról bejön, nem megy fel Bethlenfalvára, akkor tudnia kell az utasnak azt a csatlakozási pontot, ahonnan felszállva a város másik pontjára tud eljutni” – magyarázta Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere, hozzátéve, ennek megoldásában egy telefonos applikáció is segíthet, amelyen az utas pontosan látja, mikor, honnan van busz. 

Utólagos kérdésünkre Benedek Árpád Csaba önkormányzati képviselőtől megtudtuk, nemcsak telefonos applikációt, okostáblákat is terveznek felszerelni a megállókban, így pontosan követni lehetne, mikor érkezik meg a járat, van-e esetleges késés.

Székelyudvarhelyen tíz megálló lenne a Jézus-kápolnától Kadicsfalváig, a Patkóból szükség esetén tovább folytatható az utazás egy másik irányba, másik buszjárattal. Így például Oroszhegyből jövet leszállhatunk a Patkóban, ahol legtöbb 15 perces várakozás után a városi buszra felszállva elérhetünk a Kisköved utcába. Sinka Arnold szerint ez a város mobilitási tervéhez kapcsolódva hozzájárulna az autók számának csökkentéséhez is.

Az éjszakai töltőállomásokat a községek végállomásán szerelnék fel, reggelente onnan indulnának a járatok.

De mikor indulna az első járat?

A sajtótájékoztatón elhangzott: a remények szerint 2023 végén, 2024 elején már elindulhatnának a járatok, azonban érdeklődésünkre Venczel Attila jegyző megjegyezte, hogy – a jogi procedúrákat ismerve – két évbe is telhet. Az első lépés mindenképp az, hogy létrejöjjön az ADI, azaz legyen valaki, aki birtokolja a közszállítás jogát, és aki majd kiszerződtetheti ezt valamelyik cégnek. Ha a leadott pályázatot pozitívan bírálják el, úgy a hat elektromos autóbusz adott lenne – magyarázta.

Miért elektromos, miért nem dízel?

A fejlesztési társulás kezdeményezői korábban végeztek már számításokat dízel buszokkal is, de azok költsége nagyobb volt, hiszen egy dízelbusznak legtöbb 10,5 lej az áfa nélküli költsége kilométerenként, míg az elektromos busznak kilométerenként 1,5 lej. Emellett megfizethető kell legyen a szolgáltatás az utasok számára is.

„A lényeg, hogy úgy kell összerakni, hogy jó legyen a közszállítás üteme, az időzítés, és árban is megfizethető legyen, hogy minél többen használják” – zárták a sajtótájékoztatót.

Na, és a városi tömegközlekedéssel mi lesz?

Venczel Attila jegyzőtől megtudtuk, az augusztus 18-ai tanácsülés napirendjét képezi az a határozat, mely szerint a közszállítási jogot átadják az Urbanának, mivel augusztus 29-én megszűnik a Bálint Transszal a közszállításra vonatkozó szerződés.

Jelenleg folyik a közbeszerzési eljárás a buszok vásárlására, melyeket az Urbanának adnák át, átmenetileg a kék budapesti buszokkal oldanák meg a tömegközlekedést, melyeket – mint utólag megtudtuk – szintén a múlt héten, pontosabban hétfőn, augusztus 8-án teszteltek a polgármester összehívására.