Szeretnéd, hogy az autód melléd temessék?

Ha nem, akkor talán te is elgondolkodhatsz a hosszú távú bérlésen. Főleg, ha céged van, de még nem vagy lízingképes.
Vetési Nándor és László-Velin Zoltán  | fotók: SZÁSZ ZSUZSI

Tisztában vannak azzal, hogy Székelyföldön egyelőre annak van értéke, ami a kapudon belül van, és amit már kifizettél. De azt is tudják, hogy ez nem lesz mindig így, hiszen a székelyek elég furfangosak ahhoz, hogy éljenek egy előnyös lehetőséggel, amennyiben tudomást szereznek róla. És most pont egy ilyen lehetőségről mesélnek nekünk. László-Velin Zoltánnal az ePulse ügyvezető igazgatójával, és Vetési Nándorral az ePulse értékesítési menedzserével a hosszú távú autóbérlésről beszélgettünk.

Ha bejön hozzátok egy érdeklődő, akkor mi alapján döntitek el, hogy inkább az autóvásárlást, vagy inkább a hosszú távú bérlést ajánljátok neki. Kinek jobb, ha csak bérli az autót, és kinek, ha meg is vásárolja?

Nándor: Ez teljes mértékben az ügyfél igényeitől függ, mi az, ami neki jobban fekszik. És most beszélhetünk bérlésről vagy vásárlásról, de akár lízingről is. A lízinget általában azok választják, akiknek cégük van, de ugyancsak jó opció lehet számukra a bérlés is, számukra mindig fontos a kiszámíthatóság, a tervezhetőség, és a bérlés esetében egy havi fix összeg ellenében kap egy használható autót, ami bármilyen körülmények között a rendelkezésére áll. És mondjuk ha szervízköteles az autó, akkor sem az ő feje kell fájjon, hogy mivel pótolja a kieső autót, hanem mi megoldjuk.

Persze attól is függ, hogy mire szeretné használni az autót. Például, ha bejön egy érdeklődő, és azt mondja, hogy ő egy bizonyos típusú elektromos autót szeretne vásárolni, akkor pár kérdés után kiderülhet, hogy az az autó megfelel-e vagy sem arra a célra, amire ő használni szeretné. Az ePulsenál kitüntetetten figyelünk arra, hogy a kliens igényeinek és elvárásainak megfelelő környezetbarát közlekedési eszközt ajánljunk számára, még akkor is, ha neki eredetileg valamilyen más elképzelés volt a fejében, ami nem biztos, hogy teljesíti az igényeit.

Ha érdekelnek az ePulse által ajánlott bérlési lehetőségek, akkor facebook oldalukon felveheted velük a kapcsolatot, vagy írhatsz nekik a vetesi.nandor[kukac]epulse.ro címre.

Fontos az is, hogy az általa választott autó hosszú távon is megfeleljen a számára. Lehet, hogy ő egy Tesla Model 3 Performancera gondolt, de én úgy látom, hogy az igényeinek inkább egy Long Range felelne meg, és akkor azt javaslom neki. Olyan is történt már, hogy bejött egy ügyfél, aki használt autón gondolkozott, viszont amikor bemutattam neki a roncsautó programot, akkor fordult a kocka, és elkezdett egy új elektromos autóban gondolkozni.

Tehát mindenben próbálunk az ügyfelek igényeinek megfelelni, mert azt szeretnénk, hogy hosszú távú partnerséget alakítsunk ki, hogy ne csak egyszer vásároljanak tőlünk, hanem ha két-három év múlva váltani, újítani szeretnének, akkor is minket válasszanak.

Zoli: Az egyik nagy különbség az autóvásárlás és a bérlés között, hogy a bérléssel nem egy terméket vásárolsz meg, hanem egy szolgáltatást, ami minden esetben több, mint a termék maga. Csak ebbe a legtöbben nem gondolnak bele, hiszen nem is tudnak erről a lehetőségről. Mi úgy próbálunk segíteni az ügyfeleinknek, hogy alternatívákat kínálunk fel, hogy ők biztosan azt kapják a pénzükért cserébe, amire szükségük van.

Van, akinek fontos, hogy tárgyaknak – egy gépkocsinak – a tulajdonosa legyen, még akkor is, ha egy év múlva már egy újabb modellre vágyik, és van, aki nem azért akar egy autót, hogy szerepeljen a leltárban, hanem egyszerűen használni akarja azt anélkül, hogy számolnia kellene mindenféle kellemetlen meglepetéssel. Számukra a bérlés sokkal kézenfekvőbb megoldás.

Akkor is az egyik legésszerűbb megoldás a bérlés, ha egy cégnek fontos, hogy tervezni tudjon anélkül, hogy hatalmas összegeket kellene tartalékoljon előre nem látható kiadásokra.

Azt is látjuk, hogy a fiatalabb generációk nem szeretik hosszú távra elkötelezni, lekötni, egy tárgyhoz kötni magukat. És egy nagy értékű gépkocsi bizony egyfajta elköteleződést is jelent, hiszen annak ára van, ha egyik napról a másikra meggondolod magad, és egy másik modellt szeretnél. Nekik a bérlés pont azt a szabadságot és rugalmasságot adja meg, amire vágynak, mert úgy használhatnak egy tárgyat, hogy nem függnek tőle, kisebb a kockázat és jóval kevesebbe kerül, ha esetleg meggondolják magukat.

Van olyan ügyfél is, akinek esetleg nem éri meg bérelni?

Nándor: Szerintem nincs ilyen. A magánszemélyeknek és a cégeknek is megéri, hogy egy havi fix költség ellenében kapnak egy használható autót, és levesszük az autó fenntartásával kapcsolatos problémákat a vállaikról. Csak töltenie kell az autót, és használnia. Ha például káreset történik, akkor nem neki kell futkároznia az autóval a szervizbe, hanem kap egy másik autót, amit máris tud használni. Tehát nem marad két-három hétig autó nélkül.

De bérlés esetén gondoskodnom kell arról, hogy havonta ki tudjak fizetni egy adott összeget, míg vásárlás esetén egyszer kifizetem, és kész.

Zoli: Igen. Talán annak nem éri meg bérelni, akinek rendelkezésére áll egy nagyobb összeg, amivel a következő három-négy évben nem kezdene semmit. De a cégek esetében pont az a lényeg, hogy a pénzt a jövedelem termelésére fordítsuk, és lehet, hogy három év alatt ez a pénz sokkal többet is termel, mint egy megvásárolt új autó.

Másrészt, bérlés esetén egy 5-6 autót használó cégnek nem kell fizetnie egy plusz alkalmazottat, aki csak arra figyel, hogy az autók üzemképesek legyenek, rendben legyen a biztosítás, a műszaki, mivel ezt mind-mind az autókat bérbeadó cég intézi. Ennek a követése, rendben tartása egyébként rengeteg energiát, odafigyelést, pénzt igényel, és ebből – legalábbis az első kettőt – bérlés esetén másra fordíthatja, hiszen mi megoldjuk helyette. Az ügyfél havonta kap egy számlát, amin mindig ugyanaz az összeg szerepel, amivel számolni tud, ami alapján tervezni tud.

Nándor: A jogi személyek számára a tervezhetőségen túl azért is különösen előnyös a bérlés, mert a bérköltséget száz százalékban le tudja írni, míg a lízing költségeknek csak ötven százalékát tudja elszámolni, ha céges feladatokra és magáncélra is használja az autót. Tehát bérlés esetén lesz egy deduktibilis költsége.

Azok, akiknél nem az a helyzet áll fenn, hogy valahogy kispóroltuk az autó árát, és majd vele együtt megyünk a sírba, hány évente szoktak autót cserélni?

Zoli: Jogi személyek általában egy lízing leforgása alatt cserélnek autót, ami olyan négy-öt évet jelent. Ennyi idő alatt annyira le is amortizálódik az autó, hogy megérik egy cserére. Ezért számoltunk mi is a hosszútávú bérlés esetén maximum öt évvel, de inkább a három-négy év az optimális.

Általában egy autó három évig számít újnak, addig képes kielégíteni a tulajdonos újdonság iránti vágyát. Három év után, aki megengedheti magának, lecseréli az autóját egy újabb modellre.

Ha holnap beállítok hozzátok azzal, hogy szeretnék bérelni egy autót, akkor mennyi idő után fogok egy újabb modellt kapni, ha mondjuk tíz évre kötök veletek szerződést?

Zoli: Általában három-négy évente szokott megjelenni egy újabb modell, vagy egy ráncfelvarrás. Ezért négyévente mi is megnézzük, hogyan változik a bérleti csomag, ha valaki szeretne egy újabb modellt, és mennyivel lesz kevesebb, ha négy év után is ugyanazt az autót bérli tovább.

Nándor: Pontosan ez a jó a bérlésben. Mert az is lehet, hogy egy év múlva kijön egy új modell, aminek nem tudsz ellenállni, de ha megvásároltad az autót, akkor ott van az a kis apróság, hogy el kell adnod, mielőtt az újat megvásárolhatod. Kivéve persze, ha nagyon sok pénzed van, ami semmi másra nem kell. Bérlés esetén viszont sokkal gyorsabbak, rugalmasabbak, és jóval kisebb kiadással járnak ezek a cserék.

Azt értem, hogy ez az egész az ügyfeleknek hol éri meg. De hol éri meg az ePulsenak, hogy valakitől visszavegyen egy pár évig használt autót, és alája tegyen egy teljesen újat?

Zoli: A visszavett autót vagy ismét bérbe adjuk valakinek, akinek egy jó állapotban lévő használt autó is megfelel, vagy egyszerűen eladjuk, hiszen foglalkozunk használt autó értékesítéssel is. Ez egy ilyen körforgás. Jönnek be az új autók a körforgásba, de mindig lesznek olyanok is, akiknek teljesen megfelel az egy-két éves használt autó.

Ide tartozik az is, hogy az elején megállapodunk egy bérleti díjban, ami függ az autó típusától, és a bérlő extra igényeitől, de négy év után az általa bérelt autó már nem számít új autónak, és ezt a bérleti díjnak is tükröznie kell. Mert nem várhatjuk el, hogy valaki, aki mondjuk tíz évig bérli ugyanazt az autót, az ugyanannyit fizessen hat év után is, mint amennyit az elején fizetett, amikor zsírúj volt az autó.

A másik oldalon viszont, ha magánszemélyként – mivel nem vagy lízingképes – banki kölcsönből veszed meg az autót, akkor megtörténhet, hogy az utolsó részleteknél az autód értéke már pár ezer euróval kevesebb. Közben te cseréltél rajta téli gumit, te kötöttél rá biztosítást, te vitted szervizbe satöbbi. És könnyen megtörténik, hogy mire teljesen a tiéd, már nem is tetszik, már valami másra, újabbra vágysz.

Bérlés esetén az is megtörténhet, hogy béreltél egy magasabb árfekvésű autót, de közben született egy gyereked, vagy valamilyen okból kevesebb lett a bevételed, esetleg megnőtt a fix kiadásod, és akkor hatalmas segítség lehet, hogy visszaadod a drágább autót, és bérelsz egy alacsonyabb árfekvésűt, vagy egyáltalán nem bérelsz semmit. Ez egy banki kölcsönnél nem oldható meg ennyire rugalmasan. A bérlésnek pontosan ez az egyik legnagyobb előnye, hogy sehol sem tudsz nagyot bukni.

Külföldön eléggé bevett, hogy nem vásárolnak maguknak ingatlant, hanem albérletben élnek az emberek. Így sokkal könnyebben tudnak egyik helyről a másikra költözni, ha a lehetőségeik vagy az életkörülményeik megváltoznak. Valami hasonlót képzeljünk el, csak autó esetében?

Nándor: Igen. Hollandiában például teljesen természetes, hogy egy életet élsz le albérletben, és annak függvényében hogy a családi helyzeted vagy a munkád hogyan alakul, bérelsz ingatlant. Ha van három kiskorú gyereked, akkor egy többszobás ingatlanra van szükséged, de ha megnőnek, és a pároddal ketten maradtok, akkor talán a kétszobás is elég. Olyan esetről is tudok, hogy a nagyszülők azért váltottak albérletet, hogy közelebb lehessenek az unokáikhoz.

Ez egy olyan rugalmasságot jelent, ami lehetővé teszi, hogy azért és annyit fizess, amire épp akkor szükséged van, és amit meg is tudsz engedni magadnak. Míg, ha a családi vagyon feléért megvásároltál egy kertes házat, az már egy olyan kötöttség, amiből sokkal nehezebb kiszabadulni, amit már sokkal nehezebb elengedni, ha a körülmények vagy a lehetőségek úgy kívánják. És ugyanez van – csak kisebb léptékben – az autók esetében is.

Azt kell végig gondolnod, hogy neked az autóra nem azért van szükséged, hogy legyen egy csendben rozsdásodó vas a garázsodban, hanem hogy el tudj jutni A pontból B pontba, hogy el tudj menni a családdal kirándulni, el tudd vinni a gyereket az úszóedzésre. Vagy ha még nincs családod, akkor legyen, ami után a csajok vagy a pasik megforduljanak.

Persze azzal is tisztában vagyunk, hogy Székelyföldön egyelőre úgy gondolkozik az emberek többsége, hogy az az enyém, ami az kapumon belül van, és amit teljesen kifizettem, de reméljük, hogy idővel a fiatalabb generáció ráérez arra, hogy anélkül is használhatsz valamit és élvezheted az előnyeit, hogy magát a tárgyat vagy eszközt megvásárolnád. Hiszen ez a generáció már tudja, hogy mi az a Netflix, és nem tárol otthon dobozokban olyan VHS kazettákat, amiket már nincs is, mivel lejátszania.

Zoli: Én például hosszútávú bérben lakom. És nem Hollandiában, hanem itt, Székelyföldön. És nem egy városban, hanem falun, egy kertes házban. Tehát ez itt sem ördögtől való, csak a gondolkodásmódot kell megváltoztatni.

Mi történik akkor, ha elkezdek bérelni, de valamiért elfogy a pénzem, és nem tudom fizetni a részletet. A Netflix ilyenkor leállítja a szolgáltatást. Ti mit csináltok? Küldtök két erősebb embert az autóért?

Zoli: A szerződés aláírásakor kérünk egy háromhónapnyi bérnek megfelelő garanciát az ügyféltől. Ezt letesszük, nem nyúlunk hozzá, és ha egy hónapban valamilyen okból nem tud fizetni, akkor a garanciából pótoljuk a kiesett hónapot. A harmadik ilyen hónap után az autót le kell tenni. De általában a kisebb hullámvölgyeket, pénzügyi zavarokat meg lehet oldani ezzel a három hónapos garanciával. És reméljük, hogy nem fajulnak odáig a dolgok – mondja nevetve –, hogy kigyúrt emberkéket kelljen alkalmaznunk.

Ha holnaptól szeretnék bérelni egy Toyota CH-R-t, akkor mennyi lenne a havi bér?

Zoli: Ez több dologtól is függ. Például, hogy mire és mennyit használod az autót. Nem mindegy, hogy húszezer vagy negyvenezer kilométert mész az autóval, és hogy három év múlva százezer vagy kétszázezer kilométerben van. Ezért kell ezeket a dolgokat már az elején tisztázni és szerződésben rögzíteni.

De ha tegyük fel, te csak húszezer kilométert mész vele, akkor felszereltségtől függően 400 euró plusz ÁFA lenne a CH-R havi bére. De egy Yaris már 300 euró plusz ÁFÁ-tól bérelhető, a Jac-nél 350 euró plusz ÁFA a havi bér, ha az alapcsomagot választod.

Azok számára, akikkel már kötöttetek ilyen szerződést, mi volt az izgalmas, miért döntöttek a bérlés mellett?

Zoli: Eddig kimondottan jogi személyekkel kötöttünk ilyen szerződést, és pont a tervezhetőség volt számukra a szimpatikus, hogy van egy stabil költség, amit elszámolhatnak a cégre. Többnyire emiatt döntöttek a bérlés mellett.

Nándor: Az mindenképp a bérlés mellett szólt, hogy nem kell azzal kínlódniuk, hogyan tudjanak egy olyan felállást kisakkozni a könyvelővel együtt, hogy jogilag is rendben legyen, de az államnak se fizessenek többet, mint amennyit kell. Itt konkrétan a lízingre gondolok, ahol, ha magáncélra is használod az autót, akkor csak az ötven százalékát tudod elszámolni.

És persze fontos a tervezhetőség, meg az is, hogy szinte minden autóval kapcsolatos terhet leveszünk az ügyfél válláról, például, ha meghibásodás van, a javítás idejére kap egy másik autót, amennyiben úgy kötöttük meg a szerződést.

Zoli: Igen, ezt fontos hangsúlyozni, hogy különböző igényeknek megfelelő csomagokat tudunk ajánlani, és mint például a kábeltévé szolgáltatás esetében, az extrák a csomag árában is megmutatkoznak, és fordítva. Hiszen nem mindenkinek fontos az, hogy szervizelést igénylő probléma esetén egy másik autóba tudjon beülni, ezért ő jóval kedvezőbb áron bérelhet, mint az, akinek ez élet-halál kérdés, mert például ügynökök használják az autót, és ha az autóval az ügynök is kiesik egy hétig, az jelentős bevételkiesést jelenthet a cég számára. Akinek erre szüksége van, és megéri ezt bekalkulálni a költségei közé, annak természetesen megoldjuk, de akinek nincs erre szüksége, arra nem erőltetjük rá csak azért, hogy a hónap végén nagyobb számlát tudjunk neki kiállítani.

Mennyire elképzelhető az, hogy valaki bérelni akar egy autót, és ti lebeszélitek róla, mert úgy látjátok, hogy nem neki való a bérlés, jobban járna, ha megvásárolná az autót?

Zoli: Nehezen tudok egy ilyen helyzetet elképzelni. Mert az alaphelyzet az, hogy inkább vásárolni akarnak, és nem bérelni. Ha valaki azzal keres meg minket, hogy ő bérelni szeretne hosszú távra, az azt jelenti, hogy ő ezt az egész szolgáltatást érti és átgondolta, és oka is van arra, hogy ezt választja.

Inkább a fordított helyzetet tudom elképzelni. Hogy autót vásárolni tér be hozzánk, de közben kiderül, hogy sokkal előnyösebb lenne számára a bérlés.

Nándor: Elektromos autók esetében azért is remek lehetőség a bérlés, mert sokan bizalmatlanok még velük kapcsolatban, de izgalmasnak tartják. A bérlés meg pontosan azt teszi lehetővé, hogy úgy próbáljam ki, és úgy legyek a részese a zöld autózásnak, hogy közben nem kötelezem el hosszútávra magam, és nem kockáztatok egy nagyobb összeget valamire, amiben nem vagyok teljesen biztos. De azért elég hosszú ideig lehetek a részese ahhoz, hogy adott esetben okosan tudjak dönteni.

És ti mit szeretnétek jobban, eladni száz autót, vagy bérbe adni száz autót?

Zoli: Száz új partnert szeretnénk, aki elégedett velünk, és akivel hosszú távú együttműködésben tudunk gondolkozni. Akkor is ha bérel. Akkor is, ha vásárol.