Szerdától Marosvásárhelyen is tesztelnek

A marosvásárhelyi orvosi egyetem, a sürgősségi kórház és az egészségügyi igazgatóság egy csapata szerdától elkezdi a COVID-19-et okozó SAR-CoV-2 vírus tesztelését a valósidejű PCR módszerrel.

Mara Togănel Maros megyei prefektus arra számít, hogy jelentősen lecsökken a várakozási idő. A prefektus elmondta, az orvosi egyetemen a múlt héten kezdték el felszerelni és berendezni a COVID-19 diagnosztizálására alkalmas laboratóriumot.

Dr. Ovidiu Gîrbovan, a sürgősségi kórház menedzsere kifejtette: az intézmény egy második, a koronavírus-teszt elvégzésére alkalmas eszközt is beszerzett, az ehhez szükséges több mint 350 ezer lejt cégek és magánszemélyek ajánlották fel a kórháznak. A Maros Megyei Kórházért Egyesület 370.409 lejt (74.082 eurót) gyűjtött össze a koronavírus-járvány elleni harc támogatására, ebből 59.698 lejt (11.940 eurót) magánszemélyek ajánlottak fel. Az eszközbeszerzést követően megmaradt összeget a diagnosztizáláshoz szükséges anyagok vásárlására fordítják.

A gépet, amely egy időben 50 próbát dolgoz fel, a héten leszállítják – számol be róla az Agepres hírügynökség.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Március 24-ei híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!