Szeptembertől már az iskolákban is lehetne oltást kapni

Keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt Sorin Cîmpeanu egészségügyi miniszter, hogy milyen – koronavírus miatt hozott – intézkedésekre számíthatnak szeptembertől a diákok.

Az egyik nagy változás az lesz, hogy

az új tanévtől kizárólag egészségügyi maszkokat használhatnak

a tanulók és az egyetemi hallgatók a tanintézményekben, a textilből készült maszkokat tilos lesz viselni. Az iskolaudvarokon egyébként nem lesz kötelező a maszkhasználat, a tanévnyitó ünnepség kivételével. A testnevelés órákat a lehetőségek szerint a szabad levegőn tartják majd, ha pedig ezt az időjárás nem engedi, akkor tornatermekben. A 2 ezreléknél kisebb fertőzési rátájú településeken a tornatermekben sem lesz kötelező a maszk viselete.

Az oktatás formáját is ezrelékhez kötik: azokon a településeken kezdődik majd az új tanév jelenléti oktatással, ahol 6 ezrelékesnél kisebb a fertőzési ráta. 6 ezrelék felett két forgatókönyv körvonalazódik: az egyik szerint teljes egészében online oktatásra térnek át, a másik szerint csak azok a gyerekek vennének részt online oktatásban, akik nincsenek beoltva vagy nem estek át a koronavírus-fertőzésen, a többiek pedig továbbra is jelenléti oktatásban részesülnének, részletezte a miniszter.

A hatóságok azt is szeretnék, hogy a szeptemberben kezdődő tanévben

valamennyi iskolában működjenek mobil oltóegységek

– nyilatkozta keddi sajtótájékoztatóján az oltáskampányt koordináló országos bizottság elnöke, Valeriu Gheorghiţă. Elmondta, ezekben a létesítményekben nem csak a 12 évesnél idősebb diákok kaphatják meg a koronavírus elleni vakcinát, hanem a pedagógusok, a tanügyi személyzet és a gyerekek szülei és nagyszülei is. Az elképzelések szerint az iskolák biztosítanak majd egy-egy helyiséget a mobil oltóegységeknek. Ezek hetente egy napon át, vagy akár a tanórák után fogadnák az oltakozni kívánó gyerekeket és hozzátartozóikat. A katonaorvos hangsúlyozta, fontos tudatosítani a gyermekes családokban, hogy a védettségüket növeli, ha valamennyi családtag be van oltva, az iskoláskorúak ugyanis könnyen megfertőzhetik a veszélyeztetett csoportokhoz tartozó hozzátartozóikat, akikkel egy háztartásban élnek. Kijelentését adatokkal támasztotta alá: felmérések szerint a gyermekes családok tagjai 15-25 százalékkal nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg koronavírussal, mint a gyermekteleneké.

Az oltáskampány koordinátora beszámolt arról is, hogy a hatóságnak szándékában áll az egyetemi campusok területén is olyan orvosi rendelőket nyitni, ahol felvehető a koronavírus elleni oltás.

Emellett az oktatási tárca arról is gondoskodna,

hogy a szülők interaktív találkozókon tehessenek fel kérdéseket a gyermekük beoltásával kapcsolatban az egészségügyi hatóságok képviselőinek, azaz a szülői értekezletekbe bekapcsolódnának online formában az egészségügyi igazgatóságok képviselői, akik válaszolnak a szülők oltással kapcsolatos kérdéseire. Cîmpeanu magyarázata szerint ezekeknek a találkozóknak az lesz a céljuk, hogy a szülők a tények ismeretében tölthessék ki azt a formanyomtatványt az iskolakezdés után, amelyben arról nyilatkoznak, hogy egyetértenek-e a 12 évesnél nagyobb gyermekük beoltásával.

Forrás: Agerpres