Szépített a hosszabbításban a Székely Nemzeti Tanács

Hosszú Katinka többszörös olimpikon úszó volt a nemzetközi arca a kampánynak.
Fotó: irdala.hu

Bár a tavasszal összehozott egymilliónál a második millió sem tűnt lehetetlennek, végül ettől messze elmaradt, de az utolsó napon behúzott még két országot a Székely Nemzeti Tanács európai aláírásgyűjtése. Ráadásul az online aláírásgyűjtést nem is állították le Brüsszelben november 7-én, ameddig a féléves haladék szólt, így akár még össze is jöhet a maradék két uniós ország, amely szükséges az érvényességhez.

A május 7-éig összehozott 1.008.966 aláírást november 9-én délig 1.086.811-re sikerült feltornázni, viszont így is sikerült Litvániát és Horvátországot zöld színűre váltani a térképen, azaz a lakosságarányos küszöböt átlépni. A jelentős orosz lakosságú balti államban hajszálhíján jött össze, Horvátországban azonban 170%-on teljesítettek, 14 ezer támogatót szereztek a kisebbségi régiók ügyének. Egyébként a tavaszi adatok alapján egyik állam sem volt az esélyes befutók között.

Az 52%-al és 7.800 szavazattal duplázni tudó Svédország még mindig az esélyesek között van, de a minimálisat javító 16-18%-os Ausztriát és Németországot beelőzte Szlovénia (36%), Belgium és Lettország (mindkettő 21%-on), illetve Írország (20%) is. A másik nagy esélyes az előző körben csalódást okozó Spanyolország, ahol a nagyobb lakosságszám ellenére is sikerült 62%-ot teljesíteni.

Első körben csak Romániában, Magyarországon és Szlovákiában sikerült. Az egymilliónak hét uniós tagállamból kell származnia.

– Horvátországban és Litvániában a FUEN kapcsolati hálójának a segítségével sikerült eredményesnek lenni. Spanyolországban is jól áll a gyűjtés, baszk és katalán partnereinknek köszönhetően 25 ezer aláírás már összegyűlt a szükséges 40 ezerből. Szlovénia esetében sokan dolgoztak azért, hogy a kötelező hatezer aláírás meglegyen – kérte ki a sikert saját szervezetének Vincze Loránt, a FUEN (Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója) elnöke, aki egyúttal az SZNT Kárpát-medencén túli kampányát is kritizálta: „Egyértelmű, hogy hiányzott egy jó stratégia és egy pörgős kampány. (…) Tanulság, hogy működő partnerségekre, helyismeretre és terepmunkára van szükség”.

Vincze Loránt ugyanakkor említette, hogy az Európai Bizottság a világjárvány miatt újabb három hónapos hosszabbításra készül, amelyre az általa EP-képviselőként javasolt EU-s rendelet ad lehetőséget, ezzel február hetedikéig lehet összegyűjteni a még hiányzó két országban a minimális aláírásszámot. Ez megmagyarázhatja, hogy miért nem zárták le az online petíciót az Európai Bizottság honlapján.