Szépek a bögrék, de hamar lyukad a bugyi

A Vintedről és a Temuról szóló anyagon, illetve egy sikertelen fehérnemű vásárláson felbuzdulva a múltkor az volt a téma a szerkesztőségben, hogy miket szoktunk vásárolni a Pepcoban és azok mennyire váltak be. Voltak-e már óriási failek és csillagos 10-es jackpotok?

A szerző felvételei

Ha valaki esetleg nem élne ilyen szerekkel, vagy valami csoda folytán kikerülték volna a hirdetések, elárulom, hogy a Pepco egy ruházati és háztartási cikkeket, dekorelemeket, játékokat árusító üzletlánc. Egyre több boltot nyitnak Európa- és Románia-szerte, Hargita megyében van egységük Székelyudvarhelyen, Szentegyházán, Székelykeresztúron, Csíkszeredában kettő is, Gyergyószentmiklóson és Maroshévízen. 

Miért érdekes mindez?

Hát, ha egyébért nem is, azért biztosan, hogy nagyon sok embernek ez az alternatíva megfizethető, ha a gyerek és a saját maga ruhatáráról, konyhai eszközökről, ne adj’ Isten néhány lakberendezési csecsebecséről van szó. 

A vállalatot, melyből végül a Pepco kinőtt, 1999-ben alapították Lengyelországban a brit Brown&Jackson cég leányvállalataként. Az első években az üzletek L-stretcher néven működtek, írja a Wikipédia. 2004-ben a vállalatot a dél-afrikai székhelyű Pepkor vásárolta fel, ekkor változtatták meg a nevét Pepcora. Megkezdődtek a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos beruházások, 2012-re 400 üzlet nyílt Lengyelország-szerte. 

A Pepco mára 19 európai országban van jelen – Lengyelországban, Szlovákiában, Magyarországon, Horvátországban, Lettországban, Bulgáriában, Szerbiában, Ausztriában, Görögországban, Bosznia és Hercegovinában, a Cseh Köztársaságban, Romániában, Szlovéniában, Litvániában, Észtországban, Olaszországban, Spanyolországban. Németországban és Portugáliában. Mintegy 31 ezer alkalmazottal és 3,6 ezer üzlethelyiséggel rendelkezik, áll a pepco.eu oldalán.

A családom és én a kiskedvencnek szánt részleget leszámítva – tudod, továbbra sincs kutyám – mindent végigzongoráztunk már a Pepcoban, vannak olyan tárgyak a háztartásban, ruhák a szekrényben, amelyek legalább öt éve megvannak, de lehet, hogy van az már 6-7 is, és teljesen jól viselik magukat. A szerkesztőségi tagok tapasztalataival kiegészülve pedig szinte bombabiztos a tesztelő hálózatunk: bontsuk szét. 

Ami miatt nagyon sokan oda járnak,

az a gyerekrészleg. Az a helyzet, hogy nagyon hamar nőnek a gyerekek, arról nem is beszélve, hogy kúsznak, másznak, játszanak, hamar lyukas vagy fűfoltos lesz a nadrág térde, rövid a blúz ujja. Nem tudok hát hibáztatni senkit, ha minél olcsóbban próbál hozzájutni gyerekholmihoz. Egyébként ezek többsége, például a sztreccs és tréning nadrágok, rövid ujjú pólók, sőt a vastagabb holmik is jól bírják a strapát, a tapasztalat azt mutatja, hogy a gyerekeknek való fehérneműk, kis zoknik is beváltak. Nyilván egy kicsit szerencsefüggő a dolog, mert elő-előfordul egy műszálasabb anyagból készült kollekció, gyengébb varrás, nem túl szerencsés szabás, ami miatt elcsavarodik a blúz a gyerek derekán, vagy a nadrág a lába szárán. Sőt, érdemes azt is megnézni, hogy egyforma hosszúak-e a nadrág szárai, a felső ujjai – igen, jártunk úgy, hogy nem voltak azok.

A játékrészlegen fiúknak-lányoknak egyaránt találni valamit, általában jóval olcsóbban, mint amennyibe a játékboltban kerülnének. A Barbie babák egész jó minőségűek, a Jenga torony sem amiatt dől le, mert nem egyformák a fa kockák. A Dobble elnevezésű, körülbelül 80 lejes kártyajátékra negyede annyiért van egy alternatívájuk a Pepcoban, ami nálunk nagyon nagy kedvenc. 

Amiben nincsenek ismereteink, hogy a kisbabáknak való holmikat, ruhákat, játékokat, cumikat, cumisüvegeket milyen anyagokból készítik, milyen festékanyagokat használnak, károsak lehetnek-e azok. 

A felnőtt részlegen

a farmernadrágoktól kezdve sportöltözeten át a karácsonyi pulcsikig van minden. Egyik kollégánk szerint jó a pólók hosszúsága, de mindig benne van a pakliban, hogy az első használatkor már fél óra után az oldalvarrás az ember hasáig elcsavarodik. 

Meglepően jó anyagú kötött pulcsikat lehet néha találni, de a mosással csak óvatosan, a 60 fokot és a 1.400-as centrifugát nagyon nem bírják. Van egy fehér ingem is, amit idén a harmadik éve, hogy használok és nem sárgult meg kényes helyeken, egy tengerparti sátrazós nyaralást sínylett meg egy kicsit, de a második mosás után már olyan volt mint, új korában, sőt a fém-hatású festékkel bevont gombjai sem koptak meg. Az ing anyagú ruháknál maradva viszont 4-5 év használat után számíthatsz az „elévülésre”, akkorra annyira megérik az anyag, hogy már nagyon könnyen szakad. 

Zokniban erős még a Pepco, a házi papucsok is jó szolgálatot szoktak tenni és van egy fajta sztreccses, pamutos anyagból készült, szivacs nélküli melltartójuk is, ami szinte mindig van készleten fehér és bézs színben, na az még nagyon jól bírja a strapát. A bugyikkal viszont vigyázz! Tudunk esetről, amikor az első használatnál csak úgy magától több helyen is elszakadt a ruhadarab. 

Az öltözködés témakörnél maradva, szintén vigyázni kell a bizsukkal, pár használat után már elszíneződnek. Illetve a nagy kiszerelésben kapható hajgumikkal is csak óvatosan, egyesével húzogasd meg őket, mielőtt a kasszához vinnéd, mivel előfordul, hogy olyan darabokat is kitesznek a polcra, amelyek már a használhatatlanságig megértek. Ugyanitt a hajpántok műanyaga sem túl masszív, könnyen törnek, meg úgy általában, a hajpántok nem túl jó vételek ott, mert ha elég masszívak, akkor viszont agresszív magatartást mutatnak és lyukat akarnak ütni az ember fejébe. 

A Pepcoban szokott lenni még

konyharészleg. Itt az aktuális vagy épp közelgő ünnep tematikájához hűen mindig találsz bögréket, gyakran igazán szépeket is. Tapasztalataim szerint jól is szoktak tartani, ahogy a tányérok, leveses bögrék, műanyag lapítók, fakanalak, szilikonos spatulák, műanyag dobozok, zöldséghámozók, kés szettek, hagyományos tepsik és a műanyag edényborogatók is

Amivel eddig gond volt, az az üvegből készült bármi, amiből kispórolták az anyagot, mivel így nagyon vékonyak és törékenyek lesznek. A csipeszek is elég rövid életűek. A teflonos edényekre inkább szánj több pénzt és menj értük más üzletbe, mert a pepcosokból nagyon hamar kezd hámlani a teflon és akkor – kis túlzással – még a víz is odaég bennük. A kulacsok is csábítóak lehetnek, de többnyire mindig van rajtuk valahol egy kis hiba, ami miatt eresztenek. Sőt, volt szerencsém venni egy olyat, ami nemhogy nem folyt, nem jött ki belőle egyáltalán semmi, szívhatta az ember fejlilulásig (igen, fel volt töltve).

A háztartási részlegen

találhatsz seprűt, felmosóvödröt és -fát, kukát, wc-kefét, vállfát, fogkefe- és szappantartót, cipőkanalat, és még vagy egy tucat ezekhez hasonló, műanyagból készült cuccot, amik nagyon olcsók, és teljesen meg is felelnek a mindennapos igényeknek. Szintén jók a pokrócok, az alvó- és a díszpárnák is, a képkeretek és albumok ugyancsak. Mindenki kedvencei pedig a tároló dobozok.

Van belőlük textilből, műanyagból és több méretben kartonból készült is (ezek meglepően sokáig bírják), színesek és mintásak a gyerekeknek, ízlésesek és praktikusak a felnőtteknek.

Meglepően jók fényekben is

legyen szó asztali lámpákról (van egy 3 éves darabunk, ami azóta is ugyanazzal az égővel működik, ami szintén pepcos), vagy fénysorokról. Ez utóbbi esetében elemet is lehet venni hozzájuk a boltban, azok viszont nem éppen egy Duracell élettartamával vetekednek.

Van egy külön részleg az illatgyertyáknak szinte mindegyik egységükben. Lehet találni igazi kincseket, itt inkább az a kérdés, ami a kisbaba holmiknál is, hogy nem ismerjük, a felhasznált anyagokat, nem tudjuk, hogy azok gyakori használata káros-e az emberi szervezetre. 

Az ünnepi kínálatot 

már említettem, ilyenkor tényleg van minden, ami csak az embernek eszébe tud jutni, pink diótörőtől strasszköves porcelánnyusziig. És tapasztalataim szerint, itt a legolcsóbb a születésnapokra vagy egyéb ünnepekre való szám alakú lufi. De dekorelemekkel és főleg a karácsonyfadíszekkel kapcsolatban mindig játszik, hogy nem fognak sokáig tartani, ezeknek a termékeknek a minősége általában elég gyenge. 

Kipróbáltuk többször a papír-írószeres részleget is, nagyon szép füzeteket lehet néha találni, de valamiért szinte mindig csak négyzethálósakat. Cserébe lehet venni nagyobb kiszerelésben pixet, radírt, papírragasztót, ragasztószalagot, ceruzát, néha van jó áron kapszáló és lyukasztó is. A ceruzatartót viszont jól gondold meg, nekem sikerült már olyat venni, ami létének egyetlen célját sem érte el: estek ki belőle az írószerek. 

A Pepco jó megoldás akkor is, ha utolsó pillanatban kell valami ajándékot vinni valahova, néhanapján olyan szép ajándéktasakok vannak, hogy szinte nem is kell semmi beléjük – ugyanitt, karácsonyra csomagolópapírból is jó nagy szokott lenni a kínálat és az áruk is okés.

A kiskedvences részlegen 

A Wikipédia szerint Romániában 2015-ben nyitott először egységeket a vállalat, ami a Lista Firme adatai szerint is helytálló, hiszen 2013 és 2014 is megjelenik az adatok között, de ’13-ban sem jövedelmet, sem alkalmazottat nem jegyeznek, ez utóbbiból ’14-ben is csak hármat. Azonban 2015-ben már 202 alkalmazottja volt a cégnek és közel 2,5 millió nettó profitot jegyeztek. Az utolsó, 2022-ben közzétett adatok szerint 3.340 alkalmazott számmal közel 160 millió nettó profitot jelentett a cég Romániában. A Pepco adatai szerint pedig 449 üzletük van az országban – Európa szinten egyébként ezzel másodikok vagyunk, az élen a lengyelek állnak 1.303 egységgel és ezután a csehek 297-tel. 

személyes tapasztalatom nincs, de a többiek szerint ott is lehet találni jó dolgokat. Például a városban ott a legolcsóbb a kakazacsi. A játékokkal az a helyzet, hogy textilből készülnek, ha rágcsálja a kutyus, egy nap alatt vége neki, ha bújós az eb, akkor működhet, meséli kolléganőm. A gumi nyifogós játékok viszont hangosak és idegesítőek. Egy másik munkatársunk cicája szerint a pepcos plüss tigris ijesztő.

Amiben nincs tapasztalat,

hogy a puffok (tudod, azok a henger alakú párnázott székek), szőnyegek, függönyök, ágyneműhuzatok milyenek. Az édességeiket sem kóstoltam még, és a kasszánál kapható nevetségesen olcsó fülhallgatókhoz sem volt szerencsém.

Illetve nem jártam még a maroshévizi, gyergyói és keresztúri Pepcoban. Mert bizony az is számít, hogy melyik településen mész be az üzletlánc egységébe. Az udvarhelyiben kifejezetten kicsi a hely, nagyon zsúfolt az egész, ha páran vannak bent, akkor is az az ember érzése, hogy tele van az üzlet. 

A szentegyházi üzlet nagyobb, vagy jobban be van rendezve, túl nagy tömeg sem szokott lenni, talán a kínálat is szélesebb, mindenesetre a homoródmenti ismerőseim szívesebben választják ezt, mint az udvarhelyit. A szentegyházinál pedig még klasszabb a csíki Nestben lévő Pepco. Nagyobb, fényesebb, bővebb a kínálat is, de itt is hétvégén rengeteg a vásárló. 

Te hol vásárolsz szívesebben? És ami még fontosabb, neked mi vált be?