Udvarhelynek kellett egy ilyen

A Hunyadi utcai kutyafuttató és a felújított mezítlábas park után a városháza egy újabb, civil kezdeményezésből megvalósult projektet adott át kedden délelőtt: a köztéri biciklijavító állomást. Pontosabban az egyiket a kettő közül, a Bethlen negyedi parkban, a másikat a városi sétatéren, Elek apó kútjánál állították fel.

A 2018-as évi Szólj bele! program pályázataiból még eredetileg egy volt tervben, de az ötletgazda – ígéretéhez híven – talált egy helyi vállalkozót (Delkamet), amely jóval olcsóbban meg tudta csinálni, mintha valamely nagyvárosból vagy külföldről kellett volna rendelni. A különben ezer eurót is meghaladó árat sikerült 3000 lejre lefaragni, és így két darabra is futotta a keretből – tudtuk meg a városháza képviselőitől, Jakab Attila városmenedzsertől és Zörgő Noémi sajtószóvivőtől.

Egyszerűen körülnézett az interneten,

hogy mivel lehetne biciklis témában előrukkolni, így talált rá az ötletre Mátyás Arthur-Richard székelyudvarhelyi származású, Németországban dolgozó fiatalember, aki amúgy a Szekler Teker egyesület tagja is. „Amikor rátaláltam, tudtam, hogy Udvarhelynek is kell egy ilyen” – mondta el érdeklődésünkre. A szerszámok kiválasztásában a mozgalom másik tagja, Kakasy Botond bicikliszerelő segítette, és a városháza ajánlotta fel, hogy a parkokban állítsák fel őket – amúgy ő is ezekre gondolt. Amennyiben beválnak, és a civilek, lakószövetségek részéről igény érkezik más helyszínekre is, a hivatal nyitott eleget tenni ezeknek a kéréseknek.

A szervizpontok különben kisebb javításokra használhatók, csapágyakat kicserélni biztos nem, de meglazult kerék, ülés állítására, kerékfújásra ideális – jegyezte meg Jakab Attila, hozzátéve, hogy nem csak biciklit, hanem rollert vagy egyebet is meg lehet szerelni, amihez találnak a szerszámok. Megfigyeltük, hogy az állványra például egy babakocsi és egy tolókocsi ábrája is felkerült.

Különféle kulcsok, csavarhúzók, hexagonok, patentfogó és egy-egy nyomásmérővel ellátott pumpa képezik a szervizpont részeit, utóbbit beépítették a vázba, a kéziszerszámokat pedig sodronnyal kötötték hozzá. Hiába, Udvarhely is Románia, nem lehet csak úgy, szabadon hagyni.

A bemutatón viccből felmerült, hogy a boltosok után a biciklijavítókat is csődbe viszi a városháza biciklibarát politikája, de ez a hipotézis nyomban elillant, amint a bemutató gyakorlati részéhez jutottunk. Váratlanul érte a városházát, mint a decemberi hó a megyei tanácsot, hogy nem ártana kipróbálni a felszerelést, ha már sor került az átadásra.

Tiszta szerencse, hogy hoztunk magunkkal biciklit, hogy kipróbálhassuk a vadonatúj kütyüket, de az igazság az, hogy a jelenlévők közül senki se tudta, hogyan kellene az állványra állítani. Így már a legelején sikerült elakadni.

Inkább a fotó kedvéért, megpróbáltuk így is, meg úgy is, de ha mi is fejre álltunk volna, akkor se jöttünk volna rá, hogyan kellene szakszerűen használni. Utólag tudtuk meg az ötletgazdától, hogy a két gumimarkolat közé a nyereg (ülés) csövét kell behelyezni. Heuréka!

A szerszámoknál sem igazán jutottunk többre a hümmögésnél, a balga helyzetet egy gyerek oldotta fel, aki a pumpával hamar megbarátkozott, édesapja alig tudta leválasztani róla. Felbátorodva, mi is kipróbáltuk az egyetlen eszközt, amihez nem kell különösebb szaktudás. Jelentjük: a pumpa jól működik, méri a nyomást is, csak kicsit rövid a slag.

Saját magunkból kiindulva, valószínűleg nem kell tartani a biciklijavítók tüntetésétől, mert felnőtt egy olyan generáció, amelyik az apjától már nem tanulta meg, és így a sajátjának se tudja továbbadni az őstudást. De mostantól legalább adott a lehetőség a változásra. Aki tudja, hogy kell, használja egészséggel. Aki meg nem, annak ott vannak a Youtube-tutoriálok.

Az átadás végén elhangzott az is, hogy már csak vigyázni kellene rá, de rendőrt mégsem állíthatnak melléje. Lehet, hogy az ördögöt festettük a falra, de egy nap se telt el, és az állvány gumimarkolatát megpróbálták eltávolítani a Bethlen negyedben, és a városi sétatéren biciklivel áthajtani a meg nem száradt betonalapon, meg szívecskéket rajzolni abba. Az esetről Zörgő Noémitől szereztünk tudomást.

A városmenedzser és a szóvivő az átadás során nem hagyták ki a lehetőséget, hogy szavazásra buzdítsák a városlakókat a Szólj bele! program második kiadásában, amiről itt írtunk bővebben. Azt is elmondták, hogy a tavalyi nyertesek közül rövidesen sor kerül a Bethlen utcában három legveszélyesebb átjáró okosítására, mondták, ami fényjelzést ad ki, amint rálép a gyalogos, illetve előkészületben van a közvilágítás javítása a Csereháton, és egy sportos játszótér kialakítása teqball-asztallal, kosárpalánkkal, focikapuval a Kórház negyedben.