Szellemi kaland a nézőnek – bemutatják Székely Csaba 10 című darabját

Az idei év első új bemutatójával készül a Tomcsa Sándor Színház: Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor viszi színre, aki először dolgozik a székelyudvarhelyi társulattal. A premier március 7-én 19 órától lesz (Tomcsa Sándor bemutatóbérlet), másnap pedig, 8-án ugyancsak 19 órától játsszák az előadást (Nyirő József bérlet). Mindkét alkalommal gyerekfelügyeletet is biztosít a színház. 

Fotók: Tomcsa Sándor Színház

A bemutatót megelőző sajtótájékoztatón, március 1-jén Nagy Pál igazgató, Barabás Árpád művészeti vezető és a rendező, Rusznyák Gábor vett rész. Elöljáróban Nagy Pál elmondta, hogy már évekkel ezelőtt, az Országos Színházi Fesztiválon (FNT) felfigyelt a Székely Csaba szövegéből készült előadásra, amelyet a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színházban vittek színre. A beszélgetés már akkor elindult a szerző és a színház között, majd a 2022-es dráMA kortárs színházi találkozón a drámaíró átadta a szerzői jogokat a színháznak, és rendezőként Rusznyák Gábort javasolta. A 10 magyar nyelvű ősbemutatója a budapesti Radnóti Színházban volt, a Székelyudvarhelyi szövegváltozat azonban – a szerző áldásával, Rusznyák dramaturgi beavatkozásaival – egy picit eltér az eredeti magyar fordítástól. 

Barabás Árpád köszöntötte és röviden bemutatta Rusznyák Gábort, majd átadta a szót a rendezőnek, aki elmondta, hogy nagyon jól érzi magát Székelyudvarhelyen, bár meggyőződése, hogy a március eleji eső tizenöt évvel ezelőtt még hó lett volna. Rusznyák elmondta, hogy egy meglehetősen hosszú próbafolyamatuk volt, a Művelődési Ház egy „speciális helyzetben van”, mivel három intézmény osztozkodik a színpadon, az Erdély-szerte általában megszokott kettő (a román és a magyar társulat) helyett. Rusznyák ezután rátért az előadás és dráma ismertetésére: elmondta, hogy nem vallásos ember, nem innen közelített Székely Csabának a tízparancsolatot tematizáló darabjához, hanem „történetként, közös emlékezési pontként”. 

Közös történeteink új megvilágításban

Rusznyák szerint a művészet asszociációs jellegű, ugyanazokról dolgokról beszélünk, mégis más-más jut eszünkbe rólunk. Ilyen értelemben a 10 emberi sorsokról, életekről szól, tíz olyan emberről, akik be vannak zárva vagy záródva saját élettörténetükbe. A darab felveti azokat a kérdéseket Rusznyák szerint, hogy van-e szabad akarat, hatással vagyunk-e a sorsunkra, vagy egy előre megírt, előre kitalált történet szereplői vagyunk. A rendező saját bevallása szerint őt magát is az utóbbi időben kezdték erőteljesebben foglalkoztatni ezek a kérdések. A drámában szövevényesen kapcsolódnak egymáshoz a szereplők és az egyes bibliai parancsolatok, nem egy karakter képvisel egy tiltást, átjárás van közöttük. Rusznyák szerint a Christopher Nolan filmjein felnőtt közönség mindenképp értékelni és élvezni fogja az előadás mozaikszerkezetét, szellemi kaland lesz ez a nézőnek, de egy távolabbi párhuzamként megemlíti a lengyel Krzysztof Kieślowski rendezte Tízparancsolat filmsorozatot is.

Az előadás felépítéséről a rendező elmondta, hogy egyfajta stand-up stílus is jellemzi: a szereplők egyszerre vannak kint és bent, élik a történetüket és reflektálnak rá. Akárcsak a Radnótis előadásban, a szereplőknek itt is szükségük van, hogy „valaki vagy valami ott legyen a történet fölött”. Az előadás díszletét a rendező tervezte, megihlette a tömbházak közötti fűzfa, ami nem messze a színháztól figyelhető meg: a Remény lakótelep szereplői ezek között a panelek között mozognak majd a színpadon is. A díszletek festésében és kivitelezésében a Pallós diákok is részt vettek, teszi hozzá Nagy Pál igazgató.

Személyes színészi jelenlét

Rusznyák Gábor szerint a székelyudvarhelyi társulat hozzá van szokva, hogy különböző rendezőkkel dolgozzon, ezért nem okozott nehézséget számukra a közös munka. Kíváncsian várja, hogy fogadja majd az előadást a közönség, főként arra, hogy hogyan fogják végigélni a produkciót a fiatalok. Barabás Árpád hozzáteszi, hogy az előadás korhatáros, 16 éven felülieknek ajánlják a produkciót, és kisgyerekeknek kifejezetten nem való a produkció: a kicsik nem fogják tudni követni, unni fogják és rossz esetben széttrollkodják majd a 10-et, mondja a művészeti vezető.

Kérdésünkre, hogy mi jelentett esetleg kihívást a színésznek a próbafolyamat alatt, Rusznyák elmondja, hogy a személyes történetmesélés, a megmutatkozás egyes színészeknek nehezebben ment, főleg azoknak, akik inkább elbújnának a szerep mögé, akik nem tartják magukat annyira érdekesnek. Az előadásban minden szereplő mindvégig színen van, és a díszletelemekkel is sokszor lépnek interakcióba a színészek, így biztosan jó kondiban leszek. Barabás Árpád hozzáteszi, hogy ez az előadás a színészek tudatosságát erősíti, és olyan színésztechnikát kér, amellyel általában ritkán találkoznak, de nem árt, ha ismerik. A művészeti vezető elmondja, hogy a színészek részéről egyszerűségre van szükség a színpadon, ami olykor a nehezebb út, de valamennyiüknek meg kell találniuk a saját hangjukat az előadáson belül.

A sajtótájékoztató végén Nagy Pál még elmondta, hogy a bemutató kapcsán alkotói pályázatot is hirdetett a színház, amelynek eredményhirdetése a bemutató előtt lesz, március 7-én, a zsűrizésben Székely Csaba drámaíró is részt vesz. A 10-hez Dunkler Réka szerkesztésében előadás értelmező Margó is készül, amely a színház honlapján és Facebook-oldalán lesz elérhető. Az udvarhelyi produkció szövegváltozatához új román fordítás is készül, mivel céljuk, hogy az előadást több helyen is megmutassák szakmának és közönségnek, jegyzi meg végül a színházigazgató.