Szeles nap elé nézünk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőre harmadfokú (piros jelzésű) viharriasztást adott ki a Déli-Kárpátok és a Kárpátkanyar 1.500 méter fölötti térségeire, másodfokú (narancssárga jelzésű), szélriasztást Erdélyben, Moldvában, a Körösök-vidékének északi részében és Dobrudzsában, illetve elsőfokú (sárga jelzésű) riadót az ország többi részében.

A meteorológusok szerint vasárnap estétől kezdődően a szélfúvás fokozottan megerősödik az ország legnagyobb részében, 55-70 kilométer/órás sebességgel fog fújni azokon a területeken, amelyek sárga jelzésű riasztás alatt állnak.

Vasárnap este 10 órától hétfő este 6 óráig narancssárga jelzésű szélriadó lesz érvényben Erdélyben, Máramarosban, Moldvában, Dobrudzsában és a Körösök-vidékének északi részében. A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka és a hétfői nap első felében az említett régiókban 80-95 km/órás sebességgel fog fújni a szél.

A narancssárga jelzésű riasztás Szatmár, Máramaros, Suceava, Botoşani, Szilágy, Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Maros, Fehér, Hunyad, Szeben, Brassó, Hargita, Kovászna, Bákó, Vrancea, Neamţ, Iaşi, Vaslui, Galac megyében, illetve Tulcea, Krassó-Szörény és Arad megye egyes részein lesz érvényes.

A piros jelzésű riadó a hétfőre virradó éjszaka, 2 órakor lép érvénybe és este 6 óráig tart. A Déli-Kárpátok és a Kárpátkanyar érintett, ahol a szél több mint 140-180 kilométer/órás sebességgel fog fújni, a hóvihar gyakorlatilag nullára csökkenti a látási viszonyokat. A következő megyéket érinti a riasztás: Krassó-Szörény, Hunyad, Gorj, Fehér, Vâlcea, Szeben, Brassó, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Kovászna, Buzău és Vrancea – írja az Agerpres hírügynökség oldalán.