Székelyudvarhelyi kabinetfőnöke van a sportminiszternek

Fotó: a Román Kerékpáros Körverseny Facebook-oldala

Lukács Lászlót nem kell bemutatni az udvarhelyieknek, hiszen a nagyváradi születésű vállalkozó korábban volt már független polgármesterjelöltje is a városnak, amelyben több mint húsz éve él. Amit azóta tudtunk róla, hogy 2020 nyarán sikeresen letette országúti- és pályabírói vizsgát, és így bíróként lehetett ott fia, Lukács Zsombor sikereinél, amikor országos bajnoki címet szerzett 2020 őszén a Novák Károly Eduárd kerékpárcsapatának tagjaként.

Azóta az egykori paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározó Novákból ifjúsági és sportminiszter lett, Lukács László meg azt jelentette be Facebook-oldalán február 25-én, csütörtökön, hogy hétfőtől ő látja el a sportminiszter kabinetvezetői feladatait.

Megkeresésünkkor nem is tagadta a személyes ismeretséget Lukács, és azt sem, hogy meglepetésként érte volna a felkérés. „Volt már róla szó, hogy a miniszter úrnak szüksége lesz egy olyan emberre, akinek ismeri a gondolkodásmódját, munkamorálját” – fogalmazott. Hozzátette, nem volt egy könnyű döntés számára, mert „otthon van a család: feleség, két gyerek, akik 16 és 14 évesek, pont abban a korban vannak, amikor ott kell lenni mellettük”, és ez a feladatkör egy teljes embert kíván, hétfő reggeltől péntek délutánig Bukarestben kell lennie.

Kabinetvezetőként

minden információról kell tudnia, ami befut a minisztériumba, át kell látnia és koordinálnia a minisztérium munkáját. Mérlegelni kell a beérkező kérések sürgősségét, és eszerint tájékoztatni ezekről a minisztert, akinek a programja összeállításán is ő dolgozik. „Nagyon fontos, hogy nehogy véletlenül programok egymásra tevődjenek, folyamatosan egyeztetni kell vele, hogy neki mi mikor felelne meg. A programok eszerint bekerülnek az ő naptárába, a hét elején egyeztetünk vele, hogy megfelelőnek tartja-e az előre irányzott programot” – mondta el dióhéjban. Sportolók, klubok, önkormányzatok meglátogatása, sportdiplomáciai kapcsolatok építése és ápolása, nagykövetek fogadása – magyarázta, hogy miről is van szó.

Szerinte a minisztérium legfontosabb feladata az lesz, hogy kidolgozzon egy országos sportstratégiát. Az elmúlt héten ennek kialakítása érdekében találkoztak a sportszövetségek vezetőivel, a megyei sportigazgatóságokkal, ifjúsági intézményekkel.

Arra a kérdésünkre, hogy profitálhat-e az udvarhelyi sportélet az ő pozíciójából, kifejtette, úgy gondolja, hogy inkább romániai sportélet fog profitálni abból, hogy végre egy nagyon professzionális sportminisztere van az országnak, abból is adódóan, hogy Novák egy egykori sportoló, aki a civil szférából jött.

„Az világos, hogy Székelyföldet jobban ismerjük, rálátásunk van az ottani mindennapi sportéletre. Ha ebből a régióból keresnek meg egy problémával, akkor egy előny biztos van: nem kell kiutazni, hogy megértsünk egy problémát, megnézzük egy sportlétesítményt, egy területet. Nyilván nem lehet itt előnyben részesíteni egy bizonyos területet, de azt tudjuk nagyon jól, abban, hogy egy ügy hogyan megy előre, az időfaktor nagyon sokat számít, emiatt is tudnak projektek megrekedni, és ez az időfaktor Udvarhelynek, és Csíkszeredának is kedvezni fog” – fejtegette.