Székely-svájci virtuóz jön Udvarhelyre

Szimfonikus hangverseny lesz vasárnap este a Székelyföldi Filharmónia hangversenytermáben. Műsoron Aram Hacsaturjan d-moll hegedűversenye és Dmitrij Sosztakovics IX., Esz-dúr szimfóniája lesz. Az est szólistája a csíkszeredai születésű, Svájcban tanuló Dávid Tamás, vezényelni pedig Tiberiu Soare fog.

Dávid Tamás 1994. február 3-án született Csíkszeredában, már 5 évesen megismerkedett a hegedűvel, majd a marosvásárhelyi Művészeti Líceumban tanult. Tíz éves korától évente szakmai megmérettetéseken vett részt, ahol több alkalommal első díjjal jutalmazták. Shinya Ozaki karmester ajánlására 2012-ben a japán Kumamoto-Romania Társaságtól szakmai ösztöndíjat kapott. Diákként (már negyedik osztályban) a Marosvásárhelyi Filharmónia zenekarával több alkalommal fellépett. 2013-tól Svájcban folytatta tovább tanulmányait, ahol a bázeli Zeneakadémia hegedűosztályának hallgatójaként két diplomát is szerzett.

Tanulmányai mellett tagja a Svájci Ifjúsági Zenekarnak, ugyanakkor több svájci zenekarral is folyamatosan koncertezik.Jelenleg a bázeli Zeneakadémia mesteri szólistaképző szakának hallgatója.

Tiberiu Soare Bukarestben született, az ottani Nemzeti Zenei Egyetem karmesteri szakán végezte tanulmányait, emellett tuba szakos előadóművészi diplomát szerzett. 1999 óta tevékenykedik karmesterként. Nagy elismerésnek örvend nem csak a közönség, de a zenekritikusok soraiban is. Az ország legnagyobb filharmóniáinál és operaházainál vezényel, emellett turnézott Magyarországon, Izraelben, Lengyelországban, Kínában, Németországban és Svájcban is. Tiberiu Soare a bukaresti Operaház karmestere (2007-2012) és a Román Rádió zenekarának és kórusainak vezető karmestere (2012-2014) is volt. Emellett a londoni Royal Philharmonic Orchestra, a prágai Rádiózenekar és más neves zenekarok meghívott karmestereként is tevékenykedik. A Román Rádiózenekar karmestereként lépett fel a 2010-es Shanghaj-i Világkiállításon.

A székelyudvarhelyi hangverseny február 24-én, vasárnap, 18 órakor kezdődik.

Kiemelt kép forrása: Tiberiu Soare Wikipédia-oldala