Székely gólokkal indult a hoki vébé

Két éve erre vár Ljubjana, fotók: LUKÁCS ZSOLT

Napok óta érezhetően izzott a hangulat hokis berkekben, ugyanis a kétszeri halasztás miatt hosszú böjtnek bizonyult, amit a magyar szurkolók át kellett éljenek: 2022 tavaszán végre megrendezhették az eredetileg 2020 tavaszára tervezett divízió 1/A jégkorong világbajnokságot.

A házigazda szlovén fővárosba érkezve nem sok jelét láttuk az eseménynek, de ahogy araszoltunk a központ felé, egyre több fehér inges szurkoló virított a napfényben. A covid nem hathetes böjtre kényszerítette ezeket a szurkolókat, hanem minimum kétévesre, így természetesnek tűnt, hogy ünneplőbe öltöznek: fehér ing, piros vagy zöld nyakkendővel, volt, aki a pionírnyakkendőjét bányászta elő. Lehet, hogy korábbra is datálhatjuk, de a szapporói feljutáshoz mindenképp köthető: a magyar hokiválogatott szurkolói számára örök ünnep marad az a 2008 áprilisi délután és azóta minden tavasszal a hokivébék annak számítanak.

Rengetegen érkeztünk Ljubljanába, mint régi ismerősök pacsiztunk le. És milyen kicsi a világ, olyannal is találkoztam, akivel egyszerre bőgicsélhettem az udvarhelyi szülészeten, két nap eltéréssel születtünk, mielőtt ő alig négyévesen külföldre költözött. Illetve szemtanúja lehettem két csíkszeredai gyerekkori barát találkozásának, akik a hetvenes évek elején még együtt kergették a korongot az akkor újonnan épült csíki jégcsarnokban. 46 éve látták utoljára egymást.

Jó helyen járunk?

Kedden koradélután – a Celje melletti baleset miatt – még épp csak szállingóztak a szurkolók a Tivoli parkban található csarnokhoz, amikor a magyar hokisták kijöttek egy labdával a parkolóba száraz bemelegítésre, de hamar felfedezték, hogy a szurkolózónának (Fan Zone) kinevezett sportpályák teljesen üresek. Rögtön birtokba is vették ezeket, a kicsit később érkező koreaiak már csak irigykedve figyelték a kétkapuzó magyarokat, nekik a kosarazás maradt.

Nem verték nagy dobra az eseményt a szervezők, kissé kétkedve léptem be a csarnokba, attól tartva, hogy még jég sem lesz. S láss csodát, kézilabda edzés volt! Igaz, hamar kiderült, hogy csak a megszokás vezérelt oda – pár hete ugyanis itt kapott nagy verést a Ferencváros női kézilabda csapata a BL nyolcaddöntőben –, a jégcsarnok az aréna egy másik helyiségében van. Jéggel.

Ahogy az a körítésből várható volt, a nyitómeccsre a másfél ezres magyar és kilenc fős koreai szurkolótáboron kívül szinte csak a romániai és litván válogatott volt kíváncsi. Ezt már megszokhattuk a korábbi évekből, hogy a világbajnokságokra Kijevtől Nur-Szultánig, Szapporótól Krakkóig a magyarok szállítják a jókedvet, hangulatot, színt és melegséget a hideg jégcsarnokokba.

Egyből egykapuzni kezdett a magyar válogatott, a gyergyói újonc, Fejes szerezte meg a vezetést, majd egy kipattanó után a csíki Sofron duplázta meg az előnyt. Látszott, hogy a múlt heti budapesti edzőmeccsen elszenvedett vereség után alaposan kivideózták a távol-keletiek játékát, nem engedtek teret nekik, a harmad vége felé tudtak csak meglépni kontrába, de Rajna kapus végezte a dolgát, szerintem abban a pillanatban el is dőlt a meccs.

A középső harmad egyszemélyes showt hozott, Erdély Csani kontrából lőtt a kapuvasra, a kipattanót pedig lehetetlen szögből vágta be, majd Terbócs lekészítését pofozta be emberelőnyben, végül Szirányi korongját is belőtte. Amikor már csak azért drukkoltunk, hogy legyen meg Rajna kapott gól nélküli meccse, szépített Korea a kis, de annál lelkesebb rajongóik nagy örömére, akik több mint 8.000 kilométert repültek kedvenceikért. Magyarország – Dél-Korea: 5 – 1.

Alig jött össze a papírforma

Előzetesen úgy kalkuláltunk, hogy ha az első meccs zsebben, már szinte biztos a feljutás, de pont a – kötelező győzelemnek titulált – Litvánia elleni összecsapás nem bizonyult könnyű feladatnak a második napon, pedig ők négy órával kevesebbet pihenhettek a hazai szlovénektől elszenvedett 4-2-es vereség után. A divízió I/B-ből érkező litvánok az ukrajnai háború okán kaptak besorolást a magyarok csoportjába, miután az élvonalból kizárt orosz és fehérorosz válogatott helyére a divízió I/A-ból a két legelőkelőbb helyen rangsorolt csapat, a francia és az osztrák került a legjobb 16-ba.

Nehéz szülés is lett! Habár Sebők gyorsan megszerezte a vezetést, csak nem akart összeállni a magyarok játéka. A második játékrész elején Sofron estében eleresztett lövése nagyot csattant a kapuvason, a bírók pedig érthetetlenül gólt ítéltek. Videózás után visszavonták, ellenben büntetőt ítéltek, amit Hári biztos kézzel értékesített. A kétgólos előny ellenére sem nyugodhattunk meg, a kipattanókra/lecsorgókra továbbra is a litvánok reagáltak hatékonyabban, még kettős előnyben sem sikerült betalálni, miközben a baltiaknak alig négy másodperc kellett, hogy kihasználjanak egy fórt, és 2-1-re szépítsenek.

Továbbra is fordított szereposztásban, a papírformát meghazudtolva zajlott a meccs: a helyét nem találó Kulmala legrosszabbkor állíttatta ki magát, ráadásul lekorcsolyázott a litván kapus is, így kettős emberhátrányban kellett védekeznie a magyar csapatnak. Ekkor vette vállára a szerdára szinte megduplázódott létszámú szurkolótábor kedvenceit, akik csúszva-mászva kibekkelték és bezsebelték a második győzelmet, így százszázalékos teljesítményével jó eséllyel pályáznak a világelitbe jutásra.

Eddig ugyancsak hibátlan Szlovénia, amelynek csapata szerda este a többnyire székelyföldi és brassói játékosokra támaszkodó romániai válogatottat verték fölényesen. Az öt csapatból kettő juthat fel, péntek este a házigazda szlovén, vasárnap a kiesés szélén álló romániai válogatott lesz a magyar csapat ellenfele, amit reményeink szerint hétfő hajnalig tartó fieszta követ.

A nemzetközi szövetség csatornáján  élőben követhető a világbajnokság, az összefoglalók is ugyanott találhatóak.