Szejke-ügy: addig nem szavaznak, amíg nem kapnak válaszokat

A szerző felvételei

Akárcsak egy héttel ezelőtt: a városháza Orbán Balázs termében a kilenc órától kezdődő soron kívüli tanácsülésen ezen a hétfőn, október 16-án is a szejkei kanalizálás a téma. Jóvá kellene hagyni a költségvetés módosítását, hogy legyen elég pénz a munkálatok befejezéséhez, de kvórum hiányában a tanácsülés ismét elmaradt. Mi változott? A POL-osok kérést iktattak be és kikötötték, hogy míg arra nem kapnak választ, vagy a DNA nem fejezi be a nyomozást, addig ők nem szavazzák meg a projekt befejezéséhez szükséges pénzt. És azt se felejtsük el, hogy október 31-e után már nem lehet költségvetést módosítani. 

Most legalább voltak székek és dekor is

Szám szerint hetet foglalt el belőlük Gálfi Árpád polgármester, Venczel Attila főjegyző, a POL színeiben Péter Balázs és Godra Zsolt frakcióvezetők, illetve az RMDSZ oldaláról Berde Zoltán frakcióvezető, Dávid Endre és Darabont Gergő, bár ők a teljes közjáték alatt egy mukkot sem szóltak, inkább dekorként szolgáltak. 

Már az első percekben megjegyezte Péter Balázs, hogy ennyien lesznek, bár nem mondta ki senki, mind tudták, hogy ismét fölöslegesen találkoznak. 

Megállapítás helyett, Venczel Attila főjegyző csapott rögvest bele a lecsóba és ahogy tíz perces ülés során még számtalanszor megismételte: kéri az önkormányzati képviselőket, hogyha nem értik a problémát, keressék fel őt, hogy hadd magyarázza el nekik a költségvetés-módosítás szükségességét. Péter Balázs meg azt kérte, hogy hadd lehessenek más véleményen.

Nyitott ajtók mögött nem téma a fenyegetés

Elmondta, hogy iktattak egy kérést, arra várják a válaszokat, s amennyiben ezek a válaszok megfelelnek, áttgondolják. A jegyző – aki szerint Bíró Jolán önkormányzati képviselő volt eddig az egyetlen, aki „próbálta” megérteni a Szejke ügyet – arra biztatta őket, hogy higgadtan meg kéne beszélni a szituációt, mert mindenkinek érdekében állna, hogy végre megoldódjon a probléma.  

„Volt az az idő, amikor igazat adtam volna, csak amikor polgármester úr folyamatosan fenyeget, nyomást gyakorol a kollégákra, hogy mindenáron fel kell jelentsen minket hatalommal való visszaélés miatt. Hogyha ezt így folytatja…” – kezdte Péter Balázs, de Venczel közbeszólt, mellékesnek és nem odavalónak találta a fenyegetetőzés kérdéskörét. 

Akinek nem mondjuk ki a nevét

Rövidesen a polgármester is megelégelte, hogy úgy beszélnek róla, mintha ott sem lenne. „Nem mint Gálfi Árpád polgármester fogom feljelenteni az önkormányzati képviselőket hivatallal való visszaélés miatt, hanem hivatalból fognak oda kerülni, ahová nem szeretnének járni, ahová senki nem szeret járni” – célozgatott a DNA-ra, mint Voldemortra szokás a Harry Potterben.

Ezen a ponton Péter Balázs megnyitotta a gazdasági szakbizottság ülését, konstatálta, hogy nincs kvórum, így pedig nem lehet véleményezni a határozattervezetet és ezzel le is zárta volna az ülést. A jegyző igazolta, hogy a tanácsülés nem tartható meg, de hozzátette, hogy javasolni fogja a polgármesternek még egy rendkívüli ülés összehívását, mivel október 31-dike után már nem lehet módosítani az éves költségvetést. 

A POL-os frakcióvezető ismét felemlegette a frissen, hétfő reggel iktatott kérést, amire választ várnak, a jegyző pedig a nyitott ajtaját: azaz, hogy ő viszont a frakcióvezetőket várja másnap reggel 10-re az irodájába, „elmagyarázásra”. Ők nem a városházán dolgoznak, nem tudják csak úgy változtatni a programjukat, vágott vissza Péter Balázs, mielőtt elkezdődött a kinek mi a fontosabb vita, a ki mire költi a pénzt témával kiegészítve. Gálfi felemlegette, hogy két hónapja meg van szavazva a dokumentáció, lett volna már elég lehetőségük megszavazni a szükséges pénzt. Godra Zsolt itt közbevágott, hogy Biró Jolán továbbította nekik már a hegyi beszédet, de Gálfit érzékenyen érintette, hogy a szavába vágtak, ingerülten ismételgette, hogy 

ne vágjon a szavamba, jó?”.

A heves reakcióra csakhamar jött a magyarázat, egy ki kivel van jóban szópárbaj után, a polgármester az idegességtől remegve kifejtette, Godra Zsolttal azért nem fog kezet, mert olyan dolgokat tett a családjával, ami fölött nem tud szemet hunyni. Konkrétumokat nem osztott meg a jelenlévőkkel.

Péter Balázs hamar témát is váltott, elmagyarázta, hogy Biró Jolán továbbította a jegyzőtől és a polgármestertől hallottakat a POL-nak, de az így megismert információk nem változtatták meg az álláspontjukat. Addig nem hajlandóak elfogadni a szejkei kanalizálás befejezéséhez szükséges 400 ezer lejnyi költségvetés módosítást, míg nem dönt a DNA, vagy amíg a leadott kérésre nem kapnak kielégítő válaszokat. 

A csatározásoknak Jakab Attila vetett véget, „jegyző úr, a szakbizottság lejárt, tanácsülés is, ez milyen fórum most?”. „Ez itt semmi, most hogy mondja, viszontlátásra”, felelte Péter Balázs, és vele együtt mindenki felállt és sorban elhagyta a termet, 9 perc és 20 másodpercet bírtak ki egy légtérben. 

A tanácsülés után telefonon kerestük meg 

Péter Balázst a polgármester fenyegetései és az említett kérés kapcsán. „Fel fog jelenteni hatalommal való visszaélésért minket, hogyha nem szavazzuk meg ezt a határozattervezetet, amivel nem értünk egyet. (…) Mondta telefonon és élőben is”, felelte az előbbi kérdésre a POL-os frakcióvezető. Arra, hogy a polgármester állítja, hogy nem ő fenyegetőzik, hanem hivatalból fog eljárás indulni, így reagált: „Nem tudom kommentálni, mert önmagában nem látom azt, hogy hol kötelezhet minket bárki is arra, hogy döntéseket hozzunk akaratunk ellenére. Ezt nem értem, nem látom azt, hogy hol lenne mulasztás, amikor azt várjuk, hogy a DNA kivizsgálás járjon le, és azután tudjunk tisztábban látni a kérdésben. (…) Önmagában az a helyzet szomorú, hogy fenyegetőzik itt valaki folyamatosan”.

A leadott kérésük kapcsán elöljáróban annyit árult el, hogy többek között azt is tisztáznák, hogy „egyáltalán milyen volt a megrendelés rá, (a szakvéleményre – szerk. megj.) nem mindegy, hogy mit rendelünk meg, hogy úgy áll oda az ember, hogy ugye, nem jó, vagy, hogy megkérlek, nézd meg, jó-e. A kérdéssel is meg lehet vezetni egy embert”, magyarázta. 

A kérést rendelkezésünkre is bocsátotta a frakcióvezető. Ebben arra kérik a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatalt, különös tekintettel a polgármestert és a főjegyzőt, hogy mutassák be a munkálatok hiányosságait, amelyeket a szakértői vélemény megállapít, illetve azt is, hogy ezeket hogyan fogja a megbízott kivitelező, a Termolang Kft. kijavítani. Kérnek két részletes jelentést, egyet az összes folyó és lezárt perről, ami a Polgármesteri Hivatal és a Macops között zajlott, és egy másikat a város és a Macops közötti szerződéses viszonyról (beleértve az alvállalkozókat is). Ez utóbbi jelentés kell tartalmazza a szerződés(ek) tárgyát, időtartamát és a megszüntetési feltételeket is. A kérés negyedik pontja a munkálatok befejezéséhez hiányzó 400 ezer lejről kérdez, pontosabban, hogy mi indokolja meg az összeg szükségességét, miért pont más beruházásoktól veszik el, illetve, hogy az átcsoportosítás miként érinti ezeket a beruházásokat.

Továbbá a kérésben leszögezik, hogy csak akkor hajlandó a POL szavazni az ügyben, ha választ kapnak a kérdéseikre. Hivatkoznak a közérdekű információkhoz való jogukra, illetve – az ügy kapcsán többször is hangoztatott – egyéni felelősségükre, amit minden egyes szavazatukkal vállalnak.