Szedd össze magad!

Piszkos egy munka volt, de a jutalom nem maradt el.

Nem vártuk meg, hogy kihívjon valaki a #trashtag challenge-re, elindultunk magunktól szemetet szedni. Egyébként is untuk már az irodában ücsörgést, gondoltuk, jó kis tavaszi program lesz. Igaz, hogy épp egy borongós, hűvös napot fogtunk ki két ragyogó napsütés között, de egye fene, legalább nagyobb a kihívás, hát lezártuk a gépeket és belevágtunk egy talpalatnyi föld megmentésébe.

A #trashtag challenge a közösségi médiában szárnyra kapott kezdeményezés, amely arról szól, hogy egy tetszőlegesen kiválasztott helyről összeszedjük a szemetet, a területről előtte és utána képet készítünk, közzétesszük, és megjelölünk valakit az ismerőseink közül, akit felszólítunk a feladat teljesítésére, ahogy ez más kihívásoknál is lenni szokott. A trashtag egyébként nem is olyan új, mint gondolnánk, 2015-ben kezdődött, és most valamiért megint a figyelem középpontjába került.

Mi ezeket a lépéseket követtük,

ajánljuk mindenki figyelmébe, aki csatlakozna a játékhoz:

1. Ne tervezd túl sokáig, csak vágj bele! Mi abba a hibába estünk, hogy nem indultunk el azonnal az akcióra, amikor az ötlet megszületett, és napokat veszítettünk az egyeztetéssel, a kinek mikor jó, és mikor nem esik az eső kérdések megválaszolásával. A szemét persze megvárt, nem szedte össze magát, de nem tett jót a közérzetünknek, sem az önbizalmunknak, hogy egy ilyen egyszerű dolgot sem tudunk megszervezni. A lényeg, hogy ne veszítsd el a lelkesedésed menet közben.

2. Találj egy helyszínt! Ez az, ami egyáltalán nem volt nehéz. A Matrica gyár udvarán történt fakivágás idején tűnt fel, hogy a Küküllő partján, a vashídtól a Kaufland felé, tele van szeméttel, pedig az UTCA emberei nemrég takarítottak arra. A betonplacc körül így is volt bőven választék, kapkodtuk a fejünket, hogy melyik szemétszigetet válasszuk a sok közül. Csupán egy csepp a tengerben, amit sikerült egy bő óra alatt összeszednünk, szóval nem kell aggódni, maradt bőven munka annak, aki arra vetemedne.

3. Szerezz zsákokat! Minél többet, minél nagyobbat és minél erősebbeket. Azok a zsákok, amelyeket otthon használsz, öt másodperc alatt ki fognak szakadni, vagy megtelni, vagy mindkettő.

4. Húzz kesztyűt! A legvadabb (rém)álmaiddal fogsz találkozni akció közben, és nem biztos, hogy meg akarod érinteni őket. Ráadásul úgy érezheted magad közben, mintha egy Helyszínelők forgatáson lennél. Mi is próbáltuk összerakni az elkövető profilját a hátrahagyott nyomok alapján, avagy mit eszik, mit iszik, milyen nemi életet él, milyen autót vezet, hogyan öltözködik stb. Tárgyi lelet, az volt bőven.

5. Szedj össze mindent, ami gyanús! Mi megpróbáltuk szétválogatni a hulladékot, a menthető műanyag palackokat, az aludobozokat, és az üvegeket külön-külön szedtük. Újrahasznosítható állapotú papírt nem igazán találtunk, viszont annál több szétfoszló pékárus zacskót, cigis dobozokat, és még több kifakult chips-es zacskót, szétázott maradékokkal. A szelektív gyűjtés hasznunkra is vált, mindjárt kiderül, hogy miért.

6. Örülj annak, amit a bokor alatt találsz! A legérdekesebb leleteket felkiáltással üdvözöltük: zokni! melltartó! bőrkabát! táska! terhességi teszt! pénz! Na jó, csak egy 10 banis.

7. Szabadulj meg a szeméttől! Ezt többféleképpen is megteheted, de a biztonság kedvéért megkérdeztük a hulladékkezelő céget, az RDE Hargitát, hogy hova és hogyan vihetjük a zsákjainkat.

Megtudtuk, hogy ha kisebb mennyiségről van szó, akkor a saját konténerünkbe is elhelyezhetjük azokat. Ha mégsem férne el, akkor érdemes előre, a cég logójával ellátott szemeteszsákot vásárolni az RDE-től, 5 lejért adnak egy 120 litereset, és ebben az árban benne van az elszállítás is. A kuka mellé kell helyezni, és kész.

Ha igazán nagy akcióra készülsz, és jó sok zsákkal számolsz, akkor azt javasolják, hogy vedd fel előzetesen a kapcsolatot velük, hogy tudjanak róla és ütemezzék be az elszállítást a helyszínről. Ezt is lehet saját, vagy tőlük szerzett zsákokkal.

8. Szerezz pénzt, és sétálj úgy, mint egy akcióhős!

Mi egyenesen az RDE Termés utcai munkapontjára vittük a zsákjainkat, ahol az újrahasznosított hulladékot lemérték, és az ellenérték fejében papír kéztörlőket kaptunk. A szelektív szemétnek értéke van: a leadott papír, vagy karton, illetve a PET palackok kilójáért 15 banit, az aludobozokért 1 lej 20 banit, az ócskavasért 40 banit, az elektronikai hulladékért pedig 10 banit számolnak kilónként. Kész haszon, tiszta win-win.

9. Egyél egy jó miccset! Szép munka volt, megérdemled.

Kattints a hozzászólások megjelenítéséhez

Korábbi képriportok