Százával buktak le a bódult sofőrök

Országszerte több mint félmillióan vettek részt a szilveszteri szabadtéri koncerteken, súlyos incidensek sehol nem történtek, írják az Agerpresen a belügyminisztérium szóvivőjének keddi közleményére hivatkozva.

December 30-a és január 2-a között több mint 12 ezer esetben volt szükség a közbiztonsági hatóságok közbelépésére, a katasztrófavédelem munkatársait elsősorban sürgősségi egészségügyi ellátás miatt és tűzesetekhez riasztották.

A négy nap alatt több mint 3200 bűncselekményt észleltek a belügyi szervek és 16 ezer szabálysértési bírságot róttak ki, összesen 6,7 millió lej értékben. A bűncselekmények közül 1400 személy elleni, 1000 vagyon elleni volt. Ugyanakkor 553 személyt értek tetten bűncselekmény elkövetésén, és 49 országos vagy nemzetközi körözés alatt álló személyt kerítettek kézre.

Elkoboztak 153 tonna pirotechnikai eszközt, és több mint ezer bűnvádi eljárás indult ehhez kapcsolódó ügyekben. Az országos razziának Hargita megyében is volt fogása. 2022 utolsó, egyben 2023 első hétvégéje a hargitai csendőrök számára komolyabb beavatkozás nélkül zárult, mindössze 6 pénzbírságot szabtak ki, összesen 1600 lej értékben, a közrend megzavarása és csendháborítás miatt.

Mi történt az utakon?

A szilveszteri minivakációban mintegy 570 ezer román és külföldi személy lépte át az államhatárt, 130 ezer járművel. A közúti határátkelők közül a magyar-román határon levőket használták a legtöbben, ezeknél mintegy 134 ezer személy jelentkezett ellenőrzésre – számolt be a a sajtótájékoztatón az országos határrendészeti felügyelőséget képviselő Cătălin Rusu.

Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő tájékoztatása szerint december 31. és január 2. között naponta átlagosan 279 radarkészüléket vetettek be a közutakon, és szűrték a tudatmódosító szerek hatása alatt lévő gépkocsivezetőket is. Az ellenőrzések során több mint 1500 jogosítványt és 443 forgalmi engedélyt vontak be, 269 sofőrt ittas, 30-at kábítószer hatása alatt történő vezetésen értek tetten.

Az autópályán közlekedőket is ellenőrizték, hétfőn az autópálya-rendőrség 45 olyan sofőrt igazoltatott, akik gyorshajtással veszélyeztették a forgalom biztonságát – közölte a szóvivő.

A kiemelt kép illusztráció