Százával buknak le hamis oltási igazolásokkal

Mintegy 200 büntetőeljárás indult összesen 400 személy ellen hamis oltási igazolások kiállítása miatt – közölte a belügyminiszter, Lucian Bode azon a videokonferencián, amelyet Florin Cîţu kormányfő hívott össze a téli szezonra és a tanévkezdésre való felkészülés témájában.

Az oltáskampányt koordináló országos bizottság vezetője (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă szerint a lehető legszigorúbban kell büntetni a fiktív immunizálást, azaz az oltásigazolvány kiállítását olyan személyeknek, akik nem kapták meg a vakcinát. Az orvosi testület határozottan elhatárolódik ezektől az esetektől, amelyek elhiteltelenítik az egészségügyben dolgozóknak ebben az időszakban kifejtett munkáját és erőfeszítéseit – nyilatkozta a katonaorvos csütörtökön Aradon tett látogatása alkalmával.

Fel kell deríteni, és a lehető legszigorúbban büntetni kell ezeket az eseteket, és felszólítom a kollégákat, az egészségügyi alkalmazottakat, hogy jelentsék az illetékes hatóságoknak, ha erre irányuló kérést kapnak. Az embereknek is meg kell érteniük, hogy pénzt adnak ki fölöslegesen, és megvásárolják annak a veszélyét, hogy megbetegedjenek, kórházba kerüljenek, meghaljanak” – hangsúlyozta az oltáskampány koordinátora.

Az oltottságot vagy a COVID-19-ből való felgyógyulást igazoló iratok hamisítása, illetve a hamisított dokumentumok felhasználása bűncselekménynek minősül, és akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Agerpres