Száz új bölcsődéből egy Udvarhelynek is juthat

Az országos bölcsődeépítési program készen áll a megvalósításra, augusztusban országszerte 100 bölcsőde megépítésére bocsátanak ki engedélyt – nyilatkozta kedden Cseke Attila fejlesztési miniszter.

Szerinte azért van rá szükség, mert jelenleg mindössze 386 funkcionális bölcsőde van Romániában, ami nem tesz eleget a helyi közösségek igényeinek. – Eddig 24 megyében fordultam meg, és egyetlen megyeszékhelyen vagy megyei jogú városban sem mondta azt nekem a polgármester, pártállásától függetlenül, hogy meg van oldva a településen a bölcsődei infrastruktúra kérdése – érvelt.

Látványterv egy új bölcsődéről.

A programot még januárban hirdették meg, márciustól júniusig elkészült a megvalósítási tanulmánya a prototípusnak tekintett bölcsődéknek: egy 50, egy 70 és egy 110 férőhelyesnek. A tárcavezető közlése szerint augusztus végén hagyja jóvá a minisztérium az első bölcsődék megépítésének finanszírozását, ezután ki lehet írni a versenytárgyalást, és el lehet kezdeni a munkálatokat.

Az Országos Befektetési Társasághoz (CNI) eddig 28 finanszírozási kérelmet nyújtottak be (az udvarhelyi is köztük van – szerk.), és az első száz kérelem augusztus végi jóváhagyása után a program folytatódik. A támogatást a fejlesztési minisztérium költségvetéséből bonyolítják le, de az országos helyreállítási terv keretében is lehívnak erre a célra egy 230 millió eurós uniós támogatást, ami további 110 bölcsőde megépítéséhez elegendő.

A miniszter azt is elmondta, a koalícióban egyezség született arról, hogy szeptembertől a jelenlegi 386 bölcsőde és az új létesítmények működési költségeit teljes egészében az állami költségvetésből fedezik, leveszik ezt a terhet a helyi önkormányzatokról.

Agerpres