Szavazd szerethetővé!

Mondják, hogy zsák a foltját megleli. De mit tehet a folt, ha szerethetőbb zsákra vágyik?
fotók: DÁVID ANNA JÚLIA

A Szerethető Munkahelyek verseny nemcsak a romániai cégek számára kínál remek lehetőséget arra, hogy megmutassák magukat, hanem a munkavállalók számára is egy olyan eszköz, amivel kifejezhetik, hogy milyen is az a munkahely, ahol ők szívesen dolgoznának, amelyik akkor is szerethető, ha nem tökéletes.

A cégek regisztrációja már lejárt, eljött a munkavállalók ideje, hogy értékes nyereményeket érő szavazatukkal október 31-ig megmutassák, mely vállalkozásokat értékelnek, szerintük hol érdemes dolgozni. Arros Orsolyával, a DreamJobs Románia vezetőjével beszélgettünk.

Ha cégvezető lennél, miért érné meg neked jelentkezni erre a versenyre?

A Szerethető Munkahelyek Versenyt egy hatalmas lehetőségnek látom, hiszen egy olyan employer branding eszközt ad a cégvezetők és a HR-esek kezébe –ez igaz a nagy cégek esetében is, de a kis cégeknél különösen érvényes – amely segítségével megmutathatják magukat munkáltatói szempontból. Ma erre én még nem nagyon látok máshol lehetőséget Romániában.

A DreamJobs Romania egy kétoldalú piactér, egy gyűjtőportál, ahova több ezer ember látogat el havonta. Itt jelen lenni, munkáltatóként megmutatni a céged – fotókkal, videókkal, frappáns és releváns szövegekkel –, egy olyan lehetőség, amelyet kár lenne kihagyni. Ráadásul mindezt magyarul, románul és angolul is megteheted, ingyenesen. Ezért számomra nem is volt kérdés, hogy cégvezetőként a jelentkezés mellett döntöttem, és most a DreamJobs Romania is ott van azon cégek között, akikre szavazni lehet.

A jelentkezés mit jelentett ebben az esetben?

Tulajdonképpen azt, hogy munkáltatóként regisztrálsz a www.dreamjobs.ro oldalon, és publikálod a cégprofilod. Az alapadatok mellett ezekből a profilokból például olyan dolgokat is megtudhatunk a cégről, a csapatról, hogy mi a kedvenc tárgyuk az irodában, vagy mi az, ami a legjobban hiányozna a kollégáknak, ha valamilyen okból munkahelyet kellene váltaniuk.

Ezek olyan rövid kérdések, amelyekre gyorsan lehet választ találni, ugyanakkor egy cégvezető számára is elgondolkodtató lehet, hogy mit válaszolnak ilyenkor a kollégák.

Nem az a szándékunk, hogy a tökéletes céget mutassuk be, nem hisszük azt, hogy ezeknél a profiloknál az agyonszerkesztett és többszörösen kozmetikázott szövegek működnének, inkább a spontaneitás, az egyszerűség és a humor az, ami megfogja az álláskeresőket. A munkavállalók a legtöbb esetben arra kíváncsiak, hogy a munkastílusuk egyezik-e a cég szervezeti kultúrájával, és nem arra, hogy az adott cég mennyire jó szövegírókkal dolgozik együtt.

Azt tapasztaljuk, hogy minél nagyobb az átfedés, az egyezés, a cégkultúra és a munkavállaló igényei között, annál hatékonyabb és hosszan tartóbb lesz majd az együttműködés.

Nézzük a másik oldalt is. Munkavállalóként vagy egyszerű érdeklődőként miért érné meg neked, hogy rászánd az időt a szavazásra?

Azon túl, hogy az október 31-ig tartó szavazáson hetente értékes nyereményeket sorsolunk ki, például az Árnika Könyvesbolt családi könyvcsomagját, a Kolibri Kft által felajánlott „finomság csomagot” vagy Páva nagyértékű vacsora és wellness utalványait.

Van egy vonzó főnyereményünk is, amit a szavazás végén sorsolunk, ez pedig egy All-In-One Lenovo asztali monitorba épített számítógép, a NoteBook Outlet jóvoltából.

A DreamJobs Romania Facebook oldalunkon megtudható, hogy az adott héten épp mit lehet nyerni, vagy látogassatok el a verseny oldalára, ott szavazhattok és meg is nézhetitek a nyereményeket.

Hogy a több alkalmazottal rendelkező cégek ne kerülhessenek előnyösebb helyzetbe, van egy kis csavar az algoritmusban: a program minden szavazó számára öt cégprofilt mutat meg egy szavazási körben, ezeket lehet pontozni, és egy újabb szavazási körnél szintén öt újabb cégprofilra adhatod le a voksod. Nincs tehát arra lehetőség, hogy te böngészd végig a cégprofilokat és kikeresd azt, amelyik számodra a legszimpatikusabb.

Ugyanakkor, a szavazáskor egy „Dolgoznék itt” szívecskével jelezheted azt is, ha valamelyik cég annyira elnyerte tetszésed, hogy a jövőben szívesen csatlakoznál hozzájuk.

Most, hogy tudjuk, miért érte meg munkaadóként regisztrálni, és munkavállalóként szavazni, csak azt kellene megtudnunk, hogy pontosan miről is szól ez az egész verseny?

A Szerethető Munkahelyek Versenyt 2017-ben indították el Magyarországon a DreamJobs megálmodói, Balogh-Mázi Mária és csapata, és a tavaly már több mint 1100 cég nevezett be rá, illetve 5700-nál is több szavazatot adtak le a verseny során

Az idén már arra is van lehetőség, hogy a romániai cégekre külön lehessen szavazni. Hisszük, hogy Romániában is vannak Szerethető Munkahelyek, ez a DreamJobs Romania alapkoncepciója is, ezeket szeretnénk megmutatni minél szélesebb körben, hiszen megérdemlik, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk rájuk.

A Szerethető Munkahelyek Verseny záróeseménye, a november 18-ai Díjátadó Konferencia, amelyre november 1-18. között lehet regisztrálni. Idén 4 témakörben (Trend / Szervezet / ChangeMakers / Vezetők) lesznek izgalmas gondolatébresztő beszélgetések, workshopok és késő délután az ünnepélyes díjátadóval zárjuk a rendezvényt.

A tavaly is hatalmas élmény volt, ajánlom az idén is mindenkinek. Be lehet kapcsolódni akár csak egy-egy előadásra is, meghallgathatjuk majd Balogh Petya, Kürti Tom vállalkozókat, vagy például a kolozsvári Babes- Bolyai Tudományegyetemről Péntek Bori kutató fog arról beszéni, hogy „Van-e recept a munkahelyi boldogsághoz?”.

Romániában 15 Szerethető Munkahely Díjat adunk át, továbbá 2 HR és 2 Employer Branding szakmai különdíjat, utóbbiak esetében nagyvállalati vezetők döntik el, hogy milyen cégek érdemesek ezekre a díjakra.