Szatmári kávézóban táncol és kezet csókol Pepper, a robot (videó)

fotó: a kávézó Facebook oldala

Akkora, mint egy 10 éves gyerek az új hosztesz, és már tud románul köszönni. 

Pepper a szatmárnémeti kávézó új sztárja, múlt héten állt munkába a Nick’s Cafféban, ahol várja a vendégeket, románul köszönti és a mellkasán levő érintőképernyőn megmutatja nekik a bár kínálatát. Rendelést nem vesz fel, ki sem szolgál, de tud kezet csókolni, megölelni a vendéget és felajánlja, hogy készítsenek vele szelfit. Kérésre egyéni produkciót is bemutat: zenét játszik le és táncol is rá – stílszerűen a Rag’n’Bone Human című dalára lejt, amelynek a refrénje az, hogy Végül is csak egy ember vagyok – olvasható a transtelex.ro-n.

De a portalsm.ro által készített videón azt is láthatjuk, ahogy Post Alone Go Flex című dalára ad elő egy elég komplex koreográfiát.

Pepper nagyon aranyosan válaszol az életkorára vonatkozó kérdésre is a videóban: „a kinézetem alapján elég fiatalnak tűnhetek”.

„Én vagyok az első robot, aki a világ legszebb nyelvén, románul is tud” – mondja a riporter kérdésére román nyelven.

A Peppperhez hasonló robotokat gyakran ismétlődő tevékenységekre használják, például recepciós feladatokat tud ellátni klinikákon, arcfelismerő rendszere jól jön a hotelekben is, de magániskolában és bankban is alkalmazzák már az országban. 

fotó: transtelex.ro

A főbb nemzetközi nyelveket beszéli, mint az angol, francia, német, spanyol stb., románra az Iris Robotics tanította meg, amelytől bérelhető is a robot, és más célokat is el tud látni, egy bonyolultabb szerkezet például rendelést is fel tud venni.

A cég Google-hirdetése alapján már 500 eurótól kibérelhető havonta, ára pedig 18 ezer eurótól a 70 ezerig is terjedhet, ehhez még hozzáadódnak a programozás költségei. De a cég honlapja szerint több szempontból is megéri Peppert alkalmazni, mert kíméli az emberi erőforrást, nem kell szabadságra, betegszabadságra engedni, és alap dolgokat nagy cégeknél el tud könnyedén látni, amellett, hogy az ügyfelek érdekesnek találják, és mindig egyformán kedves.