Szárnyalhatnak a méhek, az autók és az őstermelők

Vasárnap a koronavírus idején: csak a galambok szárnyalnak az udvarhelyi zöldségpiacon
fotó: Pál Edit Éva

Elfogadták és megjelent a Hivatalos Közlönyben a 8. katonai rendelet, mely könnyítéseket hozott a mezőgazdasági dolgozóknak, az autósoknak, a határátlépőknek, a húsvéti ünnepek előtt a kereskedelmi egységeknek, és szigorítást a szociális otthonok működtetőinek.

Hallal, mézzel, zöldséggel folyó Kánaán

Elhagyhatják otthonukat a nyilvántartott és/vagy okleveles méhészek, hogy költöztethessék a kaptárjaikat, vízre szállhatnak a folyóvízi és Fekete-tengeri kereskedelmi halászok. Ehhez a kijárási nyilatkozatban az első pontot kell megjelölniük az eltávozás okaként: szakmai, munkahelyi okokból hagyják el lakhelyüket. Engedélyezett az eltávozás otthonról, akkor is, ha autót javítani szeretnénk, vagy autóalkatrészt, autót vásárolni, ehhez a második pontot, a javak beszerzését kell beikszelni vagy kipipálni.

A szükségállapot teljes ideje alatt, szigorúan csak az engedéllyel rendelkező őstermelőknek szabad árulniuk, a járványügyi szabályok betartásával. Az őstermelők szabadon járhatnak a termelés helyszínére és a piacra, de náluk kell, hogy legyen a termelői engedélyük, és ki kell tölteniük saját felelősségükre a nyilatkozatot.

Nyitva maradhatnak a növényvédő szereket forgalmazó boltok, de be kell tartaniuk a járványmegelőzési szabályokat.

Dolgozni határtalanul

Meghosszabbítják a teljes és részleges határzárakat, viszont mentesülnek az otthoni elkülönítés alól azok a személyek, akik a legközelebbi határátkelő 30 kilométeres körzetében élnek, legalább heti rendszerességgel átjárnak a román-magyar határon dolgozni, és nincsenek koronavírusfertőzésre utaló tüneteik. Nagycsanád, Nagylak, Tornya, Varsánd, Nagyszalonta, Bors, Csanálos és Pete átkelőknél engedélyezett Magyarország és Románia között az átkelés. Autóval és mezőgazdasági géppel is szabad közlekedni a határon. Akik megszegik a fenti rendelkezést, 14 napos intézményes karanténba kerülnek, amelynek a költségeit fizetniük kell.

Meghosszabbítják a Spanyolország és Románia közti repülőjáratok felfüggesztését további 14 napra, április 14-től kezdődően. Ez nem érvényes az állami repülőutazásokra, az árubeszerzésre, levélkézbesítésre, a humanitárius segélyeket szállító repülőkre, sürgősségi orvosi beavatkozásokra.

Mentesülnek még az elkülönítés alól az orvosi és más eszközök felszerelésére, karbantartására külföldről Romániába érkezők, ha nincsenek tüneteik, és bizonyítani tudják, hogy szerződéses viszonyban vannak valamely belföldi céggel, intézménnyel.

A szükségállapot ideje alatt felfüggesztik a búza, a zab, a rozs, a kukorica és a szója exportját, és az ezzel kapcsolatos engedélyeztetéseket.

Innen nem mész ki

Nem lehet beszüntetni azokat a szociális intézményeket, amelyek bentlakásos gondozást biztosítanak időseknek, fogyatékkal élőknek, rászorulóknak. A családtagoknak, fenntartóknak lehetőségük van az otthonokban élő családtagjaikat hazavinni, amennyiben biztosítani tudják a megfelelő ellátásukat.

Az otthonokban dolgozóknak munkahelyi elkülönítésben kell élniük a szükségállapot ideje alatt, vagy olyan helyeken, ahová külsős személyek nem léphetnek be. Ők váltásban dolgozhatnak, és 14 naponként váltogatniuk kell az otthoni és munkahelyi elkülönítést. Ennek megtagadását büntetik, akár bűnvádi eljárást is indíthatnak. Értelemszerűen tilos az otthonok családtagok, ismerősök általi látogatása is.

Amennyiben nincs lehetősége az intézménynek az alkalmazottak ellátására, akkor az önkományzatnak kell megoldania ezt. Az alkalmazottak felmondási idejét 45 naptári napra hosszabbították.

Különfélék és büntetés

Felfüggesztették az állami energetikai részvényekkel való kereskedést.

Az önkormányzatoknak, lakószövetségeknek, magán- és jogi személyeknek ajánlják a közös felületek, liftek, lépcsőházak rendszeres fertőtlenítését és fertőtlenítőszerek kihelyezését.

A magyar és román húsvét előtti csütörtök, péntek, szombat napokon a kereskedelmi egységek meghosszabbíthatják a nyitva tartási idejüket.

Megszűnik a negyedik kormányrendelet 6. és 7. cikkelyének érvényessége, azaz már nem kötelező, csak ajánlott az előbb említett fertőtlenítés, illetve a helyi hatóságok nem kötelesek az egészségügyi dolgozóknak hotelben szálláshelyet biztosítaniuk az ügyelet alatt és a váltások közti időre.

A rendelkezések megszegése polgári vagy büntetőjogi szankciókat von maga után az 1/1999-es kormányrendelet értelmében. A teljes szöveg román nyelven itt tanulmányozható.

A szükségállapotot március 16-án vezették be, 30 napig érvényes, és meghosszabbítható kétszer 30-30 napra. A második hosszabbításra vonatkozó szándékot már bejelentette Klaus Iohannis államelnök.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Április 10-ei híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!