Szándékosan nem pályázott a város több bicikliútra

Összesen 108, kerékpárút építésére vonatkozó pályázatot nyújtottak be a polgármesteri hivatalok, megyei tanácsok és fejlesztési társulások 755 millió lej értékben, kimerítve a Környezetvédelmi Alap (AFM) által meghirdetett keretet – értesültünk az RMDSZ hírleveléből.

Kerékpárútra pályázott többek között Kápolnásfalu, Gyergyóújfalu, Marosszentgyörgy, de Székelyudvarhelyet nem találtuk köztük. Zörgő Noémit, a városháza sajtószóvivőjét arról kérdeztük, hogy pályázott-e a város, épülnek-e újabb kerékpárutak.

Valóban nem pályázott Udvarhely az AFM kiírására,

ennek fő oka az, hogy már pályáztak bicikliutakra: a mobilitási terv alapján azonosították be, hogy – Udvarhely forgalmát tekintve – hol van szükség és lehetőség bicikliútra a városban (lásd alább).

MIT OSZTOTTAK?

Az 5 ezer lakosnál kisebb községek 3,7 millió lejes, az ennél nagyobb községek 7,5 millió lejes, a kisvárosok 22 millió lejes támogatásra pályázhattak. A másodrangú municípiumok (pl. Székelyudvarhely) esetében a maximális támogatási összeg 30 millió lej volt, az elsőrangú municípiumok esetében pedig 37 millió lej. A megyei önkormányzatok legtöbb 22 millió lejes támogatásban részesülhetnek a program keretében.

A mobilitási projekteken kívül a sportcsarnok és a Budvár negyedbe elképzelt sportkomplexum között van még tervben egy bicikliút kiépítése. A II. Rákóczi Ferenc utcában épülő bicikliút ugyanis kötött műszaki tervvel rendelkezik, emiatt ez biztosan nem fog leágazni a Budvár negyedbe tervezett sportkomplexum felé, magyarázta a szóvivő.

A Küküllő menti bicikliútra még forrást kell találniuk, az AFM-hez azért nem tudtak most pályázni, mert még nem tiszta a terület jogi helyzete. A vízügyi hatósággal is egyeztetni kell, mivel a folyóparton menne végig, továbbá el kell készülnie a geotechnikai és a topográfiai tanulmánynak, amely szerint beazonosítják, hogy a bicikliút nyomvonalán mi magántulajdon, illetve mi közterület – közölte Zörgő.

A szóvivő megjegyezte ugyanakkor, hogy az AFM-s pályázatok „gördülékenységével” nem túl jó a tapasztalatuk: a tavalyi két nyertes pályázat – a Csillagvár napközi energetikai felújítása, valamint a Sziget utcai családorvosi rendelő épületének felújítása – nem sokat haladt előre. Több mint egy év elteltével is stagnálnak, csak most jutottak el a pályázat feldolgozásának fázisáig.

Egyik végtől a másik végig

A mobilitási projektek előzetes tervei alapján a bicikliutak/sávok ugyan behálóznák a város nagy részét, ám a 2019-ben bemutatott térképről eleve hiányzik az a rész, amely összekötné a Rákóczi utcai körforgalmat a Városháza térrel, tehát a Kossuth utca és a Sziget utca sem részesül a fejlesztésből, így nem teljesen összefüggő a hálózat. 

Ezzel kapcsolatos kérdésünkre Zörgő Noémi azt mondta: a 16 utcát érintő bicikliútról szóló uniós pályázat közbeszerzésen van, és most nyertek finanszírozást a PNRR helyreállítási programban egy rendezési terv és egy közlekedési stratégia megrendelésére, amelyből kiderül, hogyan lehet átalakítani a városközpontot, ami „kényes történet”, hiszen műemlékvédelmi zóna.

A végső cél, hogy összekössék a város három kijáratát: a szejkeit, a felsőboldogfalvit és a fenyédit, tette hozzá a szóvivő.