Számíthatunk még havazásra a hétvégén

Esett a hó, itt a hétvége – megfontoltságra és elővigyázatosságra inti a téli sportok szerelmeseit a Hargita megyei hegyi csendőrség. 

Közleményükben tájékoztattak afelől, hogy szolgálatban vannak és lesznek, biztosítva a rendet és a biztonságot. Továbbá néhány tanáccsal fordulnak azokhoz, akik a hegyvidéki területeken, üdülőhelyeken töltenék a következő napokat. 

Indulás előtt tájékozódjanak a választott útvonalról, annak nehézségi fokáról, az időjárásról, a hegyi éghajlati viszonyokról. Ne vágjanak neki egyedül az útnak és társasággal is csak a megfelelő felszerelésekben. A jármű is legyen megfelelően felszerelve az időjárásnak és az útviszonyoknak megfelelően, nem árt ha bekerül a csomagtartóba a hólánc is. 

Csak a forgalom számára megnyitott utakat, kijelölt útvonalakat használják, kerüljék a rövidebb utakat, kövessék az útvonaljelzéseket. Ez utóbbiakat, valamint a turisztikai létesítményeket, táblákat ne rongálják – kéri a hegyi csendőrség. Ha az ösvényen nehézségek merülnek fel, vagy rosszabbodik az időjárás – ilyenkor ne szakadjanak el a társaiktól, sőt tömör csoportban közlekedjenek – vonuljanak vissza a legközelebbi védett helyre. 

Végezetül, kerüljék a konfliktusokat, szükség esetén a 112 egységes segélyhívó telefonszámon keresztül hívják a hegyi csendőröket – áll a közleményben. 

A weather.com meteorológiai szakportál szerint a hétvégén számíthatunk még havazásra, Udvarhelyen a nappali csúcshőmérséklet 1-2 Celsius-fok lesz, éjszaka mínusz 4 fokig csökkenhet a hőmérők higanyszála. Az Agerpres tájékoztatása szerint 25 megyére is havazásra, hóviharokra figyelmeztető sárga riasztást adtak ki, bár Hargita megyére nem vonatkozik a riasztás, a hétvégi kirándulás szervezése előtt érdemes megnézni az úticélunk színét a térképen.

Frissítés, 13:25

A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) közleménye szerint Hargita megyére havazásra, hóviharra és erős szélre figyelmeztető sárga jelzést adtak ki. A riasztás péntek 10 órától érvényes vasárnap 10 óráig.

Kiemelt kép: Szabó Apor