Szamárság állatot tartani a központban

Csacsi a város szélén fotó: Pál Edit Éva | archív

A nem megfelelően kialakított trágyatárolók veszélyt jelenthetnek a környezetre és a lakosság egészségére egyaránt, emellett a szomszédok elégedetlenségéhez is vezethetnek, hívta fel a figyelmet a helyi rendőrség a Facebook-oldalán.

Mindenkit arra kérnek, hogy tartsák be az Egészségügyi Minisztérium 119/2014-es számú rendeletében előírt szabályozásokat, és annak megfelelően alakítsák ki a tárolókat. Különösen figyeljenek arra, hogy a trágyából kiszivárgó káros folyadék ne jusson a talajba és a talajvizekbe. Ennek érdekében a  tárolónak kötelezően olyan anyagból kell készülnie, amely nem engedi át ezeket a szennyező anyagokat, és legkevesebb tíz méterre kell elhelyezni a kutaktól.

forrás: apanoastra | helyi rendőrség Facebook-oldala

A székelyudvarhelyi általános rendezési tervben több zónára osztották a várost, ezek alapján határozzák meg, hogy a város mely területén és milyen mennyiségben tarthatnak a lakók állatokat. Egyáltalán nem megengedett haszonállatok tartása a város központi zónájában, amely magába foglalja a történelmi központi részt, a központi védett övezetet, az intézmények zónáját, a város A és B zónájának lakóövezetét, védett övezetben levő lakóövezeteket (kulturális épületek mellett) és más központi zónában levő lakóövezetek, amelyek kívül esnek a történelmi központon. A város szélein viszont megengedett fajonként öt egyedszámig tehén, ló, sertés, juh stb. tartása.

Amennyiben bárki számára nem egyértelmű, hogy melyik zónához tartozik, a helyi rendőrség azt tanácsolja, vegyék fel velük a kapcsolatot, és ők majd segítenek az azonosításban.