Szabályszegések, meglepetések és Holdig érő szerelem

Május 10-én, a diáknapok első napján délután 14 órakor mi, a szervezőcsapat összegyűltünk az UFF irodában, hogy hivatalosan is elkezdődhessenek a 28. Székelyudvarhelyi Diáknapok: kiosztottuk a versenyzők sárga karszalagjait, majd egy tízperces beszéd után elkezdődhetett a várva-várt közös felvonulás.

Egyszerre több mint 250 fiatal vonult végig a Márton Áron, és a Városháza téren, valamint a Kossuth Lajos, a II. Rákóczi Ferenc, a Tamási Áron és a December 1. utcákon. Betartottunk minden óvintézkedési szabályt: a rendőrautók és mi, szervezők láthatósági mellényben felügyeltük a menetet. Megmutattuk a városlakóknak, hogy még mindig képesek vagyunk felforgatni a várost, és megtölteni hangos ujjongásunkkal, lelkes éneklésünkkel. Kicsik és nagyok egyaránt csodálkozva nézték a nem mindennapi eseményt, bátran nyúltak mobiltelefonjukért akár a volán mögött ülők is, ezzel megszegve a közúti szabályokat, hogy megörökítsenek bennünket, és később visszaemlékezhessenek. Közben felcsendültek a legikonikusabb zenéink, mint Farruko-tól a Pepas, amikre mindenki elengedte a felgyülemlett stresszt és a gátlásokat.

Fotó: Székely Ágnes

Visszaérkeztünk a Patkóba, ahol 16 órakor elkezdődött az első tizenegy csapat bemutatkozása, akik a kitalált ünnepeik mellett – idén ez a diáknapok témája – bemutatták azt is, hogy mit képviselnek, mitől egyediek és milyen célokat valósítanának meg egy jobb diákélet érdekében. Műsorvezetőink, Balázsy Tekla és Lajos Attila ünnephez illően konferálták fel a csapatokat, akiket közben az öttagú zsűri pontozott. 

A bemutatkozót a holdON csapata kezdte, akik Süsü pezsgőt bontva és konfettit szórva keltették fel az emberek figyelmét, és hívták táncra őket. Követte őket a Dynastival, ők a „Légy te az uralkodó!” mottóval mutatták be ünnepüket. A következő csapat a Crewkerek, a fiatal retró banda volt, kiknek céljuk a görkori estek és az autósmozik bevezetése mindennapjainkba. Ezután a LiberTEAMre került a sor, akik New York pörgős, nagyvárosi hangulatát hozták el nekünk, utánuk a Da Day of Duh buszozós jelenettel ismertette csapattagjait. 

Fotó: Arany Dóri

Ezután a FuTourists tagjai rímekbe foglalva mutatták be a terveiket a fiatalság fényes jövőjéről, közben nem sajnálták a világító karkötőket a nézőktől. A RIOters polgármesterjelöltje, Azúr trombitaszó kíséretében mutatta be csapata tagjait rappbe foglalva, amelynek utolsó sora, „és az én nőm már ott van a holdON” elnyerte a közönség szívét. Folytatta a bemutatkozók sorát a chilldayz csapata, akik fontosnak tartják a technosátrak elterjesztését. Nyugodt hangulatuk, reméljük, az egész rendezvényre kihat majd. Követte őket az Eyes Eyes Baby, akik színesben látják a világot saját személyiséget tükröző szemüvegeik lencséjén keresztül. Ezután a BreakFeszt tánccal nyűgözte le a nézőket. Izgatottan várjuk további mozdulataikat a bulikban! A bemutatók sorát a SzevaszTavasz zárta, ők a Macarena című számmal mozgatták meg a diákokat. 

A 6 chapter diákzenekar nyolc órától kezdődő fellépése előtt a diákpolgármester-jelöltek meglepetésben részesültek: kampányolniuk kellett maguk és csapataik mellett, amire szintén pontot kaptak. Sajnálatos módon egy rövid zápor félbeszakította a koncertet, így a Siculus Ifjúsági Házban folytatódott a buli.