Szabadságra ítélve: Elena Udrea és Alina Bica

Aláírtam az Udrea és Bica szabadon bocsátásáról szóló dokumentumokat, mert így mondja a törvény – nyilatkozta vasárnap este az Antena 3 televízió műsorában Tudorel Toader. “Hogyhogy miért írtam alá? Mert így mondja a törvény. (…) Mert a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy –  pillanatnyilag legalábbis – nincs ok a fogva tartásukra. (…) Én, miniszterként, mit tehettem volna? Nem írom alá a legfelsőbb bíróság ítéletét életbeültető dokumentumokat?” – vetette fel Tudorel Toader, aki hozzátette: nem csinált egyebet, mint eleget tett törvényes kötelességének.

Megerősítette: az igazságügyi minisztérium pénteken kapta meg az Elena Udrea és Alina Bica büntetésének felfüggesztéséről szóló dokumentációt. A legfelsőbb bíróság csütörtökön függesztette fel a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) volt főügyésze, Alina Bica büntetésének végrehajtását, akit június 26-án bűnpártolás miatt négy év szabadságvesztésre ítélt.

Ugyanezt a döntést hozta Elena Udrea ügyében is, akit korábban jogerősen hat év szabadságvesztésre ítélt a Bute-gála-perben. Ugyanakkor a legfelsőbb bíróság szabadlábra helyezte Tudor Breazut, aki három éves börtönbüntetését töltötte ugyancsak a Bute-gála-ügyben. A legfelsőbb bíróság ítéleteket meghozó öttagú tanácsainak törvénytelen összeállítása miatt folyamatosan függesztik fel a korrupciós ítéletek végrehajtását.