Szabadság, szerelem, internet

Részlet a Kinek az ég alatt már senkije sincsen című előadásból.
Forrás: Vígszínház

Fájó szívvel nézted, ahogy egymás után zárnak be különböző intézményeket és mondanak le eseményeket? Most pedig otthon kuksolsz, és fogalmad sincs, mit kezdj magaddal és a felszabadult óráiddal? 

Van egy tuti tippünk! A kulcs az internet és az élő közvetítések világában rejlik. Számos társulat és zenekar döntött úgy világszerte, hogy nem engedik meg, hogy koronavírus teljesen gátolja a munkájukat, helyette inkább kihasználják a technológia lehetőségeit, és online élő előadásokkal kedveskednek mindenkinek. 

Az 1848-as forradalom és szabadságharcra való emlékezés miatt a március 15-ei program eddig a legsűrűbb, mutatjuk is, miből lehet választani. 

A nagyváradi Szigligeti Színház

az ünnep alkalmából egy magyar klasszikust fog játszani, ami az utóbbi évek közönségkedvence lett. Csiky Gergely Buborék című vígjátékában a történet főhősei, Solmay Ignác és neje, Szidónia, megkérdőjelezhetetlenül szeretik gyermekeiket, kívánják boldogságukat. A kérdés az, hogy milyen áron? Egy valódi önzéstörténet, ami bizonyítja, hogy a csillogás pénz nélkül elhalványul, a szeretet belátás nélkül csak ártani tud, írják róla a színház oldalán. Ezt 11 órától tudod megnézni ezen a linken. 

A Vígszínház is csatlakozott

a mozgalomhoz, Vecsei H. Miklós Kinek az ég alatt már senkije sincsen című művét az MTVA engedélyével egy korábban elkészült felvételről közvetítik a Vígszínház Facebook-oldalán 20 órától. Az ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében készült produkció Arany János élettörténetén keresztül próbálja közelebb hozni hozzánk a kor nagyjainak szellemiségét a korabeli elbeszélések, levelek és naplóbejegyzések segítségével. Az előadás arra a kérdésre keres választ, hogy mi közünk van ma a 19. század gondolatiságához.

A marosvásárhelyiek

nem színházzal, hanem Forradalmi Slam Poetryvel készültek, “Petőfiék idejében nem volt még sem Facebook, sem Koronavírus”, amitől a Facebookra kellett volna költözni, de most van mindkettő, így ide vár Farczádi Róbert  “Farczi”, Forró-Bathó Eszter-Anna, Labancz Dávid, Szabó Ágnes és Vass Márton 18 órától. 

Ha ez nem lenne elég,

a Fővárosi Nagycirkusz Varázslatos győztesek című utolsó előadása 16 órától, a Budapesti Fesztiválzenekar Vasárnapi Kamarazene című koncertje 18 órától, Erkel Bánk bán című operája Vidnyánszky Attila rendezésében pedig 22 órától lesz majd látható.