Szabadnap jár a szülőnek, ha a gyerek online tanul

A tanügyminisztérium csütörtöki jelentése szerint 12.307 tanintézményében a zöld forgatókönyv szerint, azaz személyes jelenléttel zajlik a tanítás, 4971-ben a sárga forgatókönyv, azaz a hibrid oktatás érvényesül, 378 tanintézetben pedig a vörös forgatókönyv alapján, kizárólag online folyik a tanítás. Az október 12-18. időszakban a sárga forgatókönyv szerint működhetnek a székelyudvarhelyi, székelykeresztúri, Fenyéd és Bögöz községben található oktatási intézmények is.

A csütörtök esti ülésén a kormány többek közt arról is tárgyalt, hogy szabadnapot vehetnek majd ki a szülők arra az időszakra, amikor gyerekeik online oktatásban részesülnek. A tervezet napirendre vételét Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes kérte és a kormányfő jóváhagyta.

A munkaügyi minisztérium által kidolgozott és a kormány által első olvasatban tárgyalt tervezet értelmében fizetett szabadnapra jogosult a szülő, ha gyermeke tanintézetében a sárga vagy vörös forgatókönyv szerint zajlik a tanítás, azaz a hibrid vagy az online oktatás érvényesül. A szabadnapok a sárga vagy vörös forgatókönyv szerinti oktatás teljes időszakára igényelhetők. A sárga forgatókönyv esetén csak azokra a napokra kérhető szabadnap, amikor a gyerek online oktatásban vesz részt, egészítette ki Ludovic Orban miniszterelnök.

Agerpres