Szabadlábra helyezését kérte Dragnea

Elutasította kedden a legfelsőbb bíróság egyik öttagú testülete Liviu Dragnea semmisségi folyamodványát, amelyben a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt elnöke a fiktív alkalmazások perében rá kiszabott három és fél éves börtönbüntetés eltörlését kérte. A döntés jogerős, írja az Agerpres.

A legfelsőbb bíróság múlt héten tárgyalta Dragnea semmisségi folyamodványát, a bírák azonban akkor elhalasztották a döntéshozatalt, arra hivatkozva, időre van szükségük, hogy mérlegeljék a problémát.

A tárgyalóteremben Dragnea ártatlannak vallotta magát és felmentését kérte.

A volt PSD-elnök még kezdeményezett két pert, amelyektől ítélete felfüggesztését reméli, ezek közül az egyik a bukaresti törvényszéken, a másik a legfelsőbb bíróságon zajlik. Mindkét perben jövő héten kerül sor a tárgyalásra.

Hogyan jutottunk idáig?

Liviu Dragneát 2019. május 27-én ítélték jogerősen három és fél év szabadságvesztésre, hivatali visszaélésre való felbujtás miatt.

A vád szerint Dragnea – a Teleorman megyei tanács elnökeként – közbenjárt annak érdekében, hogy a PSD megyei szervezetének két munkatársát a gyermekjogvédelmi igazgatóság alkalmazza, miközben a két nő soha nem jelent meg hivatalos munkahelyén, és semmiféle tevékenységet nem végzett ott. A PSD volt elnöke tagadta, hogy ismerte volna Adriana Botorogeanut és Anisa Stoicát.