Súlyos esetben kizárhatják a tanulót az iskolából

A tanulókat csak nagyon súlyos esetekben lehet kizárni az iskolából, a kizárt diák pedig a következő tanévben újra beiratkozhat ugyanabba a tanintézetbe – döntötte el a közoktatási törvény tervezetének hétfői vitáján a képviselőház tanügyi szakbizottsága.

A szigorú szankciók bevezetését korábban a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének elnöke javasolta a fegyelmi kihágást elkövető tanulók kezelésére. Az ügy aktualitását az adja, hogy nemrég egy bukaresti iskolában egy tizedikes diák késsel sebesítette meg tanárnőjét, aki rögtönzést íratott volna, majd egy Prahova megyei iskolából közzétettek egy videót, amelyen a diákok a tanárnőjükkel szexuális aktust mímelnek óra közben.

Az egymást követő esetek miatt a testület hétfőn, április 24-én egyöntetűen fogadta el a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az oktatási minisztérium közös módosító indítványát, amely szerint az iskola tanszemélyzete fegyelmi eljárást indíthat az intézmény szabályainak megsértése vagy a tanuló nem megfelelő viselkedése miatt. A vizsgálat részeként értesítik az esetről az érintett diák szüleit vagy törvényes gyámjait, és behívatják őket az iskolába egy megbeszélésre – írja az Agerpres hírügynökség. A törvénymódosító javaslat szerint a tanulóknak joguk van a védelemhez, kollektív szankciók pedig nem alkalmazhatók. Csak az iskola területén, a tanórán kívüli iskolai tevékenységek vagy online oktatás során elkövetett fegyelmi vétségek büntethetők.

A tanulókkal szemben alkalmazható szankciók

a vétség súlyosságától függően a következők: egyéni figyelmeztetés; írásbeli megrovás; az ösztöndíj ideiglenes vagy a teljes tanévre szóló megvonása; áthelyezés egy párhuzamos osztályba; a tanulói jogviszony korlátozott idejű felfüggesztése; a kizárás írásos kilátásba helyezése; kizárás az ugyanabba az iskolába történő visszairatkozás jogával a következő tanévben; kizárás egy másik iskolába történő beiratkozás jogával a következő tanévben; kizárás a posztliceális képzés tanulói esetében az újrairatkozás joga nélkül. A kizárás kilátásba helyezése és a kizárás csak nagyon súlyos esetekben alkalmazható, amikor a tanuló iskolai jelenléte veszélyezteti a diáktársai vagy az iskolai személyzet biztonságát, és korlátozza az oktatáshoz vagy a munkához való jogukat.

Ezek a büntetések a magaviseleti jegy levonásával is járhatnak. Elemisták esetében a szankcióknak csak az első három fokozata alkalmazható – áll a törvényjavaslatban, ahogy az is, hogy a tanulóknak az osztály vagy az iskola közössége előtt történő nyilvános megrovása tilos. Az elfogadott módosító indítvány szerint az iskolai fizikai erőszak bármilyen formája a hatályos jogszabályoknak megfelelően büntetendő. A tanulói jogviszonyt legtöbb öt napra lehet felfüggeszteni, egy tanévben a felfüggesztések összesített időtartama nem haladhatja meg a 15 munkanapot.

A megbüntetett diákok tanácsadásban, pszichológiai segítségben és pszichoterápiában részesülnek, valamint nevelő jellegű tevékenységekben vesznek részt.

A bizottsági ülésen elfogadott módosító indítvány előírja azt is, hogy az iskolák javainak megrongálásáért vagy eltulajdonításáért felelős tanulók a polgári törvénykönyv előírásainak megfelelően kötelesek fedezni a szükséges javítási munkálatok költségeit, visszaszolgáltatni az ellopott javakat, vagy adott esetben kifizetni a megrongált vagy ellopott javak pótlásával kapcsolatos összes költséget.

A kiemelt kép illusztráció.