Stop Tanasă: gyűlnek az aláírások

Mintegy 1600 személy írta alá egy hét alatt a Stop Tanasă! címet viselő internetes petíciót, papíron pedig becslések szerint mintegy ezren – számolt be a Krónikának Mezei János, az aláírásgyűjtést kezdeményező Magyar Polgári Párt elnöke.

A pártelnök szerint nem csak a Székelyföldről, hanem román vidékekről is, összesen 14 megyéből rögzített aláírókat az online rendszer, Románián kívül pedig 19 országból írták alá a petíciót. Az a tény, hogy román nevű személyek is csatlakoztak a kezdeményezéshez, arra utal, hogy a Tanasă által gerjesztett hangulat befolyásolja a két nép viszonyát, zavarja a nyugodt együttélést – mondta.

Mezei János egyúttal felszólította az RMDSZ-t, hogy az Erdélyi Magyar Néppárthoz (EMNP) hasonlóan csatlakozzon a kezdeményezéshez, „mert Tanasă folyamatos magyarellenes feljelentései az RMDSZ-es polgármesterek, megyei vezetők munkáját is megnehezítik‟ – fogalmazott az MPP elnöke.

Az MPP február elején uszítás, gyűlöletkeltés és felbujtás vádjával bűnügyi panaszt emelt Dan Tanasă és a közösségi médiában vele együttműködő Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma ellen. Erről korábban itt írtunk.