Sovány lett Udvarhely költségvetése az év végére

Az október 27-én napvilágot látott sürgősségi kormányrendelet miatt halványabbak lesznek az adventi fények, sovány a szilveszteri malac, a Játékexpó pedig egyenesen elmarad, és még egy tucat olyan projekt kénytelen hónapokig vesztegelni, amire meglenne a pénz – derül ki a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal honlapján olvasható közleményből.

A 90-es számú rendelet előírja, hogy az év hátralévő részében – novemberben és decemberben – az önkormányzatok kizárólag az európai uniós finanszírozású beruházásokra költhetnek, az állami vagy helyi költségvetésből megvalósuló projekteket le kell állítani. Az állami és helyi finanszírozású beruházásokra csak az év első kilenc hónapjának az egy hónapra bontott átlagát költhetik el. A megszorítások ki fognak hatni a jövő évi költségvetésre is, további anyagi terhet róva az önkormányzatra, áll a közleményben. 

Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője megkeresésünkre elmondta, vannak olyan események, amelyeket teljesen le kellett mondani, másokat pedig nagyon alacsony keretösszeggel lehet megtartani. „Ha januártól szeptemberig 900 ezer lejt költöttél, akkor novemberben és decemberben csak 100 ezer lejt költhetsz”, magyarázza a sajtószóvivő. Külön kiemeli, hogy pénz volna, nem arról van szó, hogy nincs, csak nem engedik elkölteni azt.

Hogy mi került veszélybe?

A fejlesztési és beruházási igazgatóság háza táján azok a projektek, amelyek még nem jutottak el a szerződéskötésig. Ide tartozik: a pumptrack pálya, a futópálya a sétatéren, a Bethlen Gábor utca közvilágítása, a Küküllő-parti kerékpárút (nem az, amelyik nem kerékpárút, csak annak látszik), a Dózsa György és Mihai Eminescu utcák felújítása, a szejkei mofettára vonatkozó projekt 800 ezer lej értékben, a Móra Ferenc iskola tornatermének biztonságossá tétele (Școli sigure – Biztonságos iskolák program), a Csillagvár napközi és az orvosi rendelők hőszigetelése, a közvilágítás modernizálása (AFM-s projektek). Veszélyben vannak még az új ciklusra kért tanulmányok: a tömbházszigetelések, a Palló Imre iskola felújítása, a Marin Preda iskola hőszigetelése, a Bányai János iskola bentlakásának hőszigetelése, a buszgarázsok építése, a tömbházak közötti zöldövezetek felújítása. 

A műszaki igazgatóság számára ellehetetlenedett több, folyamatban lévő munkálat kifizetése is, hiszen csupán 160.663 lej keretösszeg áll rendelkezésre, de 350.000 lejre lenne szükség. Ilyen a Tamási Áron utcai épületjavítás, a Kossuth Lajos utcai aszfaltozási munkálat kifizetése, a gáz- és villanyszámlák kifizetése például a jégpálya esetében. Leáll minden javítási munkálat, így a csereháti tömbházak tetőjavítása is, és a zöldövezeti munkálatokat sem tudják kifizetni, ami az éves munka 60 százaléka lenne: őszi fa- és virágültetés, hagymás tavaszi virágok ültetése. Lehetetlenné tették a játszóterek felújítási munkálatainak kifizetését, valamint leáll a leltári tárgyak beszerzése is – a hivatal vásárolt 30 padot a játszóterekre és a tömbházakhoz, de nem tudják kifizetni azokat – írják a közleményben. 

A mezőgazdasági irodánál a Horvas út megvalósíthatósági tanulmánya van veszélyben, mert nem tudnak pályázni a mezőgazdasági minisztérium AFIR-os, 1 millió eurós, október végén megjelent pályázati kiírására. Valamint nem lesz lehetőségük kifizetni két mezei út – Avas, Szombatfalva – munkálatait, amelyeknek novemberben jár le a kivitelezésük. 

Le kell mondaniuk azoknak az eszközöknek a megvásárlásáról, amelyek az iskolaorvosi rendelőkbe kerültek volna (otoszkóp, sztetoszkóp, különféle műszerek, orvosi táska, továbbá irodai fogyóanyagok, felszerelések). 

A vagyongazdálkodási osztályon a működési költségek felfüggesztése a következő tételeket befolyásolja: nem tudnak irodaszereket (papír, írószer stb.) vásárolni, ennek hatása lehet az ügyfélkiszolgálásra, leltári tárgyakat sem tudnak megvenni, a topográfiai munkához kötődő telekkönyvezések maradnak el, banki jutalékot, fotós szolgáltatást nem tudnak fizetni, ivóvizet sem tudnak vásárolni. Nem tudják elvégezni a felértékeléseket és javítási munkálatokat – például a telekkönyvi hivatal épületének javítását, Kossuth utca 20. szám alatti ingatlan tetőjavítását, a városháza épületének tetőjavítását. A Ficánka napközi hátsó épületrészére és a telek megvásárlási folyamatára vonatkozó szakértői véleményezést nem tudják megrendelni.

A szociális igazgatóság nem tudja berendezni a családon belüli erőszak áldozatai számára létrehozott elhelyezőközpontot. Ehhez 50 ezer lejre lett volna szükség.

A szervezési iroda le kell mondjon a novemberre tervezett Játékexpo-ról, ami egy teljesen előkészített esemény volt és jóval kisebb lett a keret az adventi gyertyagyújtásra és szilveszterre is.

A kulturális alintézmények is érintettek. Az Udvarhely Néptáncműhely esetében a Stúdió Mozi épületének belső felújítása marad el, ez, ha lesz költségvetés rá, áttolódik a következő évre, írják, ennek a tételnek az értéke körülbelül 470. 000 lej. Vetítővásznakat is beszereztek, amiket hamarosan leszállítanak, de nincs, miből kifizetni azokat.

A Haáz Rezső Múzeumnál elmarad a kovácsműhely Szejkére költöztetése, ha lesz rá pénz jövőre, megvalósulhat az 50 ezer lej értékű projekt. A Tomcsa Sándor Színház új stúdiószékek és színpadtechnikai eszközök beszerzésétől esik el egyelőre, ami 200.000 lejbe került volna. Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár könyveket szeretett volna még vásárolni 15.000 lej értékben. A Művelődési Ház pedig a rendelet szerint, a 9 hónapos átlagot betartva, a lehetőségekhez mérten igyekszik az intézmény minden eseményét megtartani, olvasható a közleményben.

A kiemelt kép archív / fotó: SZABÓ APOR