Sokan megijedtek az AstraZenecától, de még többen kérték

Mintegy 33 ezer személy mondta vissza időpontját az elmúlt napon azok közül, akik az AstraZeneca vakcinával való oltásra voltak előjegyezve – nyilatkozta kedden a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) elnöke, Valeriu Gheorghiţă.

A katonaorvos azt is megjegyezte, míg a hétvégén több mint 100 ezer szabad időpont volt az oxfordi oltóanyagot használó központokban, keddre 18.347-re csökkent ezek száma. Jelen pillanatban 168.027 személynek van előjegyzése az AstraZeneca vakcinájának első dózisára, és mintegy 419 ezren a második dózist kell, hogy megkapják – számolt be az Agerpres hírügynökség.

A visszamondások oka az lehet,

hogy az elmúlt héten 13 európai ország úgy döntött, hogy ideiglenesen felfüggeszti az AstraZeneca egyik vakcinaszállítmányának használatát, miután az több esetben súlyos mellékhatásokat okozott. Hét állam továbbra is használja valamennyi szállítmányt, 15 országban pedig egyáltalán nem oltanak a gyártó vakcinájával. Nagy-Britannia, Kanada és Ausztrália szintén folytatja az ezzel az oltóanyaggal való immunizálást.

Románia úgy határozott, hogy továbbra is használja a terméket, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyott, és amely esetében a kockázat/előny mérleg továbbra is kedvező – hangsúlyozta Gheorghiţă, adatokkal is alátámasztva érvelését: 17 millió, AstraZenecával immunizált személy közül 37 szenvedett tromboembóliát, 15 mélyvénás trombózist és 22 tüdőembóliát, tehát az előfordulási arány egy a millióhoz, miközben a Föld be nem oltott lakosságára kivetítve évente ezerből egy személyt érint a felsorolt három betegség.

Gheorghiţă kifejtette, folyamatosan követik az EMA és az egészségügyi világszervezet ajánlásait, és szükség esetén újraértékelik a döntést. Addig is azt javasolják mind az egészségügyi szakembereknek, mind a beoltottaknak, hogy jelentsék az immunizálás után jelentkező mellékhatásokat.