Sokan fordulnak hozzánk, hogy nincs mit megenni

Élelmiszercsomagokat kapnak, cserében takarítanak maguk körül.

Szentábrahámon az önkormányzat kezdeményezésére gyűjtésbe kezdtek, hogy segíteni tudják a nélkülöző családokat a községben. A kijárási tilalom miatt több településen egyre nagyobb gondot okoz a napszámból élő emberek megélhetése, erre a problémára keresik a megoldást a Székelykeresztúr melletti községben is.

– Sokan fordulnak hozzánk, hogy nincs mit megenni, segítsünk nekik. Számításaink szerint 70-80 család került abba a helyzetbe, hogy nem jut kenyér az asztalra, többségük Csekefalván és Gagyban lakik. Nyilván, igyekeztünk kiszűrni azokat, akik csak beálltak a sorba, de nem szorulnak rá. Akinek autó van az udvarán, azt fenn is kell tartani, kell legyen pénze ahhoz – mondta el érdeklődésünkre telefonon Simó Dezső Szabolcs polgármester.

A gyűjtésbe bekapcsolódtak vállalkozások és magánszemélyek is, a hivatal is hozzátette a saját részét. Az összegből élelmiszercsomagokat állítottak össze, ami pityókát, puliszkalisztet, laskát, és kenyeret tartalmaz.

– Úgy igazságos, ha ezért valamit tesznek is közösség javára. Rengeteg szemét van a kérelmezők lakóterületein, számításaink szerint legalább száz köbméter. Amikor az önkétesek kiosztják a csomagokat, akkor kérnek elérhetőséget az emberektől, hogy hívni tudjuk a takarításra, munkát tudjunk ajánlani. Aki nem hajlandó az együttműködésre, annak a kezét elengedjük, így működik. A szemét elszállítását a hivatal megoldja, igazából a saját épületük körül kéne rendet csinálni. Két napja már tart a takarítás, van haladás – számol be a községvezető.

Ezentúl, egyeztettek a gazdákkal a községben, hogy hozzanak létre egy olyan együttműködést, aminek keretében napszámos munkát ajánlanak tisztességes fizetésért a rászorúlóknak.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Április 8-ai híreinketitt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!