Sokan átlépték a határt tegnap óta

Még mindig sokan jönnek haza a nyugati országokból.
Illusztráció.

Mintegy 15.400 személy érkezett Romániába az elmúlt 24 órában, közülük 10.100-an a Magyarországgal közös határátlépőkön keresztül – írja az Agerpres hírügynökség.

A közlemény szerint az utóbbi 24 órában több mint 25.000 román és külföldi állampolgár lépte át az államhatárt, közülük mintegy 15.400-an belépésre, 9.600-an kilépésre jelentkeztek. Ugyanakkor több mint 11.000 járművet regisztráltak a határátkelőknél, 4.000-et a belépési, 7.000-et a kilépési oldalon.

A Magyarországgal közös átkelőknél mintegy 14.100-an jelentkeztek ellenőrzésre, 10.100-an a belépési oldalon.

A határrendészet felhívja a figyelmet, lassítja a határon való átlépést, hogy a szokásos ellenőrzés mellett a közegészségügyi igazgatóság képviselői járványtani ellenőrzést is végezhessenek, ugyanakkor az országba belépőknek ki kell tölteniük egy felelősségvállalási nyilatkozatot. Mindezek lebonyolítása után az országba belépő autókat a rendőrség és csendőrség képviselőiből álló egységek elkísérik azon településig, ahol a hazatérteknek karanténba vagy lakhelyi elkülönítésbe kell vonulniuk.

Az elmúlt időszakban növelték az ország határain szolgálatot teljesítő határrendészek számát, naponta mintegy 4.500-an dolgoznak – jegyzi meg a közlemény.

A határrendészet tájékoztatása értelmében az elmúlt 24 órában 29 illegális tettet (kilenc bűncselekményt és 20 kihágást) észleltek a határátkelőknél meg a zöldhatáron, és 17.900 lej értékben foglaltak le olyan javakat, amelyeket illegálisan próbáltak behozni az országba. Az észlelt kihágásokért összesen 13.300 lejre róttak ki bírságot.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Április 4-ei híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!