Sok lett a búza, mégis drágul a kenyér

A 15 millió tonnát is meghaladja az idei gabonatermés az eddigi adatok szerint, nyilatkozta az Agerpresnek Adrian Oros mezőgazdasági miniszter.

A tárcavezető elmondta, búzából 11,4 millió, árpából 1,9 millió tonnás rekordtermést jegyeztek, a repcetermés pedig először haladta meg a 3 tonnát hektáronként.

A 11,4 millió tonnás búzatermés egyébként „nagyon nagy” mennyiségnek számít, Románia uniós csatlakozásának évében, 2007-ben ehhez képest mindössze 3 millió búza termett. A hektáronkénti termésátlag is 5,3 tonnára nőtt, búzából a nyugati és déli megyékben haladta meg az országos átlagot.

A kenyérbúza és a kenyér ára is nőni fog

A búza árának várható alakulásáról a mezőgazdasági miniszter elmondta, ezt a globális termésmennyiség és a nemzetközi piac határozza meg.

A globális mennyiség idén 16 millió tonnával csökkent, Kína pedig a tavalyi behozatalánál 41 millió tonnával nagyobb búzaimportra készül, tehát a gabona iránt megnőtt a kereslet. Ez a magyarázata annak, hogy az idei rekordtermés ellenére a kenyérbúza és a kenyér ára nőni fog – magyarázta, hozzátéve, hogy a kenyér árának 65-70 százalékát a búza ára képezi.

Bár a szárazság miatt gyenge volt a tavalyi hazai gabonatermés, rekordot döntött a globális termés, így a kenyérbúza ára nem nőtt meg látványosan, emlékeztetett a tárcavezető.

Agerpres