Soha nincs túl korán egy fesztiválhoz

Öt nap, öt társulat, kicsit több, mint 150 alkotó és tíz előadás – ezzel várnak dióhéjban az idei MAFESZTre. A szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat és a nagyváradi Szigligeti Színház után most a városunk lesz a vendéglátó. 

„Az egész MASZÍN

egy nagyon régi kezdeményezésnek a megvalósulása,

sok évig vajúdott. Főleg a Partiumi színházak – Szatmár, Várad és Temesvár – összefogásával indult el valami, majd mi is beléptünk, aztán bővült a csapat a Csíki Játékszínnel, de azóta is nyitott az egyesület arra, hogy új tagokat vegyen soraikba” – mutatta be röviden a Magyar Színházi Szövetséget Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója. 

A januári időpontválasztás több szempontból jó, állította az igazgató: például a magyar kultúra napjára méltóképpen tudnak emlékezni, és mivel nem nagyon vannak máshol ilyenkor fesztiválok, így szakemberekre is számíthatnak. Egyetlen probléma a korai dátummal, hogy ebben  a periódusban nem nagyon van lehetőség pályázni, így főként a fellépő színházak és a házigazda kell finanszírozza az eseményt. 

“Igyekeztünk arra is koncentrálni, hogy minél több néző megnézhesse az előadásokat” – mondta Nagy Pál. A dráMÁval ellentétben itt több lesz a nagytermi előadás, így kevésbé áll fenn az a rizikó, hogy valaki meg szeretne nézni valamit, de lemarad róla. 

Lesz mindenféle előadás:

stúdió, nagyszínpadi, gyermek és ifjúsági – mindenki egy-egy reprezentatív előadásával érkezik, így áll össze a program. 

 

„Kedden a kétszeresen díjazott Békakirálykisasszonnyal indít a fesztivál, majd a IV. Henrikkel folytatódik, amit a Nemzeti Színházi Fesztiválra is beválogattak, helyi kötődése is van, hiszen a főszerepet az udvarhelyi Balázs Attila  játssza. Másnap poszterkiállítás lesz és A mi kis városunk, következő nap meg a Sirály, ennek az érdekessége, hogy ott folytatódik a darab, ahol Csehov Sirálya véget ér. A pénteki nap a táncszínház napja lesz: a Szélszabadítóval idítunk, amit a Ki vagy te, táncszínház? követ, ennek a dramaturgiája kicsit hasonló az udvarhelyi Ki vagy te, kortárs tánc?-hoz. De lesz még Vakfolt és A tavasz ébredése is, előbbiben Győrfi Csaba játszik, neki szintén van udvarhelyi kötődése. Akár azt is mondhatjuk, hogy részben az övé lesz majd a pénteki nap, hiszen a Tavasz ébredését is ő rendezte: ez egy fizikai színház, ahol a verbalitás és a koreográfia majdnem ugyanolyan fontos szerepet kapott. Végül szombaton a Lilliput egy rendhagyó irodalomórára hívja a diákokat, ahol Toldit próbálják közelebb hozni a fiatalokhoz, a Lila ákácot pedig úgy gondolom nem kell senkinek bemutatni” – ismertette a programot Dunkler Réka

„A kísérő programok lesznek a sajátjaink,

mivel ide mindenki küldi a saját előadását, nem úgy működik, mint a dráMÁnál, hogy mi válogatjuk össze az előadásokat” – fogalmazott Győrfi Kata a III. MAFESZT programkoordinátora. 

Az egyik ilyen a szerdai plakátkiállítás lesz, itt hét színházi grafikus – Benedek Levente, Ercsei Zsolt, Hodgyai István, Kiss Emőke, László Hajnalka, Németh László, Wanek Ferenc – munkáit állítják majd ki a kis-kiállítóban. Ezenkívül a résztvevő társulatok számára lesz majd workshop Keszeg Annával és Csoma Nórával, és improvizációs képzés Andrew Heflerrel.

Szervezett közönségtalálkozó most nem lesz, de lesz büfé reggeltől estig: itt lehet majd teázni, borozni, és találkozni meg beszélgetni az alkotókkal.

Az előadásokra jegyeket a jegypénztárban vagy a 0266 212 131-es telefonszámon lehet foglalni. Bővebb információt itt és itt olvashatsz.