Sóból bor?

Tordai táj szőlővel közvetlenül a sóbánya szomszédságában (a GPS csak egy, a Kolozsvári úton levő üzletükhöz vezet, ha inkább a szőlőbe mennél, vagy a vendéglőbe, azokat a bánya mellett találod).
fotók: a pincészet Facebook-oldala

Ki nem hallott a híres tordai sóbányáról? A bányánál kevésbé ismert, de róla kapta nevét a mellette fekvő szőlőhegy az ahhoz tartozó borpincével: La Salina.

Bányalátogatás után vagy előtt megéhezik az ember. És ha nem elégszik meg a lángos-miccs-kürtőskalács ajánlattal, 50 méter távolságra egy vendéglő található, ahol az elfáradt vendég nemcsak ehet-ihat, de szállást is talál. Az étlap nagyrészt helyi specialitásokat rejt, a borok a La Salina borpincéjéből származnak.

A két borszerető, Claudiu Șugar és Simion Mureșan nagyon okosan párosították a bányáért amúgy is odalátogató turistákban és a szőlőtermelésre predesztinált, déli fekvésű hegyben rejlő lehetőségeket. Elhatározták, hogy szőlőt és borpincét építenek a bánya mellé.

Issa, nem issza

A hely bortermelésre való alkalmasságát már a rómaiak is ismerték, hisz már az ő idejükben is termett a dörgői hegyoldalban szőlő. Az erre való utalást a La Salina prémium borainak neve, az ISSA is jelzi, ami a Potaissából, Torda városának római kori nevéből származik. A részben kézzel gondozott és betakarított szőlő és a modern borászati technológia biztosítják a borok prémium minőségét.

Az ember azt hinné, hogy a sok só, amit a bánya rejt, ugyanúgy megtalálható a közeli domboldalon is. Szerencsére nem, hisz úgy nem teremne meg a szőlő. Agyagos, homokköves, részben kőzetes, sziklás, földben terem itt a szőlő. Több évtizedes inaktivitás után a Dörgő-hegy bortermő területét, a birtok teraszait és lejtőit termékeny szőlőssé alakították át, a legkorszerűbb kiaknázási technológiát alkalmazva, és megkapták az Erdélyi dombság földrajzi jelzést (IGT).

A bor osztályozása során törvényeket hoztak Európa szerte. Ezek a törvények védik a bor eredetét. Az IGT jelzést (indicatione geografica tipica),  azok a borok kapják, amelyek a megadott – ebben az esetben az Erdélyi-dombság – helyen teremnek.

Fiatal és bátor

Míg 2014-ben 20 hektáros területen 47.000 palack bort termeltek, 2019-ben már 42 hektár területen termelték a szőlőt, és kapacitásuk elérte a 300.000 palack bort. Első boruk 2014-ben termett. Ekkor a sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir szőlőfajtákat termesztették. Ugyanabban az évben a bukaresti Nemzetközi Borversenyen aranyérmet nyert a Sauvignon Blanc-juk, a pincemester, Ovidiu Maxim büszkesége. És ez csak a kezdet volt!

2018-ban 9 hektár területet ültettek be fekete leánykával, a meleget kedvelő cabernet sauvignon-nal és neuburgerrel. Bátor választás, hiszen a szőlő itt 430 méter magasságban terem, és emiatt a térség éves átlagos hőmérséklete jóval alacsonyabb a környékbelinél. De ez is sikerrel járt, hisz a neuburger, na meg a fekete leányka egyike lett a legjobb boraiknak. Hogy a Cabernet Sauvignon-nál mit rejt a jövő, azt még nem tudjuk.

A szerzőről

Ozsváth Kinga sommelier Németországban végezte a borpincér iskolát ahol az IHK Akadémián szerzett oklevelet és rendelkezik a WSET harmadik fokozatával is. A külföldön élő sommelier egy évet tartózkodik itthon 2020 májusától, ezalatt a Villa Vinea pincészetben dolgozik, és céljául tűzte ki az erdélyi pincészetek feltérképezését, leírását. A vele készült interjút és az előző írásait itt olvashatod:

» KINGA, ISZOL TE RENDESEN?
» TOSZKÁNA A KÜKÜLLŐ MENTÉN
» LILIAC: A BOR, AMITŐL FORR A VÉRED
» JÓ BOR CSAK AZ ÉDES?
» HA MÁR A KEZDETEKTŐL ÖSSZEÉR A SZŐLŐ
» SZERELEMFÉLTÉSBŐL SZÜLETETT A PLÉBÁNOS

De azt tudjuk, hogy miért ízlik a neuburger,

az osztrák szőlőfajta, amit a szászok hoztak be Erdélybe. Ausztriában nem nagyon kedvelt, hisz betegségekre hajlamos. Itt viszont szereti, és megterem Erdély más szőlőtermő vidékén is, s Csehországban is fellelhető.

A neuburger jól kihasználja a kopár, száraz területeket, a belőle készített bor az átlagos erdélyi borokhoz képest kevesebb almasavat tartalmaz. A La Salina Neuburger bora kissé szokatlan, egyrészt testes és enyhén diós-fűszeres karaktere van, szinte burgundi benyomást kelt. Illata mezei virágokra, baracvirágra, nyári almára emlékeztet. Teste kiegyensúlyozott, savassága jól inkadrált. Utóízében megmarad a dió és mogyoró kellemes aromája. Összességében egy multikulturális szász hagyaték, burgundi ízvilággal.

Mint Erdély több borpincéje, a La Salina is fiatal, és mindössze pár év tapasztalatot tud felmutatni. Ügyesen kihasználják a már meglévőt, de nagyrészt új és modern technológiára alapoznak. Reméljük, hogy mint a bánya mélye, a La Salina is sok kincset rejteget a jövőre nézve.

Székhely: Torda
Borvidék: Erdély-Hegyalja, Erdélyi dombság IGT
Alapítva: 2011
Hektár: 42
Szőlőfajták: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Neuburger, Rajnai Rizling, Muskotály, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Fekete Leányka
Talaj: agyag, homokkő, fekete föld, sziklás kőzet
Borász: Ovidiu Maxim
Magasság: 390-430
Telefonszám: +40 364 110 464