Sikeres, de egyelőre nem érvényes az SZNT aláírásgyűjtése

Hiába hozták össze a magyarok, ha más régiókban nem támogatták elegen. A kezdeményezők a hosszabbításban bíznak.

Alig félórával az éjféli határidő előtt sikeresen átlépte az egymilliós küszöböt a Székely Nemzeti Tanács európai szintű aláírásgyűjtése, a záráskor egészen pontosan 1 008 966 aláírást mutatott az Európai Bizottság honlapja. Ebből az utolsó 24 órában szinte 200 ezer szignó érkezett be, akárcsak az utolsóelőtti napon, de az azt megelőző napokon is százezres volt a napi átlag.

A szervezők és a közbeszéd már sikerként könyvelte el a dolgot, azonban a kezdeményezés érvényességéhez még teljesülnie kell egy feltételnek az egymilliós küszöb mellett: hét uniós tagállamban kellene elérni a lakosságarányos küszöböt.

Megnéztük a végleges, online elérhető adatokat az Európai Bizottság honlapján: hol volt a legtöbb aláírás, hány és mely országokban lépték át a lakosságarányos küszöböt, hol közelítették meg egyáltalán, és mit remélhetnek a papíralapú támogatásoktól.

Magyar siker

Minden uniós tagállamból érkeztek támogató aláírások, viszont az egymilliót egyértelműen a Kárpát-medencei magyarság hozta össze. Az aláírást koordináló SZNT kommunikációja is szinte kizárólag magyar nyelvű volt.

A legtöbb aláírás az anyaországból érkezett: 786.528, ami a minimális küszöb (15.750) mintegy ötezerszeresét jelenti. A második helyezett Románia, Erdély lett, a maga 169.047 aláírásával, ez is jóval, hétszázszor meghaladta a szükséges minimumot. A harmadik pedig Szlovákia, Felvidék, ahol négy híján 27 ezren írtak alá, és ez is bőven elég volt ahhoz, hogy bezöldüljön a térképen.

Tehát összesen 982.571 szignó ebből a három uniós tagállamból érkezett, és alig 26.395 érkezett az összes többiből, miközben további négy államból kellene elérni a – különben magasnak nem nevezhető – lakosságarányos küszöböt.

Az online adatok alapján esélyesnek tűnt erre még: Ausztria, Németország és Svédország – vélhetően itt is inkább a magyarokat sikerült mozgósítani, mindhárom országban köztudottan jelentős a kitelepedett magyarok száma. Ausztriában végül csak 2.280 jött össze a kért 13.500-ból (szinte 17%), Németországban 10.178-at sikerült a 72.000-ből (14%), Svédországban valamivel jobb volt az arány (23,5%), itt 3.516-an írták alá.

Csalódást okozott

a jelentős (őshonos) magyar közösséggel rendelkező Horvátország is, alig 447 jött össze a szükséges 8.250-ből, Szlovéniában még kevesebb: 203 a 6000-ből.

Az aláírásgyűjtésben partnerként feltüntetett katalánok, baszkok lakta Spanyolországból alig 1182 (a 40 ezres minimum 3%-a), a bretonok lakta Franciaországból valamivel több, 1598 sikerült, viszont a nagyobb lakosság miatt hasonló arányban.

Az SZNT küldöttsége a baszkoknál. Izsák Balázs elnök Székelyföld térképét mutatja.

Ezer körüli kattintás érkezett még Belgiumból, Hollandiából, Dániából 770, Írországból 709, Olaszországból, ahol a dél-tiroli autonóm német kisebbség él, csak 776. A többi uniós országból elenyésző az aláírások száma.

Van még esély, hogy érvényes legyen?

Elméletileg van, de csak ha a papíralapú aláírásokkal behozzák a különbséget a hiányzó négy uniós tagállamban. Izsák Balázsnak, az SZNT elnökének május 8-ai nyilatkozata viszont arra utal, hogy más országokban egyelőre nincs meg a küszöb, abban bíznak, hogy a hosszabbítási kérelmüket, amelyet a koronavírus-járványra hivatkozva nyújtottak be, jóváhagyja az Európai Bizottság, és így pótolni tudják a hiányt.

“Bízunk a folytatásban, abban, hogy a kérésünkre érkezik egy méltányos döntés az Európai Uniótól, és ezt követően folytatni tudjuk a támogatások gyűjtését, hogy végül, a másik kizáró feltétel, a további négy uniós országból szükséges kvóta összegyűljön, és sikeressé tegyük a kezdeményezést” – mondta Izsák az említett közleményben.

Jobbról balra: Izsák Balázs elnök, Dabis Attila külügyi megbízott, Ferencz Csaba alelnök. Fotó: 3szek.ro

Dabis Attila, az aláírásgyűjtés koordinátora a kérésünkre közölt adatokkal megerősítette a gyanút: 150.000 van Romániából (szerk.: az RMDSZ-től), 92.000 pedig Magyarországról (szerk.: ebből 67 ezer a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától).

Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő ugyancsak május 8-ai közleménye szerint “az Európai Bizottság megértette, hogy méltányos meghosszabbítani az aláírásgyűjtések határidejét, hiszen a kijárási tilalom közepette nem volt lehetőség az aláírásgyűjtéseket megfelelően népszerűsíteni. Információim szerint a jövő hét végéig az EB olyan intézkedést kezdeményez, amely a határidőket meghosszabbítja. Ezt az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is meg kell erősítenie”.