Visszaadják a földeket

Még három héten át, december 4-ig lehet iktatni a helyi földosztó bizottságnál azokat a kéréseket, amelyek a beltelkek tulajdonjogának tisztázására irányulnak – olvasható az RMDSZ közleményében.

A kommunizmus alatti államosítás és a topográfiai felmérések hiánya azt eredményezte, hogy bizonyos telkek és udvarok még mindig az állam tulajdonát képezik, miközben törvényesen házat építhetett rá az eredeti tulajdonos vagy annak örököse.

Az is előfordulhat, hogy különbség van a terület telekkönyvezett és valós mérete között, vagy tévesen szerepel a tulajdonos neve a birtoklevélen, vagy csak ún. „zsebszerződés” rögzíti csupán az adás-vételt, amelyet közjegyző nem hitelesített.

Ezekben az ügyekben bizonyítékként elfogadják a tanúk, szomszédok által adott nyilatkozatot is, a területek papíron szereplő és valós mérete közötti különbséget pedig topográfiai felméréssel lehet tisztázni.

Kültelkek, mezőgazdasági területek esetében a földet használó vagy megművelő személy kérheti a használati jog nyilvántartásba vételét, és három év után a tulajdonjogot is, amennyiben ez idő alatt senki sem kifogásolja azt.

További információkért a polgármesteri hivataloknál lehet érdeklődni.