Sem a szerencse, sem a játékvezető nem volt ma a Vasassal

Fotó: GÁL ELŐD

Első hazai meccsét játszotta a Vasas Femina vasárnap, március 19-án az idei rájátszásban. Nem volt jó ómen, hogy a Kolozsvári Olimpia ellen, amely ugyan most második a bajnokságban, az elmúlt tíz évben nem talált legyőzőre. Ráadásul nem volt bevethető az udvarhelyi csapatkapitány, Mitri Rita, sem Orbán Aranka, mindketten egy madridi teqball-tornán vettek részt. Bevethető volt azonban a csapat három újonnan igazolt játékosa, így Székely János az Orazbekova – Zănoagă, De Souza, Molnár, Godra, Hodor, Sinka, Tóth, Horváth, „Malu” Ferreira, Sólyom kezdőtizenegyet küldte a pályára.

Az első húsz percben beszorította őket saját térfelükre Kolozsvár, de hősiesen védekezett az udvarhelyi csapat, lezárva a területeket a kolozsvári támadók előtt, akik így alig tudtak valamire való helyzeteket kialakítani. Amikor mégis sikerült nekik, a Vasas újonnan igazolt kazah kapusa, Aruzhan Orazbekova lépett közbe, egyszer kézzel, egy másik helyzetnél lábbal védett egy hatalmasat. Ezek ellenére folyamatos volt a nyomás a hazaiak kapuján, akik csupán egy-két kontrát tudtak kialakítani, de ezek is hamar elakadtak.

„Most gyertek lányok, mert idegesek” – hangzott a lelátóról a 25. perc környékén, és valóban szemmel láthatóan elkezdte megzavarni a kolozsváriakat az az ellenállás, amelyet mutatott Székely János együttese, amely ezután 5 percen keresztül be is tudta szorítani a vendégeket saját kapuja elé.

Aztán a hajrát megint megnyomta az Olimpia, nagyszerűen ugratták ki a támadójukat, Orazbekova is nagyszerű ütemben mozdult ki a kapujából a labdára, de földre esett a kolozsvári, és Sergiu Mavriche játékvezető befújta a büntetőt, amelyet Ciolacu értékesített.

A félidő utolsó perceiben volt még egy ordítóan nagy helyzete a kolozsváriaknak, a laposan középre gurított labdára üresen érkező támadó azonban a felső lécre bombázott, így maradt a 0–1, jöhetett a szünet.

A második félidő

szerencsétlenül kezdődött az első félidőben hősiesen helytálló Vasas számára, Bortan beívelt labdájába rosszul ért bele a felugró hazai kapus, róla csorgott be a hálóba a játékszer. Ez meg is adta az alaphangját a második félidőnek, percekkel később szinte jött a következő, azonban centikkel, de az oldalhálóba lőtte a kimozduló kapus mellett a labdát a kolozsvári játékos.

Az udvarhelyiek is próbálkoztak néhány ellentámadást felépíteni, de amikor sikerült, a játékvezető sípja szólt közbe. Horváth Anita indítását les miatt fújta vissza, a csapat brazil légiósát, Malut, amikor labdát szerzett és megindult a kapu felé, szabálytalannak látta. Ezt már a szép számban összegyűlt közönség sem hagyta szó nélkül.

A 77. percben – amikor már kezdtek elfáradni az addig minden energiájukat a védekezésre fordító Vasas-lányok – jött a harmadik vendég találat. Az első kapura lövést még védte Orazbekova, de a kipattanó Iancu lába elé került, akinek már csak be kellett pofoznia a labdát a földönfekvő kapus mellett. Néhány perccel később a csereként beálló Borodi is betalált, már 0–4 állt az eredményjelzőn.

Ekkorra már az udvarhelyi csapat is több cserét végrehajtott, Székely János Szabónak, Benczédinek, Tóásónak és Bódinak is lehetőséget adott. Utóbbit, a 15 éves hálóőrt fel is avatták a felnőtt bajnokságban, ő kapta az ötödiket, ismét Iancu volt a gólszerző. 0–5 arányban kapott ki Kolozsvártól a Vasas Femina.

A Vasas továbbra is hatodik a tabellán, egyelőre nem sikerült mérkőzést nyerniük a rájátszásban, azonban így is csupán két pont a hátrányuk a szintén nyeretlen csíkiakkal szemben. Egy hét múlva éppen az FK Csíkszeredával játszik Székely János együttese a megyeszékhelyen. A kolozsváriak a tabella második helyén állnak, 3 pont a lemaradásuk Temesvártól, valószínűleg kettejük között dől el majd a bajnoki cím.