Segítség, esküvőm lesz!

Segítség, esküvőm lesz, tud valaki egy jó szószólót? Egy jó sminkest? Egy ruhaszalont? Számtalan házasodni készülő fiatal pár fordult kétségbeesetten segítségért az interneten az elmúlt két évben, hiszen a koronavírus-járvány miatt a esküvői kiállítások – ahonnan a párok minden, a nagy naphoz szükséges információt megkaphattak – is szüneteltek egy időre. Ezen a hétvégén azonban Restartolnak, és április 9-10-én tartják az idei esküvőkiállítást az Areo Events új rendezvénysátrában (Bethlen utca 302. szám).

A fényesre polírozott karikagyűrűktől kezdve a legfrissebb menyasszonyi és vőlegényi ruha kollekció mellett a legújabb candy bar-trendekből, ételkülönlegességekből, dekoratőrök, fényképészek ajánlataiból válogathatnak a házasodni készülő párok, és még a nászutat is lefoglalhatják a hétvégi eseményen.

Ám nemcsak a házasulandókhoz szólnak a szervezők: egy kürtőskalács, fagylalt társaságában bárki megtekintheti majd a parkolóban felállított retro autó kiállítást, és ruha-, smink- illetve könyvbemutató is várja a látogatókat. A rendezvény koncepciójáról, a környék esküvőtrendjeiről az esküvőkiállítás főszervezőjét, Kusztura Szabolcsot kérdeztük, aki esküvőfilmesként maga is érintett a szakmában.

Milyen újdonságok lesznek az idei esküvőkiállításon? Hány kiállítóra számíthatunk?

Az idei esküvő expo új és nagyobb helyszínen lesz összesen hatvan kiállítóval, szombaton délelőtt 11 órától beszédekkel, az új rendezvényterem megáldásával kezdődik a kiállítás, majd este 18 órakor zárul, de vasárnap délelőtt újra kinyit, szintén este 18 óráig.
Ami idén különlegesség, hogy a miklósvári Kálnoky-kastély is jelentkezett kiállítónak. Ez annak tudható be, hogy most már az esküvői turizmus is megjelent a vidékünkön, ha valaki egy kastély udvarán szeretne habos-babos esküvőt, arra is kínálnak lehetőséget. Míg régen nem volt annyira jellemző, ma már nem okoz akkora problémát, hogy valaki távolabb szervezze meg az esküvőt.

Fotó: Dávid Anna Júlia

Az idén a férfiakra is nagyobb hangsúlyt fektetünk, mint a korábbi években: a borokon, a mandzsettákon, öltönyökön túl a szakállra – mivel a nemzetközi divat hozzánk is elért – is figyelünk, ezért borbélyszolgáltatás is lesz a kiállításon, itt tanácsot adnak a férfiaknak a szakállápolásról, viseléséről, az idei szakálltrendekről. 

Rengeteg karikagyűrű lesz, minden ruhaszalon a legújabb kollekciójával jön el a kiállításra, a borászok a legfinomabb borokkal, és lesz olyan, aki egy átalakított lakókocsiból kínálja az italokat. Emellett candy bar, ételkülönlegességek, és a lányok számára még alakformáló szolgáltatás is lesz, az új fitneszhullám, a SaltoFit jön el kiállítóként. Szombaton 15 óra 30 perctől Balajti Ferenc Segítség, férjhez megyek című könyvét mutatják be a kiállítás színpadán, majd 16 órától ruha-, haj- és smink bemutatóval folytatjuk, ami vasárnap ugyanebben az órában szintén látható lesz.

Retro autók is lesznek a parkolóban: jön egy gyönyörű amerikai autó, de egy kétszemélyes angol autó is lesz, amit a menyasszony és a vőlegény együtt vezethet.

Az esküvőkiállításon adományozásra is lehetőség lesz a kárpátaljai Caritas segélyszervezet számára a rendezvénysátorban kiállított urnánál. A kiállításra a belépés mindenkinek ingyenes.

Mi a rendezvény koncepciója?

Az elmúlt két év esküvői kiállítás nélküli világa ahhoz vezetett, hogy a fiatal párok nem tudják, hogy jelenleg kik vannak a szakmában. Káosz van, mindenki Facebook-posztokból informálódik a szolgáltatókról, a járvány alatt ugyanis rengeteg segítő csoport alakult ki, ahol próbáltak a pároknak támpontot adni. Ez az esküvőkiállítás most azt az űrt hivatott betölteni, ami az elmúlt két év alatt keletkezett az esküvőjükre készülő párok és a szolgáltatók között. 

Most a világon az összes esküvői szolgáltató hatalmas energiával próbál újrakezdeni, ezért is adtuk a kiállításnak azt a nevet hogy Restart.

Azok a párok, akik mostanig halasztották az esküvőjüket, a kiállításon szóba állhatnak a szolgáltatókkal, szemtől szemben kérdezhetik őket, élő kontaktus alakulhat ki.

Mennyivel másabb most egy fiatal párnak esküvőt szervezni, mint régen?

Régen a rokonság, a szűkebb közösség segítette a fiatal párt, ma pedig a szolgáltatókkal közösen ülnek le és szervezik meg az esküvőt.

Amíg a hagyományosnál az volt a kockázat, hogy meg fognak-e részegedni még a lagzi előtt a bort töltő férfiak, most az, hogy van-e szerződés, hogy megbízható-e a szolgáltató. Nagyon sokan vannak a piacon, és oda kell figyelni, hogy az adott szolgáltató éppen milyen, de azt kell mondjam, hogy Udvarhelyszéken nincs ezzel probléma, a szolgáltatók nagy része nagyon ügyes, igyekszenek jól dolgozni. Hiszen mi, szolgáltatók is érezzük azt, hogy mennyire fontos, hogy a párok elégedettek legyenek: legtöbbször ugyanis a pár családjából, baráti köréből jön a következő megbízás, azok közül, akik korábban látták a szolgáltatásunkat egy esküvőn.

A székely azért azt szereti, hogy „hát én majd megmondom, hogy hogy kell csinálni”, ezért nálunk nincs még annyira divatja az esküvőszervezőknek, akik A-tól Z-ig megszerveznék az esküvőt. Szeretik az emberek saját kézben tartani a szervezést, holott fele annyi munka, ha megbíznak egy esküvőszervezőt: ő tud mutatni ajánlatokat, könnyebb a választás. Ma már a dekoratőrök is elég sok mindent magukra vállalnak, sok tanácsot adnak. Tulajdonképpen az egész kiállítás egy esküvőszervező közösségként működik.

Nem mindig minden a pénzen múlik, mert ha valaki kreatív, vagy kreatív dekoratőrt választ, hogy nagyon kicsi költségvetésből is tud nagyon jó rendezvényt szervezni. 

Mik a trendek a környékünkön?

A bukaresti és brassói esküvői kiállításokat a mienkkel összehasonlítva elsősorban kulturális különbségeket láttam, a minőség szempontjából nem volt eltérés. A fénykép- és videó szolgáltatások sem különböznek nálunk a nagyvárosokétól és a ruhák sem: mivel Nyugat-Európából vannak, ezért az itthoniak is mindig a legfrissebbek, legtrendibbek.

A dekorációs iparág is a folyamatos megújulásra összpontosít: azokat a színeket, formákat már nem lehet használni, amit azelőtt egy évvel használtak. Gyorsan változnak a trendek, és minden szolgáltató követi.

Amíg Bukarestben egy aranyszínű öltöny, egy mintás cipő csóré bokával belefér, addig a környékünkön nincs ennek divatja. A ruha viszont mindenképpen fontos nálunk is, a hölgyek még mindig a ruhára fektetik a legnagyobb hangsúlyt. Nálunk, Erdélyben, Hargita és Kovászna megyében főként bérlik a ruhákat. 

A férfiaknak is egyre fontosabb, hogy jól nézzenek ki, szép öltöny legyen rajtuk, a kreatív fotózásokon is látom rajtuk, hogy figyelnek a hajukra, a mandzsettára, amíg régen az volt, hogy „Ó, legyen valami rajtam, s menjünk”

Ami még változott, hogy nem raknak süteményt minden asztalra, hanem csak egyre candy bar-szerűen, és külön szolgáltatása van ennek. 

Az étkezésben továbbra sem rugalmasak annyira az emberek, ez is egy kulturális sajátosság: még mindig van pörkölt, még mindig van hidegtál. Én más megyékbe is járok esküvőket filmezni, és azt látom, hogy Hargita megyében még mindig egy picit a tradicionálisabb menü a jellemző, míg a román vidékeken sokkal merészebbek ízekben, alapanyagokban. 

A kulturális különbségekből adódóan pedig nyilván más költségvetése van egy székelyföldi esküvőnek, szemben egy román esküvővel, nálunk a megye nem akkora a gazdasági potenciállal rendelkezik.

Esküvői filmesként mit tapasztalsz a szakmádról?

A legvagányabb a szakrális része az esküvőknek: Isten és a pap csak a tanú, amikor a fiatal pár kimondja a boldogító igent, hiszen az örömanya és az örömapa is csak háttal látja a fiatal párt. Én viszont szemből.

Az esküvőnek ebben a szakrális pillanatában én olyan közel lehetek a párhoz, hogy tényleg csak a pap és az Isten van annyira közel. Én viszont érzem azt az energiát, ami felszabadul ilyenkor a két emberben, közelről látom és érzem a könnyeiket, látom a kézfogásokat, a remegéseket az ajkakon, a kezeken, szemeken, majd azt a megnyugvást és mosolyt, amikor a pap visszavonul az oltárhoz, és túl vannak az eskütételen a párok. 

De van még egy olyan pontja a szakmámnak, amit sokan nem látnak, ez pedig a készülődés pillanata: amikor a lány felveszi a ruhát, az, amikor a barátnői mondják, hogy váó, és amikor tényleg mindenki rá figyel, és ő a legszebb. Minden menyasszony körül addig, amíg el nem kezdődik az esküvő, érzek egyfajta aurát, és mindig elmondom a pároknak, hogy „Jól nézd meg, soha ilyen szépnek, kívánatosnak nem fogod látni a párodat.”

Van egy intimitás a munkánkban, és ha érzékeny vagy rá, akkor ad egy lendületet. Annak a felelőssége, hogy a gépen keresztül elkaptam egy eseményt és alkottam egy örök élményt, mindig kihívást jelent, ma már nem tudnék más szakmát elképzelni magamnak. Ezekért a pillanatokért érdemes dolgozni az én szemszögemből mint szolgáltató – összegzi Kusztura Szabolcs, aki édesapja mellett, 1992 óta kezdte a szakmát és tíz éve szervez esküvőkiállításokat.

Kiemelt kép: archív fotó a 2020-as eskövőkiállításról/ Szabó Apor