Segíts te is Szende családjának!

A pálpataki Fábián család rossz lapot húzott az élethez, mondta nemrég kislányuk kezelőorvosa az édesapának. A most héthónapos kisbaba császármetszéssel, koraszülöttként jött világra április 30-án. Édesanyja a gyerek születésekor elhunyt, mellkasi daganatot diagnosztizáltak nála – írtuk korábban a történtekről.

Szende idáig rendesen fejlődött, állítja az édesapja, de a születésekor fellépett oxigénhiány miatt agyi rohamai kezdtek lenni, elvesztette a látását is. Így jöttek rá, hogy az agya egynegyedében a vérkeringés nem működik, ráadásul tüdőgyulladást és középfülgyulladást is kapott. Csütörtökön vitték Magyarországra, hogy sürgősen megoperálják. Jelenleg Debrecenben van a kis család.

 Hármasban. Archív felvétel.

Az édesapa tehát születése óta egyedül neveli Szendét és annak négyéves bátyját, Nimródot. A baj nem jár egyedül: nemrég egy baleset következtében elvesztette a lábujjait, munkaképtelenné vált egy időre. A kisfiú pedig az anyuka halála óta nem mozdul egy tapodtat sem az apa mellől, nehogy ő is elhagyja – tudtuk meg. Emiatt a jövedelmük korlátozott.

Az intézményvezetők és a civilek igyekeznek segíteni, amiben tudnak. Bíró Edith önkormányzati képviselő hívta fel a figyelmünket csütörtökön a család sorsára. Elmondta, a hétfői Jónak lenni jó akción begyűlt pénzből nekik is jutott: a helyi rendőrség munkatársai tombolavásárlással segítették a családot. De további segítségre bármikor szükségük lehet.

Szende a műtét után. Az édesapa felvétele

Két és félórás műtéten van túl Szende, édesapjának azt mondták az orvosok, hogy pingpong labda méretű vérömleny volt a gyerek koponyájában, ami bármikor elpattanhatott volna. Jó, hogy nem vártak tovább a műtéttel. További operációkra is szükség lesz, akár külföldön is, de egyelőre meg kell erősödnie a picinek – tájékoztatott Bíró Edith, aki folyamatos kapcsolatban van az apával.

Edith néni eltökélt szándéka, hogy segíti a családot. Adományaikat személyesen neki adhajták át, telefonon a 0744135083-as telefonszámon érhetik el, vagy átutalhatják az édesapa, Fábián Attila bankszámlaszámára (RO10BRDE210SV43974282100).