Se vírus, se eső nem állhat a huszárok útjába (videó)

Fotó: SZILÁGYI ISTVÁN

Koronavírus ide, koronavírus oda, a Csíksomlyóra zarándok-ló huszárok idén is útra kelnek. A május 28-ai tanácsülést követően megáldotta az udvarhelyi huszáregylet zarándoklatát Mátyás Károly római-katolikus főesperes, aki Gálfi Árpád polgármesterrel közreműködésben szalagot és csokrot tűzött a Mária út feliratú zászlóra.

Oroszhegy, Máréfalva, Kápolnásfalu, Szentegyháza, Lövéte szalagjait is feltűzik a zászlajukra – mondta el még Dakó Tibor, a huszáregylet elnöke, aki a zászlóhordozó mellett jelen volt a városháza udvarán az áldáson. A különben tibódi illetőségű huszár azt is elárulta, a járvány miben befolyásolja a zarándoklatot.

– Máskor 10-12-en megyünk Udvarhelyről, 150 lovas gyűl össze Csíksomlyón, most csak hárman megyünk (szerk.: a törvény is ennyit enged meg), 17-en lehetünk összesen Székelyföldről. A lovasok a csíksomlyói kegytemplom előtt sorakoznak fel, a megfelelő óvintézkedéseket betartva: 1,5-2 méterre egymástól, kesztyűben, maszkban. Az ünnepi szentmise után kimennek a nyeregbe, ahol áldásban részesülnek.

A korábbi évekhez képest az is változott, hogy pénteken csak a Kalibáskőig mennek, ott megszállnak, és szombaton délre vonulnak be Csíkszeredába, ahol a Fodor-háznál várják őket, egy órával a fél 1-től kezdődő szentmise előtt. Aznap megint csak a Kalibáskőig jönnek vissza, megszállnak, és vasárnap térnek haza. Habár elmarad a szentegyházi lovasok ünnepe a Hargitán, de azért oda még kilovagolnak – avatott be a részletekbe.

Ami, úgy néz ki, nem változik: az időjárás, de fel vannak rá készülve. – Már 20 éve járunk Somlyóra, embert és lovat takaró köpönyeg, úgynevezett pelerin lesz mindenkin – nyugtatott meg kacagva.