Se a köd, se a fagyos szél nem állította meg a rájdereket

Fotó: GÁL ELŐD

Évek óta készülök a Battle On Snow névre keresztelt, krossz- és szabadstílusú sí, illetve hódeszka versenyre, a Madarasi Hargitára. Valószínűleg hamarabb eljött volna a pillanat, ha jómagam is űznék valami télisportot, így a 2023-as kiadás volt az, amire sikerült megemberelni magam és kimenni tátani a szám az ország legjobb szabadstílusú sí- és hódeszka rájdereinek trükkjein, illetve a krosszversenyzők vakmerőségén.

Nem ez volt az az év, amikor a legideálisabb volt részt venni, 

sem nézőként, sem versenyzőként az időjárás miatt, ez hamar kiderült. A Hargitára felvezető „száraz” út már árulkodó volt, hogy a hó minősége sem lesz a legideálisabb, és kiérve ijesztő volt látni, hogy sárban úszik a Hargitán fekvő panziók közötti rész. Ám a Kis Mihályon felállított Big Parkba felérve megnyugodtunk, a hó mennyisége és minősége megfelelő a versenyhez.

Nem így az időjárás, mint később kiderült. Több mint egy órával az előzetesen meghirdetett időpont után elindult a férfiak slopestyle selejtezője, de a hatalmas köd miatt alig lehetett látni valamit belőle. A csapadék sem igazán tudta, hogy most akkor mivé legyen, hol havas eső, hol eső formájában jelentkezett, mert hiába a pluszfokok, fagyos szél fújt a székelyek hegyén, amely most kicsit nagyvilágiba öltözött. Ezt segítették az amatőr kategóriákban elinduló kanadai sportolók is, és a hangfalakból szóló MF Doom, vagy a The Four Owls is.

A zord idő és a viszonylag, legalább is az előző évekhez képest kisszámú közönség ellenére nagyszerű versenyt hoztak „tető” alá a szervezők, a csíkszeredai RideMore sportklub, és rugalmasan alkalmazkodtak a körülményekhez. A selejtező után, a döntő első köre ugyanis az előre eltervezett formában nem volt megrendezhető. Annyit romlottak a látási viszonyok, hogy az nem csak a rájderek dolgát nehezítette, de a zsűri nem látta be az egész pályát.

Átköltözik a zsűri a nagyugró mellé, és lényegében az ezen végrehajtott ugrásuk számít csupán a versenyzőknek” – jelentette be Szép Zoltán műsorvezető a szervezők kupaktanácsa után.

És jöhetett végre a döntő,

három futam a ködben és hidegben, amelyet forralt borral, teával és babgulyással lehetett elviselhetőbbé tenni, igaz, nem volt olcsó mulatság: egy forralt bor 16, egy babgulyás 25 lejbe került, de a pálya mellett órákat fagyoskodó elárusítókat is megilletné egy taps, ahogyan a sarat állták.

A versenyzőkről nem is beszélve: ők meg is kapták a műsorvezetők által kikért tapsot, hisz a rossz látási viszonyok ellenére is nagyszerű trükköket tettek földre – köztük a sízők két 1080-fokos fordulatot is – a Big Air-re változott slopestyle versenyen. A hétvége egyik fő versenyszámát, a snowboard-os szabadstílusú versenyt végül Iszlay Gergő nyerte Reisz Zoltán és Benczédi Zoltán előtt.

A profi versenyzők alkotta mezőnyben kicsitől a nagyig, mindenki képviselve volt. A deszkások között a negyedik a mindössze 13 éves Benczédi Tamás lett – aki azután szerzett zöldkártyát a felnőtt versenyre, miután megnyerte saját korkategóriáját –, az ötödik helyen a 48 esztendős brassói rájder, Ciprian Popescu végzett.

A szabadstílusú sí dobogós pozícióit a csíki versenyzők osztották el maguk között, Holló Kálmán nyert, Antal Márton a második, Szakács Péter a harmadik helyen végzett a nehéz körülmények között megrendezett versenyen.  Ekkor már azt is tudtuk, hogy

udvarhelyi győztese is van

a hétvégi profi kategóriák egyikének, hiszen a nem sokkal ezelőtt portálunkon is bemutatott Bartalis Heni – az ifjúsági olimpiai játékokon slopestyle-ban elért eredményétől fűtve – szombat délelőtt krosszversenyző létére elindult szabadstílusban is, és ismét bizonyította, ez a szakág sem áll annyira távol tőle. Heni nem talált legyőzőre, és Irina Morar és Cherecheș Luana előtt megnyerte a számot úgy, hogy fő versenye, a krossz még hátra volt.

Fotó: Bartalis Heni személyes archívuma

Szerencséjére vasárnap szebb időjárás fogadta őt és a sebességüket összemérő versenyzőket, akik néhány érmet hoztak még Udvarhelyre. Heni saját számában sem talált legyőzőre, ő nyerte a lányok versenyét, Horvát Tamás a fiúk között volt a leggyorsabb hódeszkával. Sível a lábán Erős Koppány és Tímár Kicsó Katalin ért le leggyorsabban a krosszpályán.

A korosztályos kategóriákban, síkrosszban taroltak az udvarhelyiek. Nagy Norbert tanítványai, a Balogh-Lőrinc testvérek kivétel nélkül, Bernadett, Abigél és Mátyás megnyerte saját korkategóriáját, míg a masztersz versenyt Fodor Emese nyerte, akit kerékpárversenyzőként is jól ismerhetünk. És itt megemlítenénk, hogy a hétvégének egy para snowboard krosszos versenyzője is volt Mihăiță Papară személyében, akit a szervezők külön díjaztak.

Mindent összevetve,

a zord idő csak annyira tette kellemetlenné a kintlétet, hogy számomra világos legyen: jövőre ugyanitt! Hiszen ennek a versenynek az időjárás által jobban „támogatott” kiadását is meg kell nézni, mert megéri.