Schengen ide vagy oda, legyenek nálad az okmányaid

A határrendészet Románia schengeni övezethez való csatlakozása után is végez előre be nem jelentett ellenőrzéseket a repülőtereken, mondta Cornel Laurian Stoica, a határrendészet főfelügyelője egy szombati sajtótájékoztatón, ahol azt ismertette, hogy miként fognak alakulni az ellenőrzések a repülőtereken március 31., tehát az Air Schengen életbe lépése után – számol be a Transtelex.

A határrendészet vezetője elmondta, március 31-től alapvetően megszűnik az igazoltatás a schengeni övezet államainak polgárjai számára, tehát az „emberek határellenőrzés nélkül utazhatnak más schengeni tagországokba vagy onnan ide”. Stoica hangsúlyozta, egyáltalán nem kell megálljanak az utasok a határrendészet ellenőrzőpontjainál, hogy az okmányaikat ellenőrizzék, hanem közvetlenül a beszállókapuhoz mennek. Az ország 17 repülőterén lép életbe az új szabályozás.

Ugyanakkor Stoica azt is elmondta, hogy a határrendészet nem fogja elhagyni a repülőtereket, és szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végez, ha felmerül a gyanú, hogy szükség van rá.

„(A határrendészet) véletlenszerű és váratlan akciókat hajt végre az emberek személyazonosságának és jogállásának ellenőrzésére, valamint az esetleges jogellenes cselekmények megelőzésére és leküzdésére” – fogalmazott Stoica. Állítása szerint az intézkedést kockázatelemzés vagy megalapozott gyanú esetén alkalmazzák, és a határőrök egy mobil ellenőrző eszközzel lesznek felszerelve.

„Ha a gyanú nem igazolódik be, az érintett folytathatja útját. Ha ezek beigazolódnak, a személy utazása megszakad, és jogi intézkedéseket foganatosítanak ellene” – fogalmazott a határrendészet illetékese.

A határrendészet vezetője pontosított

a kiskorúak repülőtéri határátlépésével kapcsolatban is.

Állítása szerint a felnőttekhez hasonlóan a kiskorúak esetében sem végeznek a továbbiakban határellenőrzést, és közvetlenül a beszállókapuhoz fognak menni. „Nem lesz szükségük további engedélyre, és ugyanazokkal az okmányokkal utazhatnak majd a schengeni térségbe, mint eddig” – mondta.

A kiskorúak gond nélkül beléphetnek a schengeni övezet országaiba, ha mindkét szülő jelen van, vagy ha az egyik szülővel utaznak, és a másik szülő nyilatkozatával is rendelkeznek. Illetve, ha a kísérőt a szülők felhatalmazták a közös utazásra.

A 16. életévüket betöltött romániai kiskorúak szüleik (vagy törvényes képviselőik) beleegyezésével kísérő nélkül is utazhatnak, közjegyző előtt aláírt nyilatkozat alapján. A szülői beleegyezés a 16 évesek esetében akkor nem szükséges, ha a kiskorúak lakóhelyükre vagy tartózkodási helyükre utaznak.

A nyilatkozatokat az országban közjegyzőnek, külföldön pedig a román diplomáciai vagy konzuli képviseleteknek kell hitelesíteniük, vagy ha külföldi hatóságok által lettek kibocsátva, akkor meg kell felelniük a törvényben előírt feltételeknek.

A kiemelt kép illusztráció