Sátorral tengerre?

Az elmúlt évtizedben a külföldi nyaralások, környékünkön főleg Bulgária, Görögország és Horvátország lettek népszerűek, illetve elterjedt az all inclusive szolgáltatások igénybevétele. Mondhatni az a meglepő, ha „csak” a román tengerparton telik el a szabadság. Ezt lehet tovább fokozni, ha nem hotelbe vagy airbnb-be megy a család, hanem a kempingezést választják. Holott ez is izgalmas és kellemes üdülési forma lehet, csupán megfelelő felkészültséget igényel.

A szerző fotója

Öt témakörbe gyűjtöttük neked, mivel érdemes készülni egy sátrazós tengerparti nyaralásra, ha költséghatékony szeretnél lenni, de lakókocsid nincs.

Vigyem az egész konyhát?

A tengerparti kempingezés sok tényezőben eltér mondjuk egy hegyi túrától. Van áram, ehhez mérten az otthoni konyhádból felpakolhatsz több elektronikai cikket is. Az egyik legpraktikusabb a vízmelegítő. Mindegy, hogy mit eszel, iszol, ha nem egyszerhasználatos eszközöket veszel igénybe, mindenképp lesz mosatlan, a kis tábori rezsón pedig elég hosszadalmas feladat napi több alkalommal vizet melegíteni a mosogatáshoz.

Pótolhatatlan eszköz a fent említett tábori rezsó, ami bár nem minden háztartásban megtalálható, de az ismerősi körben biztosan akad egy. Szintén nagyon praktikus lehet egy elektromos főzőedény, amiben szinte minden elkészíthető, felmelegíthető rövid időn belül.

Nem szabad otthon felejteni a kotyogós kávéfőzőt sem, amit a szekrény hátsó sarkába űzött a házi baristaként funkcionáló szupermenő kávéfőzőgép. A tábori korlátolt körülmények szűken engedik meg ilyen eszköz használatát, úgyhogy bocsánatot kell kérni a jó öreg kotyogóstól.

Ha már kávé, ajánlatos az étkészletet is praktikusan és helysporlósan összerakni. Fémbögréből mindenféle ital elfogyasztható és melegíteni is lehet benne a rezsón. A mély fémtányér szintén felhasználható leves és második elfogyasztására is.

A legfontosabb mégis a minihűtő vagy hűtőtáska. A romlandó élelmiszereket bár minden nap be lehet szerezni és azonnal elfogyasztani, hűtő hiányában sok otthonról hozható étel is elmarad. Illetve a nagy hőségben jólesik a hűtött ásványvíz, üdítő, sör.

Együnk végig szendvicset?

Az étkezés tekintetében szintén lehet költséghatékonyan és praktikusan gondolkodni. Sokaknak nem fér bele a mindennapos éttermi étkezés, de nem is szeretnék főzéssel eltölteni a nyaralást. Számukra egy jó megoldás lehet a házilag előállítható konzerv, amely bírja a szállítást, a meleget és ráadásul tartósítószermentes is. Előre elkészíthető többféle hús, leves, főzeléknek való, amit csak melegíteni és besűríteni kell, amikor előveszed. 

Ez viszonylag egyszerű művelet: az adott ételhez szükséges alapanyagokat, fűszereket beletesszük egy fertőtlenített befőttesüvegbe. Lezárjuk és dunsztoljuk őket, ahogyan ősszel a befőtteket. Annyi különbséggel, hogy valamivel több időt igényel a disznósült elkészítése, mint a csirkecombé vagy a zöldséglevesé.

Érdemes a menüt már otthon összeállítani és konkrét tervvel nekivágni a nyaralásnak, így nem keletkeznek kellemetlen helyzetek, nem esik az ember túlköltésbe. A menü összeállításakor az egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételeket részesítsük előnyben: tészták, puliszka, pityókatokány, saláták.

Felvágottat, zöldséget, gyümölcsöt, péktermékeket, vizet és egyéb italokat nem érdemes cipelni, inkább a helyszínen vásároljuk meg őket, olyan üzletláncok boltjaiban, ahol egységár van, így nem kerül többe, mint otthon és nem is foglal helyet az autóban.

Mi kellhet még?

A sátor, az ágynemű egyértelműen a csomagok között van, legalább ennyire egyértelműen szükséges a kempingasztal és székek is. Bár étkezni lehet a földre terített pokrócon, több napig főzni onnan már eléggé kellemetlen.

A legtöbb kempingben van „közvilágítás”, de előfordulhat, hogy a sátorhely közelében nincs egy lámpa sem. Nyáron sokáig világosság van, de fura lenne a szabadságon 9-10 óra között takarodót fújni. Lehet a telefon vakujával pótolni a lámpa hiányát, de nem túl praktikus, helyette inkább ajánljuk a fejlámpát vagy az olajlámpa típusú, a saját talpukon megálló eszközöket.

Ott olyan meleg van…

Talán nem is kell mondani, hogy a tengerpartra szükséges naptejet és kalapot is pakolni, de sátorozás esetén különösen figyeljünk oda, hogy ne maradjanak ki. Előfordulhat ugyanis, hogy sátorhely csak a napon maradt, vagy bizonyos órákban van csak árnyék. Ebben az esetben nem elég, hogy a parton tűz a nap és forróság van, még a táborhelyünkön sem sok a hűsölési lehetőség. Melegen ajánlott a napernyő is, de nem árthat egy napozás utáni spray sem, vagy a vékony, világos színű, laza, hosszú ujjú ing és hosszú szárú nadrág.

Az esetleges hidegre sem árt felkészülni. Estére lehűlhet annyira az idő, hogy vastagabb ruhadarabokra vagy ágyneműre lehet szükség.

A még jobb élményért

Ha módunkban áll, érdemes úgy szervezni a nyaralást, hogy ne essen hétvégére, mert a sátor nem hangszigetelt és hétvégén az amúgy is zajos tengerparti telepek még hangosabbak lesznek. Ha elkerülhetetlen, ajánlott a füldugó.

Az általunk meglátogatott mamaiai GPM-kempingben egy nap megközelítőleg 130 lejbe kerül egy főnek, ebben az összegben benne vannak a különböző belépési díjak, egy sátorhely, egy parkolódíj és az áram. 0-6 éves korig ingyenes, 6-12 éveseknek pedig féláron van a belépés. A román tengerparton több kemping is található.

A higiénia miatt sem kell különösebben aggódni. A kempingek általában rendelkeznek közös tusolóval és mellékhelyiségekkel. Ezek tisztasága teljesen az adott helytől függ, de általában napi rendszerességgel van takarítás. Az esti órákra szokott kicsit kellemetlenebbé válni a helyzet, ezért érdemes fertőtlenítő kendővel és fejenként egy plusz csomag vécépapírral készülni. A zuhanyzókkal kapcsolatban kevesebb a lehetségesen felmerűlő probléma, ezzel kapcsolatban inkább az időzítésre kell odafigyelni, este 7-8 óra körül alakulhat ki sor.

Érdemes helyet szorítani az autóban társasjátékoknak, kártyának, labdának, tollasnak, homokozónak – meglepően jó időtöltés a homokvárépítés, a tengerszintig leásás a felnőttek számára is. Hiányukban sem kell kétségbe esni, egy kis maffiázás, barkóba, activity vagy logisztorizás is kellőképp feldobhatja az estéket.

A cikk az uh.ro 2022-es nyári gyakornoki programjának keretében jelent meg Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának támogatásával.